شناسهٔ خبر: 70670727 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

پیش‌بینی افزایش ۲ برابری سهم صادرات تعاونی‌ها

بر اساس آمارها میزان صادرات تعاونی‌ها در سال گذشته به رقم ۲ میلیارد دلار رسیده و ارزش واقعی صادرات تعاونی‌ها بین ۳.۵ تا ۴ میلیارد دلار برآورد می‌شود.پیش‌بینی می‌شود با همکاری سازمان توسعه تجارت سهم صادرات تعاونی‌ها به ۲ برابر افزایش یابد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، مطابق قوانین بالادستی، بخش تعاون یکی از ارکان اقتصاد کشور به شمار می‌رود، به نحوی که طبق اصول ۴۳ و ۴۴ قانون اساسی، یکی از بخش‌های مهم اقتصادی، بخش تعاونی است که با پویایی آن بخش اعظمی از مشکلات اقتصادی از نظام توزیع تا بیکاری برطرف و گام موثری در جهت ایجاد اشتغال پایدار و حذف دلالی و واسطه‌گری برداشته می‌شود.

بخش تعاون از ظرفیت‌های اقتصادی و اجتماعی بالایی برخوردار است و سهم بسزایی در رشد و توسعه اقتصادی، تولید ناخالص داخلی، ایجاد اشتغال مولد و پایدار و تجمیع سرمایه‌های خرد مردمی دارد. بر اساس گزارش‌ها هزینه ایجاد شغل در بخش تعاون ارزان‌تر از سایر بخش‌هاست و با سرمایه اندک می‌توان در حوزه تعاون اشتغالزایی کرد.

آمار سال ۱۴۰۲ حاکی از آن است که صادرات تعاونی‌ها از مرز ۱.۷ میلیارد دلار فراتر رفته و میزان صادرات بخش تعاون ۲۹ درصد رشد داشته است.برابر اعلام گمرک ایران صادرات غیرنفتی تعاونی‌ها در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ از رشد ۲۰ درصدی برخوردار بوده است.

در سه سال دولت سیزدهم،برنامه توسعه صادرات غیرنفتی سرعت گرفت و بازارهای جدید صادراتی از جمله بازارهای آفریقا برای حضور بنگاه‌های تعاونی فعال شدند.صادرات تعاونی‌ها طی این مدت رشد ۱۵ درصدی را تجربه کرد و بیش از ۳.۹ میلیارد دلار صادرات در حوزه تولیدات صنعتی و کشاورزی توسط تعاونی‌ها به کشورهای هدف صورت گرفت.

در هفته تعاون امسال، معاونت وقت تعاون وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی از برنامه‌ریزی برای افزایش ۲۰ درصدی صادرات تعاونی‌ها خبر داد و اعلام کرد که امسال برای افزایش صاردات تعاونی‌ها رشد ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته درنظر گرفته شده و امید است رقم ۲ میلیارد دلار حجم ریالی صادرات تعاونی‌ها در سال جاری محقق شود.

پیش‌بینی افزایش ۲ برابری سهم صادرات تعاونی‌ها

در همین راستا،‌ بهمن عبداللهی ـ رئیس اتاق تعاون ایران ـ در گفت وگو با ایسنا،میزان صادرات بخش تعاون در فاصله سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ را مورد اشاره قرار داد و گفت:صادرات بخش تعاون در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱.۲ میلیارد دلار، سال ۱۴۰۱ به میزان ۱.۵ میلیارد دلار و سال ۱۴۰۲ به میزان ۱.۸۵۰ میلیارد دلار بوده است.

طبق آمارها، ۸۰ درصد صنایع پایین‌دستی پتروشیمی در اختیار بخش تعاون است و ارزش واقعی صادرات تعاونی‌ها بین ۳.۵ تا ۴ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

وی ارزش واقعی صادرات تعاونی‌ها را بین ۳.۵ تا ۴ میلیارد دلار عنوان کرد و با اشاره به آمار گمرک ایران، گفت:طبق آمار گمرک، تعاونی‌ها سال گذشته ۲ میلیارد دلار صادرات داشتند و اتاق تعاون درصدد است با کمک و همکاری سازمان توسعه تجارت سهم تعاونی‌ها از صادرات را به ۲ برابر افزایش دهد.

رئیس اتاق تعاون ایران، بخش تعاون را طبق اصل ۴۴ قانون اساسی یکی از بخش های مهم اقتصادی دانست و گفت: تعاون در همه حوزه های اقتصادی از بهداشت و درمان تا صنعت فعال است و در اقتصاد حوزه‌ای نداریم که تعاون در آن حضور نداشته باشد.تعاون تنها مختص کشورمان نیست بلکه در تمام کشورها فعال است و نقش بسزا و پررنگی در اقتصاد دارد.

به گفته عبداللهی در حال حاضر ۸۰ درصد صنایع پایین‌دستی پتروشیمی در اختیار بخش تعاون است و اهمیت بخش تعاون تا به آنجاست که سال ۲۰۲۵ از سوی سازمان ملل به نام سال جهانی تعاون نامگذاری شده تا ظرفیت تعاونی‌ها مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد.

هم اکنون ۷۵ درصد صادرات غیر نفتی ایران به مقصد پنج کشور هدف چین، ترکیه، هند، امارات و عراق است.البته عمده صادرات تعاونی‌ها به ۱۰ کشور ترکیه، روسیه، امارات، قطر، عراق، عمان، افغانستان، پاکستان، ارمنستان و قزاقستان صورت می‌گیرد که نشان از تنوع مقاصد صادراتی تعاونی‌ها همچون تنوع محصولات آنها دارد. تعاونی‌ها برای حضور در بازارهای جهانی انگیزه بالایی دارند از این رو دولت با حمایت و تسهیل‌گری خود می تواند در جهت مانع‌زدایی از مسیر صادراتی تعاونی‌ها گام بردارد.

محصولاتی نظیر خرما، زعفران، ‌پسته و فرش از جمله کالاهای صادراتی به شمار می‌روند که بخش اعظمی از آنها توسط تعاونی‌ها صادر می شود.البته تعاونی‌های مرزنشین هم فعالیت چشمگیری در حوزه صادرات محصولات غذایی، مصنوعات پلاستیکی، لوازم خانگی و چای و برنج دارند که ارزش افزوده خوبی را نصیب کشور می‌کند.

به گزارش ایسنا، بسیاری از کارشناسان نقش تعاون را به جهت کارکردهای آن در صادرات غیرنفتی، ‌ارزآوری و توسعه اقتصادی تاثیرگذار می‌دانند و بر لزوم فراهم کردن زیرساخت‌های لازم برای حمایت از بازاریابی و سوق دادن تعاونی‌ها در عرصه صادرات تاکید دارند.

انتهای پیام