شناسهٔ خبر: 70665797 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

آیا ترامپ می‌تواند ایران را به مذاکره بازگرداند؟

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی امریکانا مطلبی با طرح این پرسش که آیا ترامپ می‌تواند ایران را به مذاکره بازگرداند نوشت:

دونالد ترامپ که در آستانه آغاز دومین دوره ریاست جمهوری خود است، با یک آزمون مهم سیاست خارجی در ارتباط با ایران مواجه است. به گفته کارشناسان، ایران تنها چند هفته تا دستیابی به اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای فاصله دارد. در همین حال، اقتصاد ایران با تورم بالا و رو به رشد مواجه است.

این چالش‌ها زمینه سیاست «فشار حداکثری» ترامپ را فراهم می‌کنند که به دنبال منزوی کردن ایران از لحاظ اقتصادی و دیپلماتیک برای اجبار به دادن امتیازات است. ایران تا حدودی علاقه به بازگشت به مذاکرات هسته ای نشان داده که احتمالاً تحت تأثیر مشکلات اقتصادی و شکست های منطقه ای خود قرار گرفته است.

در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، تحریم های ایالات متحده، صادرات نفت ایران را به شدت کاهش داد و از ۲.۸ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۸ به کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۰ رساند. ذخایر خارجی ایران تا سال ۲۰۲۱ به زیر ۴ میلیارد دلار رسیده و توانایی این کشور برای ایجاد ثبات در اقتصاد یا تامین مالی گروههای نیابتی را محدود کرده است.

با این حال، این استراتژی، ایران را از گسترش برنامه موشکی خود یا حمله به دارایی های ایالات متحده، از جمله حمله سال ۲۰۲۰ به پایگاهی در عراق، باز نمی داشت. کارشناسا سیاسی معتقدند در حالی که تحریم ها به اقتصاد ایران آسیب می رساند، نتوانستند آن را با شرایط مطلوب به میز مذاکره بازگردانند.

روابط رو به رشد ایران با چین و روسیه که از حمایت اقتصادی و نظامی حیاتی برخوردار بوده اند، شرایط را پیچیده تر می کند. تجارت بین ایران و چین در سال ۲۰۲۳ به بیش از ۱۲ میلیارد دلار رسید که تحریم‌های آمریکا را تضعیف کرد. روسیه همچنین همکاری نظامی خود با ایران از جمله مبادلات فناوری هواپیماهای بدون سرنشین در طول جنگ اوکراین را تعمیق بخشیده است. این اتحادها موقعیت ایران را تقویت کرد و در عین حال فشار آمریکا بر تهران را بدون حمایت گسترده تر بین المللی دشوارتر ساخت.

با همه‌ این ملاحظات، سطح خطرات درباره آینده روابط ایران و آمریکا بسیار بالاست، زیرا شکست در مهار جاه طلبی های هسته ای ایران می تواند منجر به درخواست برای اقدام نظامی شود. ایران سایت‌های هسته‌ای خود را تقویت کرده و حملات هوایی را دشوارتر نموده است. با این حال، حملات اخیر اسرائیل به پدافند هوایی ایران، آسیب‌پذیری‌ها را آشکار کرد و خطر حملات بیشتر را افزایش داد.

سیاست خارجی غیرقابل پیش بینی ترامپ، از جمله ترور سردار ایرانی قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰، بر فضای عدم اطمینان اوضاع افزوده است. تهران اکنون باید تصمیم بگیرد که آیا مذاکرات را دنبال کند یا به مقاومت ادامه دهد، زیرا می داند که یک اقدام اشتباه می تواند منطقه را بی ثباتتر از وضعیت فعلی کند.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.