شناسهٔ خبر: 70669439 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

تمدید آتش‌بس و ایجاد منطقه حائل، پوشش آمریکا برای تأخیر خروج اسرائیل از لبنان

کمیته ناظر بر اجرای آتش‌بس امروز در الناقوره با حضور آموس هوکشتاین فرستاده آمریکا تشکیل جلسه می‌دهد. این سومین جلسه کمیته در سایه گسترش حملات دشمن اسرائیلی و اشغال خاک لبنان است؛ درحالی که قبل از اجرایی شدن آتش‌بس در ۲۷ نوامبر گذشته قادر به ورود به آن نبود. در عینی حال رسانه عبری مدعی شد که ارتش رژیم صهیونیستی طی روزهای آینده از روستای الناقوره عقب‌نشینی کرده و مسؤولیت آن را به ارتش لبنان منتقل خواهد کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، هیئت لبنانی حاضر در این نشست اعتراضات شدیداللحنی را در این نشست مطرح می‌کند که مکمل آن چیزی است که اعضای آمریکایی و فرانسوی از نخست‌وزیر نجیب میقاتی هنگام احضار ۲ هفته پیش‌شان به مقر حکومت شنیده بودند.

در این حین نیروهای اشغالگر با تشدید بیشتر در ازای خشم لبنان عمل می‌کنند. مانع تراشی اسرائیل در اجرای طرح استقرار ارتش لبنان روز به روز بیشتر فاش می‌شود. در این زمینه، نیروهای اشغالگر روز گذشته مجوز ورود ارتش به الناقوره، الجبین و طیر حرفا را ندادند. به جای استقرار ارتش، شیحین، طیر حرفا، الناقوره، الجبین و الضهیره علاوه بر الطیبه، یارون و عیترون شاهد بمباران، انفجار و تخریب منازل و ساختمان‌ها بودند.

وبگاه عبری «واللا» در گزارشی اعلام کرد که ارتش رژیم صهیونیستی طی چند روز آینده از روستای الناقوره کاملا عقب‌نشینی خواهد کرد و مسؤولیت آن را به ارتش لبنان زیر نظر آمریکا واگذار خواهد کرد.

به گزارش واللا، آمریکا با تعهد به استقرار کامل ارتش لبنان، کنترل این گذرگاه را که منطقه‌ای استراتژیک است، به دست خواهد گرفت.

ارتش رژیم صهیونیستی تصریح کرد که در پایان ۶۰ روزی که در توافق آتش‌بس تعیین شده، ارتش به استثنای این منطقه، لزوما از سایر مناطق لبنانی خارج نخواهد شد.

بر اساس گزارش این رسانه عبری، برخی مسؤولان امنیتی رژیم صهیونیستی هشدار دادند «در صورتی که ارتش لبنان به مسؤولیت خود در جنوب این کشور عمل نکرده و توافق آتش‌بس را اجرا نکند، ارتش اسرائیل هرگز برای عقب‌نشینی شتاب نخواهد کرد.»

این رسانه عبری به نقل از برخی منابع مدعی شد: عملیات‌های ارتش لبنان در جنوب این کشور افزایش داشته اما گستره و نوع این فعالیت‌ها انتظارات ارتش را برآورده نمی‌کند و عقب‌نشینی نیروهای ارتش در پایان ۶۰ روز منوط به اقدامات ارتش لبنان و تحولات میدانی است.

یسرائیل کاتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز روز یکشنبه مدعی شد: شرط اول اجرای توافق آتش‌بس با حزب‌الله، عقب‌نشینی کامل نیروهای این حزب تا پشت رودخانه لیتانی است و اگر این شرط محقق نشود، هرگز توافقی در کار نخواهد بود و اسرائیل گام‌هایی را برای تضمین بازگشت ایمن ساکنان (شهرک‌نشین‌های صهیونیست) به شمال (فلسطین اشغالی) آغاز خواهد کرد.

در همین رابطه شبکه عبری «کان۱۱» در گزارشی گزارش داد که ژنرال گسپر جفرز، مسؤول نظارت بر آتش‌بس فردا (سه‌شنبه) وارد اراضی اشغالی خواهد شد.

در سایه امکان مطرح کردن پیشنهاد تمدید ۹۰ روزه یا بیشتر آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل از سوی هوکشتاین که آن را به آمادگی ارتش لبنان برای استقرار مرتبط می‌داند، یک منبع آگاه به نقل از ژنرال گسپر جفرز، رئیس کمیته نظارت، گفت: «اسرائیل دیر یا زود عقب‌نشینی می‌کند، اما بر اساس ترتیباتی که منطقه مرزی با همکاری یونیفل و ارتش لبنان مشمول آن خواهد شد.»

وی خاطرنشان کرد که جفرز «خرسندی خود را از عملکرد ارتش لبنان که در حال اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ است، برخلاف آنچه اسرائیل آن را به سهل انگاری متهم می‌کند، ابراز کرد». او به «تجربه چادرهایی که چند روز پیش بازدید کرد و شاهد ضبط هزاران مهمات از آنها بود» تکیه کرد.

شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز گزارش داد که آمریکا به ارتش لبنان پیام داد: «اگر با جدیت علیه حزب‌الله اقدام نکنید، اسرائیل هرگز از جنوب لبنان خارج نخواهد شد و ارتش آن برای سناریویی آماده می‌شود که ممکن است در آن بحرانی همانند چند روز درگیر با حزب‌الله رخ دهد.»

تشدید تنش و خصومت با اطلاعات درز یافته در رسانه‌های اسرائیلی درباره شروط خروج از جنوب لبنان تا پایان مهلت شصت روزه همراه بوده است. برخی وبگاه‌های عبری نوشتند که اسرائیل «یک منطقه حائل در امتداد مرز ایجاد خواهد کرد و به ساکنان شهرهای جنوبی اجازه بازگشت نخواهد داد». اما دولت و ارتش رسما از طرح منطقه حائل مطلع نبودند.

با این حال، این منبع خاطرنشان کرد که کمیته «ممکن است به لبنان پیشنهاد کند در ازای ایجاد یک منطقه حائل در عمق حدود سه کیلومتری، از لبنان عقب‌نشینی کند».

براساس توافقنامه آتش‌بس که توسط دولت لبنان در ۲۷ نوامبر گذشته به تصویب رسید، این توافقنامه شامل نقشه جدیدی برای جنوب منطقه لیطانی است که ممکن است منطقه حائل را به عنوان یک اتفاق انجام شده تحمیل کند.

در متن این توافقنامه آمده بود: «دولت متعهد به اجرای قطعنامه ۱۷۰۱، توقف کامل درگیری‌ها و دستیابی به ثبات در سراسر خط آبی است». در این نقشه به خط مرزی بین‌المللی لبنان و فلسطین که در توافقنامه آتش‌بس در سال ۱۹۴۹ تصویب شد، اشاره‌ای نشده است، مگر در ۲ نقطه مقابل رمیش و مرکبا.

به نظر می‌رسد که خط آبی به مرز تایید شده تبدیل شده است، زیرا این خط عقب‌نشینی و مرزبندی امنیتی است. قابل ذکر است که مرزهای جدید شامل مزارع شبعا و الغجر نمی‌شود. با این حال، مرزهای منطقه جنوب لیطانی شامل شهرک یحمر الشقیف می‌شود اگرچه در شمال رودخانه قرار دارد. در کنار آن علامتی روی نقشه وجود داشت که نشان می‌داد تنها سه کیلومتر با شهرک صهیونیست نشین «متولا» فاصله دارد.

از جمله پیشنهاداتی که ممکن است در جلسه امروز کمیته ارائه شود، مدیریت گذرگاه راس الناقوره پس از خروج ارتش اسرائیل است. به گفته این منبع، اسرائیل به واگذاری گذرگاه به یونیفل و ارتش لبنان اعتماد ندارد و پیشنهاد واگذاری آن به یک نیروی بین‌المللی تقویت‌شده یا ارتباط مستقیم آن با رئیس کمیته آمریکایی را دارد.
 

انتهای پیام