جلسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ظهر امروز (یکشنبه) با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، محسن پاکنژاد وزیر نفت و عباس علیآبادی وزیر نیرو برگزار شد.
در این جلسه آخرین اقدامات در خصوص رفع ناترازی برق و گاز و تأمین سوخت نیروگاهها در فصل سرد سال مورد بررسی قرار گرفت.
سال آینده بیش از 10هزار مگاوات برق بیشتر از امسال تولید میشود
وزیر نیرو در این نشست با اشاره به برنامههای در دستور کار این وزارتخانه برای کاهش ناترازی در کشور گفت: در حال ارتقای نیروگاه سیاهبیشه از طریق افزایش ارتفاع سد هستیم که حدود 600 مگاوات افزایش تولید برق داشته باشیم.
وی افزود: روشهای تأمین مالی متنوعی در دستور کار است. جذب فضای کسبوکار در صنعت برق بهتر شده و این بهبود باعث شده است سرمایهگذاران اقبال بیشتری نشان دهند.
علیآبادی ابراز کرد: امیدواریم با اقداماتی که بیان شد و همچنین با سرمایهگذاری که روی تجدیدپذیرها صورت گرفته، سال آینده انشاءالله بیش از 10 هزار مگاوات بیش از امسال تولید برق خواهیم داشت، البته ناترازی ما 24 هزار مگاوات است.
وی با اعلام اینکه بر اساس مطالعات صورتگرفته بار تفاضل برودتی و حرارتی کشور حدوداً 35 هزار مگاوات است، گفت: یعنی تابستان 35 هزار مگاوات بیشتر از زمستان برق مصرف میکنیم که این میزان معادل برق دو کشور است. همه تلاش ما این است که با کنتورهای هوشمند و اعمال محدودیت بهروی بار بتوانیم تلفات را به 25 هزار مگاوات برسانیم.
طرح فشارافزایی پارس جنوبی از نان شب واجبتر است
محسن پاکنژاد وزیر نفت نیز در این نشست اظهار داشت: وزارت نفت طرحهای متعددی در حوزه تولید گاز اجرا کرده است و در زمان حاضر برنامهریزی میانمدت و بلندمدتی در دست اقدام دارد که تا قبل از اتمام سال جاری بخشی از قراردادهای مرتبط با افزایش تولید گاز را خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: طرح فشارافزایی پارس جنوبی از نان شب در مجموعه اجرایی کشور برای ما واجبتر است. این طرح مشتمل بر هفت مرکز است که اتمام هر مرکز آن معادل 2.5 میلیارد دلار هزینه دارد و در قالب زمانبندی بین 4 تا 5 سال طول میکشد، بنابراین رفع ناترازی در کوتاهمدت از محل به نتیجه رسیدن این 7 مرکز شاید دور از انتظار باشد.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: حوزههای دریایی که داریم که برنامهریزی شده است و طرحهای آن در حال پیگیری است و این طرحها در زمانبندی خودش قرار ندارد که انشاءالله شتاب و تسریع پیدا کند و به تولید برسیم.
پاکنژاد گفت: حوزه نفت مرکزی تحت عنوان طرح ضربتی افزایش تولید گاز برنامهریزی شده است که تعدادی زیادی میادین را در برنامه داریم که قرارداد آن نهایی خواهد شد و ما را به افزایش تولید گاز میرساند.
قالیباف: ناترازی انرژی نداریم، ناترازی مدیریتی داریم
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه طی سخنانی اشهار داشت: هیچ موضوع مبهمی در این حوزه وجود ندارد و همگی ما اطلاعات دقیق داریم. مشکل و مسئله این حوزه مشخص است و مسئله مهم این است که میخواهیم برای حل این مشکل چه اقداماتی انجام دهیم.
وی با اشاره به همکاری مردم در کاهش مصرف انرژی، افزود: مردم همواره پیشرو بودهاند. رئیسجمهور خواست که مردم دو درجه مصرف انرژی را کاهش دهند و این اتفاق افتاد و شاهد کاهش مصرف انرژی و سوخت در کشور با این همکاری بودیم.
قالیباف با تأکید بر لزوم حل ناترازی مدیریتی تصریح کرد: باید بپذیریم که ما ناترازی انرژی نداریم، بلکه ناترازی مدیریتی داریم. تا زمانی که ناترازی مدیریتی را حل نکنیم، نمیتوانیم ناترازی انرژی را برطرف کنیم. امروز انرژی مهمترین و اثرگذارترین پیشران توسعه کشور است.
قالیباف اظهار کرد: حداقل من از سال 80 تا امروز در جریان هستم که یک اشکال نهادی در حوزه انرژی در کشور چه در تولید و چه در مصرف وجود دارد که این موضوع باعث شده ما در سیاست گذاری نیز دچار اشتباه شویم. امروز در دنیا برای 9 درصد از تولید انرژی از گاز استفاده میشود اما ما 90 درصد کل تولید انرژی برقمان از گاز است یعنی ما 30درصد گاز کشور را میدهیم تا 90 درصد برق کشور را تولید کنیم؛ در اینجا باید از خودمان سوال کنیم که دنیا اشتباه میکند یا ما؟ بنابراین هم در سیاستگذاری دچار اشکال هستیم و هم در حوزه اقدام در نتیجه آنچه که امروز با آن مواجه هستیم به دلیل مدیریت است و ربطی به انرژی و گاز و بنزین که نعمتهای خدادادی هستند ندارد. حکمرانی انرژی ما دچار اشکال است و از سال 80 مشخص بود که ما نیازمند یک نهاد برای انرژی در کشور هستیم.
قالیباف با تاکید بر لزوم هم فکری مراکز تحقیقاتی نهادهای مختلف با وزارتخانهها و مجلس گفت: من مشاهده میکنم که وزرا عملاً کمترین فرصت را برای انجام کارها و برنامههای خود دارند چرا که یا باید به استانها سفر کنند یا اینکه به کمیسیونهای مجلس بیایند و یا در جلسات دولت حاضر شوند و مشخص نیست که چه زمانی میخواهند بر سازمان خود مدیریت کنند. حتماً خود دولت تدبیری در این خصوص انجام داده است اما ما نیز باید در مجلس به سهم خودمان با وزرا همراهی کنیم. بر همین اساس معاونتهای نظارت و قوانین باید به نحوی برنامهریزی کنند که وزرا برای موضوعات تخصصی در کمیسیونهای تخصصی حاضر شوند کمیسیونها نیز مکلفند جهت بهرهمندی نمایندگان از حقوقشان، گزارش جمعبندی این جلسات را در جلسات سه شنبههای نظارتی به صحن ارائه دهند تا همه نمایندگان در جریان قرار بگیرند و اگر نظری هم دارند در آنجا مطرح نمایند.
وی ادامه داد: با توجه به بحران گازی که در آن قرار داریم و همچنین آغاز افزایش مصرف برق در اواخر سال به دلیل گرما در مناطق جنوبی کشور، خواهشم این است که اتاق مرکز و قرارگاهی حتماً از سطوح مسئول بالای وزارتخانههای نفت و نیرو و همچنین کمیسیون انرژی تشکیل شود و این قرارگاه به صورت شبانه روزی فعالیت کند.
رئیس مجلس در ادامه عنوان کرد: حل مشکلات ناترازی در انرژی با مشخص شدن تولید و مصرف و اقدامات در جهت کاهش مصرف برطرف میشود. حل مشکل ناترازی از طریق صرفهجویی، مقدمهای است بر اینکه بهرهوری را اصلاح کنیم. امروز ما از فرهنگ سازی و کاهش مصرف حرف میزنیم اما آنچه که در حقیقت باید اتفاق بیفتد این است که بهرهوری اصلاح شود در آن زمان است که فرصت کسب ثروت و امکان مادی و رشد فراهم میشود.
در موضوع قاچاق سوخت تعارفی نداریم
قالیباف با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت جلوگیری از قاچاق سوخت گفت: در آینده نزدیک خواهید دید که با پیگیریهایی که در حوزه اقدامات سلبی انجام دادهایم، به شدت حجم قاچاقی که انجام میشود کاهش مییابد؛ ما در این کار تعارفی نداریم. دولت به صورت منحصر به فرد انرژی را در دسترس دارد و واردات این زمینه نیز در دست دولت است و همچنین بزرگترین مصرف کنندگان سوخت نیز در دست دولت است بنابراین معلوم است که در اینجا گپ جدی وجود دارد و این اصلا پذیرفتنی نیست؛ این موضوع را مدتی است که با دوستانمان در دولت مورد پیگیری قرار دادیم و در آینده نزدیک نتایج آن قابل مشاهده خواهد بود. حتماً در حوزههای ایجابی و سلبی در زمینه قاچاق سوخت اراده کافی وجود دارد و ما در حال پیگیری مسائل هستیم.
وزرا و کمیسیونهای مجلس باید توقعات مردم را به جای آورند
وی اظهار کرد: این هم نظر قطعی آقای رئیس جمهوری و دولت و هم نظر قطعی مجلس است که سند بالادستی ما برنامه هفتم توسعه است؛ ما در اجرای برنامه توسعه هفتم هیچ رودربایستی با کسی نداریم و وفاقی که از آن صحبت میکنیم در اجرای همین برنامه است؛ وفاق اجرای سیاستهای کلان و ابلاغی است که رهبری ابلاغ کردهاند و آقای رئیس جمهور نیز دقیقاً بر این موضوع تاکید کردهاند؛ بنابراین وزرا و کمیسیونهای مجلس باید توقعات مردم را به جای آورند و دیگر کسی نباید بسته اقدام اجرایی تنظیم کند که مغایرتی با برنامه هفتم توسعه داشته باشد؛ ما نمیگوییم که برنامه هفتم بدون عیب و ایراد است حتماً اشکالی دارد اما هر کجا که اشکالی وجود داشت و حرف منطقی مطرح شد من قول میدهم به همه دوستانمان در دولت که ظرف دو هفته آن اشکال را در مجلس برطرف نماییم تا کسی قانون را دور نزند اما اگر در جای قانون دور زده شود، حتماً کوتاه نمیآییم چرا که در آن صورت انسجام و مدیریت زیر سوال میرود.
رئیس مجلس با تاکید بر لزوم حل و فصل ناترازی مدیریتی گفت: در جلسه روز گذشته سران قوا که علاوه بر سه رئیس قوه، برخی کارشناسان و وزرا هم حضور داشتند کلان نقشه قطعی شده ناترازی انرژی را نهایی کردیم و فقط یک تصمیم باقی مانده است که آن تصمیم مربوط به جلسه سه رئیس قوه میشد و ما نیز حتماً ظرف 10 روز آینده آن تصمیم را قطعی میکنیم و دولت نیز حتماً مصمم است که سازمان بهینهسازی با همه ملاحظاتی که مطرح شده است، تشکیل دهد.
قالیباف ادامه داد: یکی از موضوعات مهمی که در بهینهسازی سوخت دنبال میکنیم موضوع مربوط به هوشمندسازی است؛ اگر هوشمندسازی را انجام دهیم این قول را میدهم که 70الی 80درصد از 30میلیون لیتری که روزانه هدر میرود، در همان دو ماه اول متوقف میشود و به اقدام سلبی نیز نیاز نخواهد داشت. در جلسه روز گذشته جمعبندی نهایی بر این بود که همه اعم از سازمان برنامه و بودجه، وزارت نفت، وزارت نیرو و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شدند تا برنامه اجرایی کار را پیش ببرد. اجرای این بسته نیازمند هماهنگی کمیسیونهای تخصصی مربوطه با وزارتخانههای تخصصی و ایجاد یک قرارگاه در این خصوص است.
حوزه انرژی نیازمند یک بسته است
وی با بیان اینکه «حوزه انرژی حتماً نیازمند یک بسته است» عنوان کرد: البته از دید من با سندی که روز گذشته به تصویب جلسه سران قوا رسیده است، دیگر کسی نباید پیشنهاد جدید و نویی مطرح کند بلکه باید آنچه را که دست یافتهایم را عملی کنیم و اگر اشکالی هم وجود دارد باید در اجرا مشخص شود؛ اینکه مجدداً کار را متوقف کنیم و جلسه برگزار کنیم قابل قبول نیست چرا که گویی ما شدهایم مردان جلسه در حالی که جلسه کاری را حل نمیکند. باید تصمیمی که اتخاذ شده است را پیادهسازی کنیم و در صورتی که اشکالی در اجرا ایجاد شود باید آن اشکال را در همان مرحله برطرف کنیم. من مطمئنم که به سرعت آثار و برکات تصمیمات اتخاذ شده را مردم خواهند دید. بسته سیاستی برای اجرای برنامه هفتم در ناترازی انرژی دیروز نهایی شده است و ما باید به دولت کمک کنیم تا بتواند طرح اجرایی که باید در میدان کار را پیگیری کند را شروع کنیم.
یکی از پنج اولویت مورد توافق دولت و مجلس انرژی است
رئیس مجلس اظهار کرد: یکی از پنج اولویت مورد توافق دولت و مجلس انرژی است چراکه انرژی پیشرانی است که اگر بهرهوری در آن انجام شود و تنظیمگری صورت بگیرد شاه کلیدی برای ایجاد ظرفیت جهت حل سایر ناترازیها است. در همین راستا فردا صبح و در ادامه جلسات تخصصی که با دوستان مربوط حوزههای مختلف با محوریت مباحث اقتصادی داریم، موضوع انرژی را در دستور کار قرار دادهایم تا مورد بررسی قرار دهیم و معتقدیم که اگر موضوع انرژی بر مدار بیفتد، میتوانیم سایر موضوعات را نیز برطرف نماییم.
قالیباف در پایان گفت: امروز 31درصد برق دنیا با زغال سنگ تامین میشود اما ما خودمان، خودمان را تحریم کردهایم در حالی که بیش از یک میلیارد تن زغال سنگ در سطح داریم؛ ما نمیگوییم که نباید مباحث محیط زیستی را رعایت کنیم چرا که وظیفه شرعی ما رعایت این مباحث است اما اعداد و ارقام به ما میگویند که دنیا 30درصد برق خود را از زغال سنگ تامین میکند اما ما صفر درصد از برقمان از زغال سنگ تامین میشود. با وجود اینکه ما این همه زغال سنگ داریم، مشاهده میکنیم که در فولاد ما زغال سنگ را وارد میکنیم؛ این نشان میدهد که ما ناترازی کسری بودجه نداریم بلکه شاید در جاهایی ناترازی عقل داریم.