سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - مرجانه حسینزاده - سید احسانمصطفیزاده: در حالی که کمکم به ماههای پایانی دوره ششم مدیریت شهری مشهد هم میرسیم؛ همچنان تاریکی، خاک، غبار، تعطیلی و حتی گاهی فساد و متاسفانه فحشا، مهمان راسته بازار سابق کتاب گلستان مشهد است. راسته بازاری که روزگاری نه چندان خیلی دور پاتوق اهالی کتاب، فرهنگ و ادبیات بود. در دو طرف این بازارچه سالها با تلاش و علاقه کتابفروشها، حمایت مسئولان و حضور مردم و با وجود آشفته بازار اقتصادی اما چراغ کتاب در این عرصه هرچند کمنور اما روشن نگه داشته شده بود.
راستهای که در قلب فرهنگی مشهد قرار دارد و آنقدر از سرنوشت این بازار نوشتیم و گفتیم که دیگر همه مخاطبان نقطه استراژیک قرارگیری این بازار را حفظ هستند که از سمتی چسبیده به دانشکده ادبیات سابق مشهد و جهاد دانشگاهی فعلی، از ضلعی به پردیس سینمایی بزرگ و قدیمی مشهد و از سوی دیگری به کتابفروشیهای قدیمی این شهر متصل است؛ اما سرنوشت این راسته شاید به نوعی بزرگترین نقطه ضعف مدیریت شهری فعلی دومین کلان شهر و پایتخت معنوی کشور در موضوع کتاب و فرهنگ باشد. بیتوجهی طولانی مدت، عدم تصمیمگیری، پاسکاری بین حوزههای مختلف، لغو قراردادهای دورههای گذشته، تخلیه کتابفروشیها و بسیاری دیگر از موضوعات، فهرستی از شاهکارهای مدیریت شهری مشهد در حوزه کتاب و کتابخوانی است که سرنوشت این بازار را همچنان بعد از سالها معلق نگه داشته است.
وعده پشت وعده اما بدون اجرا
آذر ماه سال ۱۴۰۰ در ایبنا نوشتم که «به رغم وعدههای مختلف مسئولان برای بهرهبرداری و افتتاح این بازار کتاب و گذر فرهنگی، چراغ این مجموعه همچنان خاموش است. آخرین وعده برای افتتاح این بازار پایان سال ۹۹ و ایام آغاز سال جدید بود؛ اما حالا در حالی که ۹ ماه از نوروز ۱۴۰۰ و سه ماه از آغاز به کار شورا و شهرداری جدید مشهد میگذرد، پایگاه اطلاعرسانی شهرداری مشهد در مطلبی به نقل از معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد، در حالی از طراحی بخش دوم گذر فرهنگی گلستان خبر میدهد که هنوز بخش اول این گذر به بهرهبرداری نرسیده است! محمدرضا حسیننژاد گفته است بخش اول گذر فرهنگی گلستان با مساحت ۳۰۳۳ مترمربع و با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد و ۸۸۳ میلیون تومان از خیابان دانشگاه تا انتهای خیابان منوچهری اجرا شده و بخش دوم نیز با مساحت ۱۰۷۹ مترمربع طراحی شده و آماده اجراست. همزمان روابط عمومی شورای اسلامی شهر مشهد با ارسال مطلبی به نقل از عضو کمیسیون فرهنگی این شورا اعلام کرده است: «این مجموعه چند سال است که مورد بهرهبرداری جدی قرار نگرفته ولی امیدواریم در این دوره با نگاه تسهیلگرانه که در حوزه نشر کتاب برای ناشر و کتابخوان داریم، مجموعه «گلستان کتاب» را احیا نماییم.»
شهریور سال ۱۴۰۲ هم اسماعیلزاده، معاون فرهنگی سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد در گفتوگو با رسانه شهرداری مشهد از احیای این گذر با محوریت «نوجوانان و بانوان» خبر داده بود اما ۲۵ آبان ماه سال گذشته هم حسین باغگلی، معاون وقت شهردار مشهد و رئیس وقت سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد در گفتوگویی در خصوص گذر کتاب گلستان گفته بود: «به دوستان گفتهام اگر نتوانیم تا آخر سال کارمان را انجام بدهیم، من به معاونت اقتصادی تحویلش میدهم و اعتراف میکنیم که ما نتوانستهایم کاری بکنیم.»
حالا پس از سه سال محمدرضا قلندرشریف، شهردار مشهد روز شنبه در آیین ساماندهی کال زرکش خبر از افتتاح پروژههای گوناگون و مختلفی تا دهه فجر در مشهد داد اما متاسفانه هیچ نشانی در میان این پروژهها از سرنوشت «بازار کتاب گلستان» نیست که نیست.
تفاهمنامه برای ورود صنایع خلاق به گلستان
سجاد بذرافشان، مسئول روابط عمومی سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد تنها مسئولی بود که اینبار در خصوص بازار کتاب گلستان پاسخگوی خبرنگار ایبنا شد. وی در این زمینه خبر جدیدی نداشت و فقط گفت: پرونده گذر گلستان از حوزه اقتصادی به حوزه فرهنگی منتقل شده است.
وی ادامه داد: بازارچه کتاب گلستان که مدتها تحت اختیار معاونت اقتصادی شهرداری مشهد بود، مدتی است به سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد سپرده شده و براساس آن به تازگی تفاهمنامهای را با اداره کل خلاقیت و نوآوری شهرداری امضا کردهایم تا صنایع خلاق فرهنگی در بازارچه کتاب گلستان مستقر شوند.
بذرافشان یادآور شد: جانمایی و نقشههای آن کشیده شدهاند و کارشناسان تاسیسات در حال برطرف کردنِ نواقص غرفهها هستند تا صنایع خلاق فرهنگی در این بازارچه مستقر شوند چرا که این موضوع مدتهاست دغدغه رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد بوده است!
وی در خصوص شایعاتی که سالها قبل در مورد قرار گرفتن این بازارچه روی گسل سر زبانها افتاده بود، نیز اظهار کرد: آنجا تنها مسیر کانال آب است و نمیتواند وزن زیادی را برای ساخت و سازهای بزرگ تحمل کند، یعنی اگر بخواهیم برای اعمال تغییرات در این بازارچه کاری انجام بدهیم نباید به سمت ساخت و سازهای سنگین برویم و بهتر است با سازههای سبک این تغییرات را انجام دهیم.
به گزارش ایبنا؛ سریال وعدههای مختلفی که برای بهرهبرداری مجدد از این راسته بازار کتاب در قلب فرهنگی مشهد توسط مدیران مختلف شهرداری و شورای شهر مشهد ارائه شده، هم متناقض است؛ هم متفاوت و هم به نوعی ایدهآلگرایانه اما در تمامی این وعدهها یک وجه مشترک وجود دارد و آن هم عملی نشدن است. سرنوشت این بازار به سر نرسیده است و این قصه همچنان ادامه دارد و پس از گذشت بیش از سه سال از حضور مدیران جدید در راس امور شهری مشهد، این بازار همچنان خاک میخورد.
∎