به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ « اسماعیل بقائی» در آغاز نشست خبری امروز (دوشنبه) خود یاد شهید سلیمانی و همرزمانشان را گرامی داشت.
وی همچنین با گرامیداشت فرا رسیدن «روز شهید »در فلسطین گفت: متاسفانه جنایتها و نسلکشیهای رژیم صهیونسیتی همچنان ادامه دارد و سرما و وضعیت بد هوایی شرایط مردم غزه قهرمان را سختتر کرده است.
بقائی گفت: دهمین جلسه روابط اقتصادی خارجی امروز در وزارت خارجه به ریاست آقای عارف، معاون اول رییسجمهور در حال برگزاری است.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در مورد امضای موافقتنامه جامع همکاری ایران و روسیه در اواخر دی ماه با حضور روسای جمهور ۲ کشور در مسکو گفت: این موافقتنامه ابعاد مختلفی دارد و شامل حوزههای اقتصادی، تجاری، انرژی، محیط زیست، مباحث دفاعی، امنیتی و ... است.
وی افزود: این سند تکمیلکننده سند قبلی است که بین ایران و روسیه وجود داشته است و درواقع سند قبلی را تکمیل کرده است. این یک سند دوجانبه بین ایران و روسیه برای گسترش روابط در حوزههای مختلف است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه «سفر رییسجمهور به تاجیکستان در اواخر دی ماه به دعوت رییسجمهور تاجیکستان انجام میشود» گفت: این اولین سفر رییسجمهور به منطقه اوراسیا است. در این سفر اسناد مهم اقتصادی، تجاری و فرهنگی بین مقامات ۲ کشور امضا خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت این سفر و روابط ایران و تاجیکستان اظهار کرد: در جریان این سفر شاهد بازگشایی یکی از مراکز فرهنگی ایران در تاجیکستان و همچنین افتتاح مرکز سلامت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان خواهیم بود.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد مشکل سوخت ایجاد شده برای کامیونهای ایرانی در مرز ترکیه گفت: مسئله ایجاد شده سیاسی نیست، بلکه یک مسئله فنی است و عمدتا بخشهای حمل و نقل و سوخت ما به آن میپردازند.
بقائی با بیان اینکه موضوع ایجاد شده سابقه مشخصی بین ۲ کشور دارد، گفت: ایران و ترکیه تلاش دارند که با حسن همجواری این مسئله را حل و فصل کنند. گفتوگوهای مفصلی بین ۲ کشور در این زمینه انجام شده و قرار است به زودی هیاتی به ترکیه در این زمینه از سوی ایران اعزام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد صحبتهای اخیر «جولانی» در مورد ایران از جمله اینکه گفته ایران کشور بزرگی است و آخرین تحولات در مورد روابط ایران و سوریه گفت : این یک موضوع بدیهی است که ایران کشور بزرگی است.
بقائی افزود: ما به انتخاب مردم سوریه و تصمیم آنها احترام میگذاریم.
وی با اشاره به اهمیت حفظ تمامیت ارضی سوریه گفت: در عین حال ما نگرانیهایی در مورد سوریه داریم که این نگرانیها بین کشورهای منطقه مشترک است. مردم سوریه باید بتوانند بدون مداخلات خارجی، منطقهای و فرامنطقهای برای آینده خود تصمیم بگیرند و سوریه نباید مامن و پناهگاهی برای تروریستها شود.
بقائی همچنین با اشاره به توییت چند روز پیش «عراقچی»، وزیر امور خارجه در ارتباط با سوریه خطاب به اتحادیه عرب گفت: در این توییت آقای عراقچی به صورت جزئی و شفاف مواضع و دیدگاههای ایران را مطرح کردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد تحلیلهای منتشر شده در مورد دلایل ایران برای انصراف از اکسپو ژاپن از جمله اینکه به دلیل قرار گرفتن تابلوی ایران در کنار رژیم صهیونیستی، ایران از این موضوع انصراف داده، گفت: این تحلیل درست نیست و اساساً قرار نبوده غرفههایی که به ایران اختصاص داده شده است در کنار رژیم صهیونیستی باشد.
وی با اشاره به اظهارات سخنگوی دولت در مورد دلایل انصراف ایران از حضور در اکسپو ژاپن گفت: اصل ماجرا همانی است که سخنگوی محترم دولت مطرح کردند و تصمیم بر عدم شرکت از سوی نهاد متولی و مرتبط اتخاذ شده است.
بقائی گفت: تا آنجا که میدانم تعداد دیگری از کشورها از جمله آفریقای جنوبی نیز به دلایل مربوط به خودشان از این حضور انصراف دادهاند.
وی تاکید کرد: همانطور که اشاره کردم این تصمیم از سوی نهاد متولی و مرتبط اتخاذ شده است.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر روز چهارشنبه نخستوزیر عراق به تهران و اینکه آیا این سفر ارتباطی با گمانهزنیها مبنی بر انحلال الحشد الشعبی و انتقال پیام از سوی مقامات آمریکایی و سوری دارد، گفت: این یک سفر دوجانبه است و جزئیات این سفر از سوی دفتر رییسجمهور اعلام میشود .
وی ادامه داد: اجازه بدهید که من در مورد گمانهزنیها و خبرسازیهای زیادی که انجام میشود، اظهار نظری نکنم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد پیگیری وضعیت «عابدینی» شهروند بازداشت شده ایرانی در ایتالیا گفت: تعدادی از اتباع ایرانی در برخی از کشورها به درخواست آمریکا مورد تعقیب و استرداد قرار میگیرند که ما این را یک نوع گروگانگیری میدانیم.
وی افزود: اتهام منتسب به این شهروندان دور زدن تحریمهای یکجانبه آمریکاست؛ اتهامی که اصل آن بیپایه و اساس است.
بقائی گفت: مطالبه ما از کشورها این است که روابط دوجانبه خودشان را با ایران تحت تاثیر مطالبات غیرقانونی طرفهای ثالث قرار ندهند.
وی با اشاره به پیگیریهای وزارت خارجه و سفارت ایران در ایتالیا در مورد وضعیت این شهروند ایرانی گفت: بر اساس پیگیریهای انجام شده امکانات کنسولی تا حدودی برای این شهروند ایرانی فراهم شده است و او میتواند با خانواده خود در تماس باشد. پیگیریها در مورد وضعیت این شهروند ایرانی همچنان ادامه دارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی از رسانهها بازداشت خبرنگار ایتالیایی در ایران را مرتبط با بازداشت «محمد عابدینی» شهروند ایرانی در ایتالیا میدانند، گفت: این ۲ موضوع هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند.
وی در این ارتباط افزود: وزارت ارشاد بیانیه روشنی را در مورد دلایل بازداشت این خبرنگار ایتالیایی صادر و اعلام کرد که او به دلیل نقض قوانین ایران بازداشت شده است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره سفر اخیر «مجید تخت روانچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران به هند گفت: سفر آقای تخت روانچی به هند برای شرکت در نوزدهمین دوره نشستهای مشورتی ایران و هند انجام شد.
بقائی تصریح کرد: ایشان با همتای خود و همچنین وزیر خارجه هند دیدار و گفتوگو داشتند. طیفی از موضوعات مورد بحث قرار گرفته و یکی از موضوعات مهم، بحث همکاریهای تجاری و اقتصادی بوده است.
وی در ادامه گفت: بحثهای مربوط به توسعه بندر چابهار و مشارکت هند در تکمیل طرح خط آهن زاهدان-چابهار یکی از موضوعاتی بود که در این نشست بررسی شد. تسهیل صدور روادید برای ایرانیان نیز در این گفتوگوها پیگیری شد؛ چرا که از زمان شیوع کرونا یک اختلالاتی در این زمینه ایجاد شده بود و در این سفر تصمیمات خوبی در این ارتباط گرفته شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره روابط ایران و عربستان پس از اعدام ۶ تبعه ایرانی در این کشور و خبرها درباره خروج هلدینگ عربستانی صافولا از ایران گفت: صرف اینکه تحولات، همزمان واقع میشوند، نباید به آنها تحلیل سیاسی معناداری داد؛ اینها صرفا در یک زمان اتفاق افتادهاند.
بقائی تصریح کرد: اطلاعاتی که از سازمان سرمایهگذاری درباره این شرکت گرفتیم، این است که ارزی خارج نشده و انتقال سهام از یک شرکت به شرکت دیگری بوده است. این ارتباطی با موضوع کنسولی (اعدام ۶ ایرانی) ندارد.
وی در ادامه گفت: درباره موضوع کنسولی، بخش کنسولی ما بلافاصله در همان زمانی که موضوع (اعدام ۶ ایرانی) منتشر شد، موضعی گرفت و سفیر عربستان به وزارت خارجه احضار و مواضع ما به صورت شفاف اعلام شد.
بقائی با بیان اینکه کماکان موضوع در دست پیگیری است، گفت: درباره اعزام هیات کنسولی، ما در حال گفتوگو با طرف عربستانی هستیم. قطعا ما موضوع را در چارچوب حمایت از اتباع و ارائه خدمات کنسولی پیگیری خواهیم کرد.
بقائی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا گفت: دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا در ۲۴ و ۲۵ دی ماه در ژنو انجام میشود و این ادامه گفتوگوهایی است که در آذرماه انجام شد.
وی افزود: در جریان این گفتوگوها طیفی از موضوعات از جمله مسائل منطقهای، روابط دوجانبه و موضوع هستهای و رفع تحریمها مورد رایزنی قرار میگیرد و همانطور که پیش از این گفتم این گفتوگوها ادامه روندی است که از قبل توافق شده بود و گام دیگری در ارتباط با گفتوگوهای ایران و اروپا است.
او همچنین گفت: ما هیچوقت از میز مذاکره فرار نکرده و قائل به گفتوگو بودیم. آقای عراقچی هم اعلام کردند که ما برای مذاکره شرافتمندانه برای رفع تحریمها و برنامه هستهای آمادگی داریم. اینکه به چه شکلی مذاکرات برگزار شود، تصمیمگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین وضعیت روابط ایران با بحرین و مصر و مطالب منتشر شده در یک رسانه مصری مبنی بر اینکه در جریان دیدار پزشکیان و رئیسجمهور مصر ۲ طرف توافق کردند که ظرف ۶ ماه آینده سفارتخانههای ۲ کشور را در تهران و قاهره بازگشایی کنند، گفت: رویکرد ایران برای گسترش روابط با همسایگان، تمام کشورهای منطقه را در بر میگیرد.
بقائی تاکید کرد: تلاش برای گسترش روابط ایران با ۲ کشور مصر و بحرین پیوسته ادامه دارد و این موضوع در دستور کار ۲ طرف قرار دارد و امیدواریم که هرچه زودتر به نتیجه برسد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رئیس دفتر بشار اسد در یک موضعگیری رسانهای اعلام کرده که روسیه مانع ارسال کمکهای ایران به سوریه در روزهای منتهی به سقوط بشار اسد در این کشور عربی شده است، گفت: همانطور که در جلسات پیشین تاکید کردم در این اوضاع طرفهای مختلف روایتهای خود را از این تحولات مطرح میکنند و ضرورتی وجود ندارد که ما نسبت به هر کدام از این روایتها واکنش نشان دهیم.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره تداوم نقض آتشبس در لبنان توسط رژیم صهیونیستی و برخی گزارشها مبنی بر اینکه این رژیم قصد ندارد در موعد مقرر از جنوب لبنان خارج شود، گفت: سابقه این رژیم نشان میدهد در عمل به تعهدات و قول و قرارها هیچ وقت جدی نبوده و هر وقت فرصتی پیدا کرده نقض تعهد کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در این موضوع طرفهایی که خود را ضامن آتشبس معرفی کردند مسئولیت مستقیم و روشنی دارند که اجازه ندهند این رژیم آتشبس را به صورت مکرر نقض کند.
بقائی تصریح کرد: این موارد را باید هم جهات ذیربط در دولت لبنان و هم طرفهایی که به نوعی ذیمدخل و دخیل در این فرآیند بودند به صورت جدی پیگیر باشند.
خبرسازیها برای فتنه انگیزی بین کشورهای منطقه طراحی میشود
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهار نظر منتسب شده به وزیر خارجه ایران در ارتباط با خطرناک بودن تشکیل دولت اسلامی در سوریه در فضای مجازی، خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت: من شما و دوستان دیگر را دعوت میکنم که در جدی گرفتن و بازنشر اخبار و گزارشها که از همان ابتدا میشود در ماهیت آنها تردید کرد، خیلی مراقب باشید.
وی افزود: اینگونه خبرها، راستیآزمایی آنها آسان است و برای راست آزمایی آنها میتوان به صحبتهای قبلی وزیر خارجه مراجعه کرد .
بقائی گفت: اینگونه خبرسازیها و انتشار اظهارنظرهای نادرست برای فتنه انگیزی بین کشورهای منطقه طراحی میشود و قاعدتاً این روزها با توجه به تحولات منطقه میتوان حدس زد که از چه منبع و منشائی ساخته و پرداخته میشود.
بقائی درباره اظهارات تهدیدآمیز «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید علیه ایران نیز گفت: این موضوع بارها تکرار شده و از نگاه حقوق بینالمللی، تهدید به توسل به زور، نقض منشور ملل متحد است و این موضوع چون تهدیدی علیه تاسیسات هستهای صلحآمیز یک کشور است، نقض تعهدات بینالمللی است و بهنوعی تهدید علیه صلح و امنیت بینالملل تلقی میشود. شورای امنیت باید به این موارد ورود کند و مسئولیت دولت آمریکا را بهخاطر این اظهارات مطالبه کند.
او تصریح کرد: این را در کنار سایر اظهارات اخیر دولت دموکرات علیه جمهوری اسلامی ایران قرار دهید. این موضوع بهنوعی رسواسازی خودشان است و بلینکن هم چندی قبل از تلاشها برای مداخله در ایران صحبت کرده بود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در ادامه گفت: از طرف دیگر به نظر میرسد دولتی که از نظر برخی از خود آمریکاییها به عنوان بیتدبیرترین و فاسدترین دولتهای تاریخ آمریکا لقب گرفته در تلاش است تا روشهای شکستخورده خود را به دولت بعدی آمریکا دیکته و دستورکار تعیین کند.
بقائی تاکید کرد: تاجاییکه به ما مربوط میشود، جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران نشان دادهاند که در دفاع از حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و عزت خود قاطعانه عمل خواهند کرد.
وی در مورد موضوع حقآبه ایران از افغانستان و سدهای جدید ایجاد شده از سوی افغانستان بر روی رودخانه مرزی مشترک بین ایران و افغانستان گفت: وزارت خارجه به عنوان متولی دیپلماسی کشور موضوع تأمین حقآبههای ایران از رودخانههای مرزی و مشترک را به عنوان دستورکار ثابت خود پیگیری کرده است. در مورد افغانستان و هریرود سابقه موضوع به اوایل دهه۱۳۹۰ برمیگردد. اعتراضات ما ثبت شده و موضوعی است که مستمر و مداوم در دستور کار داریم.
بقائی گفت : همواره گفتهایم که آبهایی که از افغانستان به سمت ایران روان بوده حقوقی را برای طرفهای ۲ سوی مرز ایجاد میکند. موافقتنامه داریم و در خصوص سایر موارد براساس حقوق عرفی و حسن همجواری انتظار داریم مقامات افغانستان موضوع را به صورت جدی مدنظر قرار دهند.
وی افزود: ما در این زمینه از همه ابزارها استفاده میکنیم. سفارت ما فعال است و سرپرست سفارت موضوع را در دست پیگیری دارد و از همه ظرفیتها برای پیگیری موضوع استفاده میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد : ما از مقامات دولت سرپرستی افغانستان نیز انتظار داریم که این موضوع را به صورت جدی مد نظر داشته باشند.
این دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه درباره بازرسی از دیپلمات و مسافران ایرانی هواپیمای ماهان در جریان سفر روز پنچ شنبه به لبنان گفت: بسته دیپلماتیک تحت قواعد و موازین مشخص حقوقی و بینالمللی قرار دارد و بعد از سوءتفاهم ایجاد شده و ورود سفارت ایران در لبنان و هماهنگی با وزارت امور خارجه لبنان، موضوع حل شد.
وی ادامه داد: بازرسی از بسته دیپلماتیک انجام نشده است. کلیت مسئله را سفیر ما توضیح داد و گفته شد که عمدتا این موضوع ناشی از برخی اطلاعرسانیهای نادرست و سوءتفاهم ایجاد شده بود و ما امیدواریم که این روند تکرار نشود.
وی تاکید کرد: دوستان ما در سفارت در بیروت و در وزارت خارجه موضوع را در تماس با طرفهای لبنانی پیگیری کردند و پیگیری آن ادامهدار است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره درخواست مجمع عمومی سازمان ملل از دیوان بینالمللی دادگستری برای نظر مشورتی درباره نقض تعهدهای رژیم صهیونیستی و موضع ایران در این زمینه، گفت: این نظر مشورتی یکی از چند رای مشورتی است که درباره نقض تعهدهای رژیم صهیونیستی بهویژه در این بازه زمانی ۱۵ ماهه، از دیوان بینالمللی دادگستری درخواست شده است. پس از لغو مجوز فعالیت آژانس امداد و کمک بشردوستانه به آوارگان فلسطینی (آنروا) موج اعتراضی در سطح بینالمللی پدید آمد؛ چرا که فعالیت این آژانس کاملا بشردوستانه و از چند دهه قبل مشغول کمک به آوارگان فلسطینی در چند کشور بوده است. بنابراین جامعه بینالمللی از ابتدا این موضوع را نپذیرفت.
وی افزود: راهی که بین تعدادی از کشورها بهنظر میرسید این بود که به دیوان بینالمللی دادگستری متوسل شوند. درخواست رای این است که دیوان درباره نوع و کیفیت نقض تعهدهای رژیم صهیونیستی در رابطه با تکالیفی که نسبت به همکاری با سازمانهای بینالمللی دارد، نظر دهد. این درخواست رای، محصول یک رای و قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل بود که جمهوری اسلامی ایران هم به آن قطعنامه رای مثبت داد. بنای ما بر این است که در مراحل مختلف رسیدگی به این درخواست مشارکت داشته باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال یک خبرنگار چینی در ارتباط با سفر هفته گذشته عراقچی به پکن با ارائه توضیحات در ارتباط با رایزنیهای انجام شده در جریان این سفرگفت: سفر به چین سفر بسیار مهم و اولین سفر دوجانبه وزیر امور خارجه ایران به خارج از منطقه بود.
وی تاکید کرد: در جریان این سفر در مورد روند اجرایی شدن سند جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین و همچنین گسترش همکاریهای ۲ کشور در حوزههای اقتصادی و تجاری رایزنی و گفتوگو شد.
بقائی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اقدامات تروریستی اخیر در پاکستان و شهادت شیعیان در این کشور گفت: ما تروریسم را توسط هر کسی و در هر جایی محکوم میکنیم.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران همچنین در این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره محتوای پیام سلطان عمان برای پزشکیان که از سوی وزیر خارجه این کشور در جریان سفر به تهران به رئیسجمهور ارائه شد، اظهار کرد: درباره این سفر وزیر امور خارجه در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه عمان توضیح دادند که این سفر متمرکز بر مباحث مرتبط با روابط دوجانبه ایران و عمان و بحث درباره تحولات منطقه بوده است.
وی افزود: این موضوعی است که همیشه در گفتوگوهای ما با کشورهای منطقه به ویژه عمان با توجه به اینکه رابطه ما تاریخی و ممتاز است مورد بحث و رایزنی قرار میگیرد.
∎