شناسهٔ خبر: 70656945 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

بازار توافقی ساختار رسمی پرداخت ارز را فراهم می‌کند / تثبیت رشد نرخ ارز را باید دنبال کنیم

کارشناس اقتصادی گفت: بازار توافقی به عنوان یک نهاد تلاش می کند تا ساختار رسمی پرداخت ایجادو بانک مرکزی به سمتی می‌رود که از طریق این ساختار شفاف‌سازی کند.

صاحب‌خبر -

حسن حسن خانی ‌کارشناس مسائل ارزی برنامه گفت وگو محور حذف ارز نیمایی با بیان اینکه در شرایط کنونی نقش مصر در تبادلات تجاری بسیار پررنگ است گفت: کشور مصر در شرایط کنونی به عنوان یک  کشور اثر گذار در حوزه تبادلات تجاری به شمار می رود که باید از این فرصت در شرایط کنونی اقتصاد کشور به شکل موثری استفاده کنیم.

او بیان کرد:  شرایط اقتصادی و سیاسی سال ۹۷ با شرایط کنونی کشور به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست  و شرایط اقتصادی که در سال ۹۷ رخ داد با شرایط کنونی حذف ارز نیمایی به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست 

افزایش میزان واردات کالا در دهه ۱۴۰۰

 حسن خانی  با اشاره به اینکه شرایط کنونی ایران با سال ۱۳۷۰ قابل مقایسه نیست گفت:  در  دهه ۱۴۰۰ میزان واردات ما نسبت به دهه ۷۰ چندین برابر شده و ما شاهد افزایش واردات کالا هستیم  و آمارها هم حاکی از آن که ما در دهه ۷۰ ما این میزان واردات کالا نداشته ایم.

وی ادامه داد:  از سوی دیگر در دهه کنونی ساختار  انتظارت مردم  از مسئولان متفاوت شده و انتظارات بسیار بیشتر شده است همچنین همراهی که‌  مردم در آن دوره داشتند در شرایط کنونی آن همراهی وجود ندارد.

وی ادامه داد: کانال های تلگرامی و فضای مجازی به گونه ای شده است که اثر گذاری بسیار زیادی بر اقتصاد کشور و بازار ارز می گذارد.

حسن خانی بیان کرد: اگر بخواهیم شفاف تر  بگویم شرایط امروز با دهه ۷۰ متفاوت است و ریشه مسائل ۷۲تا ۷۴ با  مذاکراتی در خصوص اهمال بدهی های خارجی مطرح بود.اما  در این دوره ما شاهد آن هستیم که  سالانه ۳ میلیارد دلار واردات موبایل داریم بنابراین این آمارها به هیچ عنوان با آن دهه قابل مقایسه نیست‌.

کارشناس مسائل ارزی  با بیان اینکه  اقتصاد کشور در برابر تنش‌های بی‌سابقه دو سال اخیر مقاومت بسیاری داشته است افزود: در یکی دو سال گذشته، کشور ما شاهد تنش‌های متعدد و اغلب بی‌سابقه‌ای بوده است، اما خوشبختانه از جهش‌های ارزی در امان مانده‌ایم.

وی تصریح کرد: یکی از دلایل این موضوع، ذخایر قوی ارز و طلای کشور بوده است که از دولت قبل آغاز شد و در دولت چهاردهم نیز ادامه یافت. در حال حاضر فروش نفت ما بالای ۱.۵ میلیون بشکه در روز ایستاده و وصولی‌های ارزی حاصل از فروش نفت نیز تقویت شده است، همچنین طبق آمارها ورادات طلا در ۸ ماهه نخست امسال بیش‌از ۴ برابر دوره مشابه سال گذشته بوده است.

حسن خانی تأکید کرد: بانک مرکزی با دست پر، بر بازار ارز مسلط است و جای نگرانی نیست چرا که در دو سال اخیر این موضوع را اثبات کرده است.

بازگشت منابع ارزی تجار از طریق بازار توافقی 

در ادامه این برنامه  مجید شاکری کارشناس اقتصادی در  با بیان اینکه پیشرفت در حوزه سیاست گذاری ارزی از طریق  بازار توافقی ارز به  سرانجام می رسد  گفت: ارزهای بازرگانان و تجار  از طریق بازار توافقی وارد چرخه اقتصادی کشور می شود اما یکی از مشکلات در حوزه ارز نیمایی  آن بود که ارز تخصیص  یافته به تجار  وارد نمی شود.

وی ادامه داد: بازار توافقی یک بازار مبادلاتی حواله ارز بدون نام و شفاف است اظهار کرد: سیاستی که از سال ۹۶ آرزوی آن را داشتیم، اکنون برآورده شده است، با اینکه عمق معاملات آن به تدریج افزایش پیدا می‌کند اما راه‌اندازی این مرکز برای نخستین‌بار فرصت ایجاد یک بازار حواله عمیق را فراهم کرده است.

شاکری  با بیان اینکه ایجاد یک نرخ رسمی و به دست آمده از بازاری عمیق برای ارز را جزو جدا نشدنی و غیرقابل انکار در سیاست‌گذاری ارزی است اظهار کرد: این نرخ باید بازاری باشد، دستوری تعیین نشود و فعالان اقتصادی آن را به رسمیت بشناسند و از سوی دیگر مربوط به یک بازار عمیق باشد و از معاملات پشت خطی و غیررسمی به دور باشد، در گذشته برای رسیدن به چنین بازاری بسیار تلاش شده است، اما به دلایل مختلف به نتیجه نرسید.

این کارشناس اقتصادی مدل ارز توافقی را پاسخگوی تمام نیازها در حوزه سیاستگذاری ارزی و تأمین ارز مورد نیاز کشور معرفی کرد و افزود: ساز و کار این بازار به این صورت است که صادرکننده پس از صادرات، ارز خود را به بانک می‌سپارد زیرا بانک‌ها با صرافی‌های بانکی، تراستی‌ها و دیگر بانک‌ها طرف قرارداد هستند، سپس صادرکننده در حساب ارزی خود بستانکار می‌شود و درخواست فروش ارز را به بانک اعلام می‌کند که بانک در یک قرارداد بی‌نام، ارز صادرکننده را در بازار ارز توافقی می‌فروشد.

وی با یادآوری این موضوع که جمهوری اسلامی ایران در وضعیتی است که بین منافع امنیتی و اقتصادی‌اش تضاد وجود دارد و این مسئله منجر به فرسایشی می‌شود که یکی از نتایج آن وضعیت نرخ ارز فعلی است  گفت: امیدوارم افزایش نرخ ارز فعلی باعث تغییر در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران شود و این تغییر مذاکره و آمریکا نیست بلکه این است که بپذیریم با این وضعیت رو‌به‌رو هستیم.

شاکری افزود:  این در حالی است که اگرچه منافع امنیتی ایران با آمریکا هم راستا نیست ولی همه اجزای واردات و صادرات را در معافیت‌های آشکار و پنهان انجام می‌دهیم و باید از این مسیر فاصله گرفت و باید سیاست خارجی کشور را متوازن کرد و تا این حد، همه کانال‌ها آمریکایی نباشند. چون در این صورت می‌توان نرخ ارز را با درک اقتصاد کلان کشور قابل مدیریت کرد.

<div id="video-display-embed-code_20225368"><script type="text/JavaScript" src="https://www.yjc.ir/fa/news/play/embed/8894146/20225368?width=500&height=300"></script></div>