شناسهٔ خبر: 70661772 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

یک پژوهشگرفرهنگی:

اشاره رهبر انقلاب به جوانان سوری محدود به فرقه خاصی نیست

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: علویان از نظر جمعیتی اقلیتی در سوریه هستند که با شیعیان ۱۲ امامی و دیگر گروه‌ها تفاوت‌های اعتقادی دارند، ولی مسئله‌مبارزه با ظلم متوقف بر این تفاوت‌های فرقه‌ای نیست.
 به گزارش فارس، در طول یک ماه اخیر حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در مناسبت‌های مختلف، بر اهمیت و نقش جوانان سوری در مبارزه با نیرو‌های اشغالگر تأکید کرده‌اند. ایشان در دیدار با اقشار مختلف مردم، مداحان و شاعران اهل‌بیت (ع) و همچنین در مراسم بزرگداشت سالگرد شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی، بار‌ها به نقش اساسی آنها در آزادسازی سرزمین‌شان از دست اشغالگران اشاره کرده‌اند. در این گزارش، در گفت‌وگویی با مهدی ابراهیم‌زاده، معاون و رئیس حوزه ریاست مؤسسه پژوهشی- فرهنگی انقلاب اسلامی به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم. 
 
 اشاره رهبر انقلاب به «جوانان سوری» نسبتی با ماجرای تجمعات علویان دارد؟ یعنی مختص گروه خاصی از جوانان سوری است یا شامل تمام ادیان و گروه‌ها می‌شود؟ 
مسئله فلسطین پس از طوفان‌الاقصی یک مسئله جهانی و در کانون توجه وجدان‌های آزاد و آگاه است تا جایی که نهاد‌هایی بین‌المللی مانند «دیوان کیفری بین‌المللی» در دادگاه لاهه هم به‌واسطه جنایت‌های باندقاتل جنایتکار حاکم بر رژیم‌صهیونیستی حکم می‌دهد، بنابراین این مقاومت و این جبهه مختص عقیده و مذهب خاصی نیست. همان‌گونه که قهرمان بزرگ شهیدیحیی سنوار، شهیدهنیه، شهید نصرالله، شهیدفؤادشکر و شهیدسردارسلیمانی نیز که ما و تفکر مقاومت و همه مردم آزاده منطقه از شیعه و سنی و حزب‌الله، حشدالشعبی و حوثی‌ها و عموم مردم با ایشان احساس قرابت و به آنها افتخار می‌کنند، منحصر در فرقه‌ای خاص مانند شیعه یا علوی یا زیدی نبودند. آنها ظلم‌ستیز بودند. علویان از نظر جمعیتی اقلیتی در سوریه هستند که با شیعیان ۱۲ امامی و دیگر گروه‌ها تفاوت‌های اعتقادی دارند، ولی مسئله مبارزه با ظلم متوقف بر این تفاوت‌های فرقه‌ای نیست و موضوعی فراگیرتر و جذاب‌تر برای همه مردم منطقه است. قطعاً رژیم کودک‌کش اسرائیل در نقطه مقابل هر آزاده‌ای در دنیا با هر گرایش و نگاه مذهبی قرار دارد. حامیان این رژیم و کسانی که زمینه را برای گسترش شرارت‌های این رژیم فراهم می‌کنند در دید مردم منطقه چنین جایگاهی دارند. 
 
 رهبرانقلاب بر اساس چه شواهد و گزاره‌هایی این پیش‌بینی را داشتند؟
سوریه به‌واسطه هم‌مرز بودن با فلسطین با فروپاشی حکومت طرفدار مقاومت، بیشتر در معرض تجاوز رژیم‌صهیونیستی، این دشمن بشریت قرارگرفته است. علاوه بر آن فطرت انسانی که با ظلم، زورگویی و جنایات رژیم آدمکش صهیونیستی کنار نمی‌آید، به‌نظر می‌رسد غیرت عربی و مؤلفه‌های شرف و غضب و انسانیت که در آن ترانه مشهور مقاومت صدا زده می‌شود: «الغضب العربی وین، الدم العربی وین، الشرف العربی وین...» در مردم سوریه زنده‌تر است. شاید بتوان گفت سوری‌ها از مردم لبنان سختکوش‌تر و از مردم عراق منسجم‌تر و تشکیلاتی‌تر هستند. آنها به‌واسطه شرایط خاص زندگی سخت تحت تحریم‌های ظالمانه امریکا در سال‌های متمادی و نیز جامعه‌پذیری مردم این کشور، توان سازماندهی منظم‌تری دارند که این ظرفیت، اقدامات غیرمنتظره‌ای را علیه امریکا و رژیم‌صهیونیستی نوید می‌دهد؛ اقداماتی که شاید برخی از آنها حتی در وجود حکومت اسد که به‌هرحال به رغم ایستادگی در برابر رژیم‌صهیونیستی به قواعدی در مقابله با این رژیم قائل بود، قابل تحقق نبود، البته باید درنظر داشت به‌لحاظ مبنایی و در مقام اثباتی موضوع فراتر از پیش‌بینی و بیان نوع نگاه اسلام انقلابی متعهد در این ماجراست. در نگاه آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای از هنگام طرح مباحث طرح کلی اندیشه اسلامی در دهه‌۵۰ شمسی تاکنون، مردم و آگاهی آنها نقش اصلی در شکل‌دهی به جامعه اسلامی دارد، البته که نقش هسته‌های مؤمن و متعهد در سازندگی جامعه در این جهت خاص و ویژه است، این موضوع مبنای سیاست منطقه‌ای ایران هم بوده است. کسی با شمشیر و زور و موشک قرار نیست به جبهه مقاومت اضافه یا در این جبهه حفظ شود، همان‌گونه که در صدر اسلام نیز آنچه مبنای گسترش حقیقی اسلام بود، پیام قوی اسلام و آموزه‌های جذاب آن بود. سوریه، لبنان، عراق و هیچ کشور دیگری از این قاعده مستثنی نیست. تغییر با مردم رقم می‌خورد: ان الله لایغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم.