شناسهٔ خبر: 70667043 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

همزمان با آغاز کاشت نهال مرکبات در مازندران

باغداران در خرید نهال مرکبات باید به چه نکاتی توجه کنند

کاشت نهال مرکبات در باغ‌های مازندران با استفاده از نهال‌های شناسنامه دار و کیفی متناسب با اقلیم با هدف رسیدن به تولید و بهره وری پس از انتظار حداقل سه سال، نخستین گام در باغداری است، ضرورتی که باغداران باید نسبت به توصیه‌های کارشناسان باغبانی و حفظ نباتات اهتمام جدی کنند.

صاحب‌خبر -
آفتاب‌‌نیوز :

کارشناسان باغبانی در مازندران اعلام کردند که با توجه به شرایط و تغییرات اقلیمی این سال‌ها و گرم شدن زمین، نهال‌کاری در دشت و جلگه باید از نیمه دوم دی تا پیش از ۱۵ اسفند در استان انجام شود تا خطر خشک شدن نهال‌ها کاهش یابد.

کارشناسان باغبانی و حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران نسبت به خرید نهال پشت وانتی و دوره گرد‌ها هشدار دادند و می‌گویند که کشاورزان و بهره برداران برای جلوگیری از ورود آفات و بیماری‌های گیاهی خسارتزا به باغ‌های منطقه نسبت به تهیه نهال سالم و دارای گواهی بهداشت از نهالستان‌های دارای مجوز سازمان جهاد کشاورزی استان اقدام کنند.

وجود نهالستان‌های مختلف در مازندران و دیگر مناطق کشور منجر به تولید و توزیع نهال‌هایی می‌شود که پس از چند سال نه تنها به بار نمی‌نشیند بلکه باغدار مجبور است با هزینه زیادی نسبت به جمع آوری آن اقدام کند و این عمل ضرر باغداران را مضاعف می‌کند.

کاشت، اصلاح و نوسازی درختان بویژه مرکبات همواره یکی ازفعالیت‌های مهم کشاورزی در استان‌های شمالی از جمله مازندران است و به همین دلیل هم فروش نهال در هر کوی و برزن در این مناطق، بازار داغ و سودآوری را رقم می‌زند که مثل هر بازار دیگر، خالی از سودجویی و بی مسئولیتی نیست.

کارشناسان باغبانی تاکید کردند مهم‌ترین عواملی که در انتخاب زمان مناسب برای کاشت درخت مهم هستند، فصل و اقلیم آب و هوایی است، به طوری که توجه به این۲ مورد می‌تواند بهترین زمان کاشت درخت در منطقه را مشخص کند.

به گفته آنان با توجه به تغییرات آب و هوایی و اقلیمی در مازندران که طی یک دهه اخیر زمستان یخبندان و خیلی سردی در دشت و جلگه شاهد نیستیم، بهتر است با دیدن آثار به خواب رفتن درختان اقدام به کاشت نهال کنیم.

از سوی دیگر اغلب افراد بر این تصور هستند که کاشت درخت در یک روز آفتابی بهتر است، چراکه نور کافی به درخت می‌رسد. اما کارشناسان باغبانی معتقدند، بهترین آب و هوایی که برای کاشت درخت می‌توان انتخاب کرد، آب و هوای ابری و نیمه ابری است، چراکه در روز‌های ابری اگر باران ببارد برای درخت تازه کاشته شده بسیار مناسب است و خاک آن مرطوب می‌ماند.

کارشناسان می‌گویند نهایت زمان کاشت درخت قبل از بیدار شدن درختان از خواب زمستانی است و این زمان در مناطق دشت و جلگه استان مازندران به دلیل تغییرات اقلیمی از نیمه دوم دی ماه و بهمن ماه است.

باغداران مازندران کاشت نهال را از الان شروع کنند

معاون امور باغبانی جهاد کشاورزی مازندران در این خصوص خطاب به باغداران استان گفت که زمان کاشت انواع درخت به ویژه مرکبات و سیاه ریشه‌ها در جلگه و دشت از نیمه دوم دی ماه است.

حسین مولایی اظهار کرد: تغییر اقلیم و آب و هوایی سبب شده است تا زمان خواب زمستانی به ماه‌های پاییز نزدیک شود، ادامه داد: به همین دلیل اکنون که درختان در خواب زمستانی هستند بهترین زمان کاشت انواع درخت در باغ‌های استان مازندران است.

این کارشناس باغبانی مازندران با اشاره به این نکته که به اندازه کافی فروشندگان و نهالستان‌های دارای مجوز و گواهی قرنطینه‌ای در استان وجود دارد که توانایی تامین انواع نهال‌های مرکبات و سیاه ریشه را دارند، تاکید کرد که باغداران نسبت به خرید انواع نهال سالم به ویژه نهال‌هایی که ازخارج استان وارد می‌شود، دقت کنند.

متقاضیان نهال برای احداث باغ از تولیدکنندگان مجوزدار نهال در استان خرید کنند تا هم آسیبی به باغ‌های قدیمی شان نرسد و هم دچار ضرر و زیان نشوند.

مولایی با اشاره به این نکته که هرگونه جا به جایی نهال بین استان‌ها منوط به داشتن گواهی بهداشت نباتی و با هماهنگی مدیریت حفظ نباتات استان مبدا و مقصد است، گفت: در صورت مشاهده توزیع‌کنندگان نهال که بدون مجوز و داشتن گواهی قرنطینه اقدام به فروش و جا به جایی نهال بین استان‌ها کنند، از طریق دستگاه‌های تعزیراتی و انتظامی مورد پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.

معاون باغبانی جهاد کشاورزی مازندران با اعلام این که اکنون کمتر از ۱۰ درصد باغ‌های نارنگی استان را ارقام جدید میان رس «پچ» و «کلمانتین» با تولید متوسط ۵۰ تن در هر هکتار تشکیل می‌دهد، افزود: پیشنهاد می‌شود باغداران مازندران در ادامه اصلاح و نوسازی باغ‌های مرکبات به این ۲ رقم جدید نارنگی به دلیل بازار پسندی داخلی و خارجی بیشتر توجه کنند.

وی از رقم "میاکاوا" با تولید ۷۰ تن در هکتار به عنوان دیگر رقم نارنگی استان مازندران یاد کرد و افزود: ۳۰ درصد از باغات نارنگی استان از این رقم هستند که می‌تواند بیشتر شود.

مولایی با اشاره به این نکته که هرچه سن درختان بالاتر برود، میانگین تولید نیز افزایش می‌یابد، گفت: تمام ارقام نارنگی مقاوم در برابر سرما هستند و عطر و طعم خوبی دارند.

وی تصریح کرد: باغدران حتما نهال هایشان را از نهالستان‌هایی که دارای برچسب گواهی سلامت هستند تهیه کنند چراکه در صورت هر گونه خسارت آفتی و یا ندادن محصول مورد نظر قابل پیگیری و از سوی تولید کننده نهال جبران خسارت می‌شود.

به گزارش ایرنا، آفت و بیماری‌ها از نکات مهم و قابل توجه در باغداری مازندران است که باید مورد توجه قرار بگیرد و مگس میوه به عنوان مهمترین آفت همچنان باغداری استان را تهدید می‌کند.

متخصصان و کارشناسان کشاورزی، خسارت‌های کشاورزی را به ۲ دسته زنده شامل انواع بیماری و آفات و غیر زنده شامل حوادث طبیعی سیل و خشکسالی تقسیم بندی می‌کنند که امروز همه این عوامل برای کشاورزی مازندران تهدیدزا است.

طبق آمار رسمی تا کنون برداشت محصول ۹۰ درصد نارنگی و ۵۰ درصد پرتقال مازندران انجام شده است.

باغداران در خرید نهال مرکبات باید به چه نکاتی توجه کنند

تقسیم بندی باغداری مرکبات مازندران

از آنجاییکه شرایط آب و هوایی و زمین در مازندران برای کاشت درختان مرکبات فراهم است، به طور کلی در بیشتر زمین‌های شهری و روستایی استان شاهد باغداری ' خود مصرفی ' هستیم.

گروه دومی که به عنوان تولید کننده مرکبات دراستان مازندران هستند، باغداری در زمین‌های زیر هزار تا ۲ هزار مترمربع است که علاوه بر خود مصرفی، تولیدات آنان تا حدودی تعادل کننده و تکمیل کننده درآمد خانوار‌های روستایی و شهری است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد اغلب باغداری که در زمین‌های زیر هزار متر انجام می‌شود در واقع به دلیل قانون تقسیم ارث قطعه قطعه شد و باغداری در زمین‌های کم مساحت برای بسیاری از کارمندان و شهرنشینان و روستاییانی که برنجکاری شغل اصلی آنان است، نوعی تفریح، خود مصرفی و تکمیل کننده درآمدی آنان محسوب می‌شود.

تولیدات مرکبات مازاد بر مصرف این گروه از باغداران نیز به طور معمول به صورت سفارشی بین دوستان و بستگان و یا در بازار روز‌های مختلف عرضه می‌شود.

باغداری درآمدزا

باغداری درآمدزا، توسط گروه سومی که دارای باغات مرکبات پنج هزار متر مربع تا بیش از ۲هکتار در استان مازندران هستند، انجام می‌شود.

بر اساس آمار و ارقام و بررسی‌های صورت گرفته، در هر یک از گروه‌هایی که در استان مازندران باغداری مرکبات را انجام می‌دهند به باغداری حرفه‌ای توجهی نمی‌کنند.

عرضه و تقاضا همواره به عنوان یک قاعده مهم و تعیین کننده و عامل نوسانات قیمت کالا در بازار است و این شاخص در محصولات کشاورزی مازندران به دلایل مختلف از جمله رفتار‌های غیر حرفه‌ای کشاورزی سبب می‌شود تا دلالان برنده اصلی این بازار باشند.

در هر حال، به با وجود این که استان مازندران با ظرفیت ۷۲نوع از تولیدات محصولات کشاورزی، حدود ۱۱ درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص می‌دهد، اما رفتار‌های غیر حرفه‌ای در زمینه‌های زیر ساختی، نهاده‌های کشاورزی، فعالیت‌های فنی و مهندسی کشاورزی و بازار عرضه و تقاضا، همچنان کشاورزی این خطه شمال ایران را مستعد بحران می‌کند

مازندران حدود ۱۶۰ هزار هکتار اراضی باغی دارد که ۱۱۰ هزار هکتار آن مربوط به باغ مرکبات است.

برچسب‌ها: