به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ امروز ۶ ژانویه اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
۲۰۲۱ - یورش هواداران دونالد ترامپ به کاخ کنگره ایالات متحده در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری
در ششم ژانویه ۲۰۲۱، طرفداران دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، در واشینگتن، دی.سی.تجمع کردند تا به نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ اعتراض کرده و از درخواست ترامپ از معاون رئیسجمهور مایک پنس و کنگره برای رد کردن پیروزی رئیسجمهور منتخب جو بایدن حمایت کنند.
دست کم ۱۰ نفر در جریان این اعتراضات بازداشت شدند و پس از عبور معترضان از میان نیروهای امنیتی و ورود به مجموعه کاخ کنگره ایالات متحده، چندین ساختمان در این مجموعه تخلیه شدند. در بعدازظهر چهارشنبه، موریل باوزر، شهردار واشینگتن، دی. سی، اعلام کرد که از ساعت ۶ بعد از ظهر همان روز، در این شهر منع رفتوآمد برقرار خواهد بود.ترامپ، در طی سخنرانی خود به هواداران خود دستور داد تا به سمت پایتخت آمریکا بروند تا اطمینان حاصل شود که انتخابات ۲۰۲۰ منتفی است. متعاقباً گروهی طرفدار ترامپ به کنگره رفتند و سرانجام به ساختمان حمله کردند. در آن زمان کنگره در جلسهای بود که شمارش آرا کالج انتخابات را انجام میداد و در مورد آن بحث میکرد. این جلسه به مخالفت سناتور تد کروز از تگزاس و پائول گوسار، نماینده مجلس از منطقه چهارم کنگره آریزونا، نسبت به شمارش آراء آریزونا در کالج انتخاباتی انجامید. معترضین با شکستن موانع امنیتی توانستند به کاخ کنگره آمریکا وارد شوند، و تالار سنا را اشغال کنند در حالی که نگهبانان برای جلوگیری از ورود معترضین به طبقه تالار مجلس نمایندگان اسلحههای مسلح را کشیدند. سپس چندین ساختمان در مجموعه کاخ کنگره آمریکا ایالات متحده تخلیه شدند و متعاقباً دربهای ورودی ساختمانهای مجموعه قفل شدند.در جریان درگیری مسلحانه در اتاقهای مجلس، یک متجاوز توسط نیروهای انتظامی در داخل کاپیتول مورد اصابت گلوله قرار گرفت و بعداً بر اثر جراحات وارده درگذشت در نتیجه موارد اضطراری پزشکی در طول همان روز سه نفر دیگر جان خود را از دست دادند.
گزارش شده است که سه بمب دستساز کشف شده است: یکی در محوطه کاپیتول، یکی در دفاتر کمیته ملی جمهوریخواه و یکی در کمیته ملی دموکراتیک نزدیک به کاپیتول.در اوایل بعد از ظهر ۶ ژانویه، ترامپ با وجود اینکه پنس از قدرت قانون برای رد پیروزی بایدن برخوردار نبود، پنس را نکوهش کرد که «آنچه را برای حفاظت از کشور و قانون اساسی ما باید انجام شود» انجام نداد. ترامپ در توییتر به طرفداران خود گفت «با آرامش به خانه بروید» در حالی که آشوبگران را «میهنپرست» و «بسیار ویژه» توصیف کرد، به آنها گفت: آنها را «دوست دارد» و ادعاهای خود را در مورد تقلب در انتخابات تکرار کرد.
عصر همان روز، توئیتر دوازده ساعت قفل بر روی حساب توئیتر ترامپ گذاشت و سه توئیت او را به دلیل نقض سیاست یکپارچگی مدنی توئیتر توسط ترامپ که هواداران خود را تشویق به حمله با خشونت به کنگره میکرد حذف کرد. در ۸ ژانویه، توئیتر حساب ترامپ را برای همیشه بست، اما بعد از خرید توئیتر توسط ایلان ماسک پس از یک نظرسنجی در این پلتفرم اکانت دونالد ترامپ دوباره فعال شد.شورشها و تلاطمهای انسانی پایتخت به عنوان شورش، فتنه و تروریسم داخلی توصیف شده است. برخی منابع آن را به عنوان اقدام به کودتا برچسب زدهاند این حادثه اولین باری بود که از زمان سوزاندن واشینگتن در سال ۱۸۱۴ توسط انگلیس در خلال جنگ ۱۸۱۲، کاپیتول مورد هجوم قرار گرفت.حداقل ۵۷ نفر از کسانی که در حمله ب ساختمان کنگره حضور داشتهاند، حالا برای انتخابات کنگره نامزد شدهاند.
۱۸۳۸ - اختراع تلگراف
ساموئل مورس Samuel F. B. Morse استاد هنر و نقاشی دانشگاه نیویورک ششم ژانویه سال ۱۸۳۸ میلادی دستگاه تلگرافی را که ساخته بود و میتوانست هر دقیقه ده کلمه مخابره کند به معرض نمایش گذارد. مخابره با این دستگاه برپایه فن الکترومغناطیس و قطع و وصل جریان برق بود. هر وصل کوتاه مدت که ایجاد مغناطیس میکرد صدا و یا علامت نقطه بود و وصل طولانیتر صدای طولانیتر و خط به وجود میآورد. وی قبلا در برابر هر حرف الفبا تعدادی از این نقطه و خطها را قرار داده بود و یک واژه نامه مورس به وجود آورده بود. فرضا؛ یک خط و یک نقطه علامت «الف یا إ»، و از شنیدن صداها یا دیدن علامات میشد کلمه را درک کرد. نام این الفبای خط و نقطهای «کد مورس» گذارده شده است.مورس (متولد ۲۷ اپریل ۱۷۹۱ و متوفی در ۲ اپریل ۱۸۷۲) که پسر یک کشیش ساکن شهرستان بوستون بود و از دانشگاه «ییل» در رشته هنرهای زیبا فارغ التحصیل شده بود علاقه وافری به الکتریسته و سیاست هم داشت، ولی خیلی زود در سیاست شکست خورد و نه توانست به عضویت شورای شهر نیویورک در آید و نه عضو کنگره شود بنابر این به علاقه دیگر خود الکتریسته پرداخت و در سال ۱۸۳۷ موفق به ساختن دستگاه خانگی تلگراف شد. باطری که این دستگاه را تغذیه میکرد از ظروف متعدد آب اسید ساخته شده بود.
مورس پس از نمایش دستگاه مخابره علامات که با کمک یک استاد علوم آن را ساخته بود برای جلب کمک مالی به واشیگتن رفت و با پولی که از کنگره (دستگاه مقننه) آمریکا گرفت به تکمیل دستگاه خود پرداخت و در سال ۱۸۴۳ میان شهرهای بالتیمور و واشنگتن ارتباط تلگرافی برقرار کرد که ظرف ده سال اختراع او جهانی شد و همه جا تیرهای تلگراف بالا رفت.مورس که در ۲۷ آوریل سال ۱۷۹۱ به دنیا آمده بود دوم آوریل ۱۸۷۲ در ۸۰ سالگی از بیماری ذات الریه در نیویورگ درگذشت، ولی تا الفبای مخابراتی مورس زنده است نام او هم باقی است.
۱۹۶۴ - نبرد Binh Gia و جنگ ویتنام که تا ده سال بعد طول کشید
نبرد ۵ روزه Binh Gia ـ دهکدهای در جنوب هوشی مین سیتی (شهر سایگون) و نه چندان به دور از این شهر، جنگ ویتنام را که تا سال ۱۹۷۵ به درازا کشید وارد مرحله تازه و تمام عیار خود کرد. این نبرد که ۲۸ دسامبر ۱۹۶۴ آغاز شده بود تا سحرگاه دوم ژانویه ۱۹۶۵ ادامه داشت و کمونیستها (ویت کُنگ) طرف پیروز آن بودند و نیروهای دولت ویتنام جنوبی مرکب از ۹ گردان و سه برابر کمونیستها که از سوی نیروی دریایی، واحدهای هوایی و تفنگدار آمریکا پشتیبانی میشدند تلفات سنگین متحمل شدند. طبق اعلامیه چهارم ژانویه ۱۹۶۵ دولت ویتنام جنوبی، تلفات نظامیان این دولت در این نبرد بیش از ۴۰۰ تَن بود. دولت آمریکا نیز چند هواپیما و هلی کوپتر و ۱۸ نظامی از دست داده بود.روز بعد (پنجم ژانویه) دولت آمریکا دولت هانوی (ویتنام شمالی وقت) را متهم کرد که نیرو و اسلحه به کمک ویت کُنگ فرستاده بود و اعلام داشت که مسکو از طریق خاک چین انواع سلاحهای پیشرفته را به ویتنام شمالی میرساند که به ویت کنگ منتقل میشود.
در پی صدور همین اعلامیه بود که دولت آمریکا به کشتیهای خود در خلیج تونکن دستور داد که مناطق شمال مدار ۱۷ درجه (خط تقسیم ویتنام، منطقه غیرنظامی و گذرگاه نیروهای شمال به جنوب و انتقال اسلحه) را گلوله باران کنند و به این ترتیب به شکل کامل وارد جنگ شد و مدتی بعد شمار نظامیان آمریکا در جنوب ویتنام از رقم پانصد هزار بالاتر رفت.نبرد Binh Gia شدیدترین و وسیعترین نبرد ویت کُنگ با نیروهای مشترک ویتنام جنوبی و آمریکا تا آن زمان بود.۱۹۰۰ - بوئرهای افریقای جنوبی (سفیدپوستان هلندی مهاجر) به پایگاه نیروهای استعمارگر انگلستان در «لیدی اسمیت» شبیخون زدند و بیش از یک هزار انگلیسی را کشته و یا زخمی ساختند.
زادروزها
۱۳۶۷ - زادروز ریچارد دوم انگلستان هشتمین پادشاه انگلستان و فرمانروای ایرلند
۱۴۱۲ - زادروزژان دارک قهرمان ملی فرانسه
۱۶۵۵ - زادروز یاکوب برنولی ریاضیدان و فیزیکدان سوئیسی
۱۸۲۲ - زادروز هاینریش شلیمان باستانشناس آلمانی، کاشف شهر باستانی تروآ
۱۸۳۲ - زادروز گوستاو دوره نقاش فرانسوی
۱۸۸۳ - زادروز جبران خلیل جبران نویسنده سرشناس آمریکایی لبنان الاصل و خالق اثر مشهور پیامبر
۱۹۵۵ - زادروز روآن اتکینسون بازیگر، کمدین و فیلمنامهنویس بریتانیایی
۱۳۱۴ - دالایی لاما، رهبر دینی بوداییان تبت
درگذشتها
۱۸۵۲ - درگذشت لوئی بریل ابداع کننده خط بریل
۱۸۸۴ - درگذشت گرگور مندل کشیشی اتریشی، پدر دانش ژنتیک نوین
۱۹۱۸ - درگذشت گئورگ کانتور ریاضیدان آلمانی، واضع نظریه مجموعهها
۱۹۱۹ - درگذشت تئودور روزولت بیست و ششمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
۱۹۹۰ - درگذشت پاول چرنکوف فیزیکدان اهل اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی، برنده جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۵۸
۱۳۷۷ - میشل پتروچیانی، نوازنده فرانسوی پیانوی جاز