به گزارش خبرنگار ایلنا، عصر امروز نشست صمیمی جمعی از فعالان جامعه کارگری با استاندار آذربایجان غربی برگزار شد، در این نشست، سعید مصطفینژاد، دبیر اجرایی خانه کارگر آذربایجان غربی، با اشاره به عضویت ۵۴۵ هزار نفر در این نهاد، از ارائه خدمات آموزشی، رفاهی، قضایی و بیمهای رایگان به کارگران استان خبر داد.
وی همچنین به بررسی مشکلات اساسی کارگران و واحدهای تولیدی استان پرداخت و خواستار توجه ویژه مسئولان به این چالشها شد.
مصطفینژاد با تأکید بر تأثیر تعطیلی واحدهای تولیدی بر افزایش نرخ بیکاری گفت: در حال حاضر، ۴۰ درصد از واحدهای تولیدی استان راکد یا نیمهفعال هستند و از مجموع یک هزار و ۲۰۰ واحد تولیدی، تنها ۶۰ درصد بهصورت فعال کار میکنند. علاوه بر این، نزدیک به ۵ هزار واحد تولیدی در استان بهطور کامل متوقف شدهاند.
وی افزود: عواملی همچون کمبود نقدینگی، نوسانات ارزی و تحریمها موجب شدهاند بسیاری از واحدهای تولیدی تنها با ۳۰ درصد ظرفیت اسمی فعالیت کنند. در چنین شرایطی، برخی کارگران به دلیل بیکاری ناچار به شغلهای کاذب روی آوردهاند.
مصطفی نژاد، عملکرد بانکهای استان در حمایت از تولید و اشتغال را نامطلوب ارزیابی کرد و گفت: ۲ هزار هکتار از اراضی استان در اختیار شهرکهای صنعتی قرار دارد، اما بانکها نقش مؤثری در تأمین مالی و حمایت از این شهرکها ایفا نکردهاند.
به گفته وی، تنها ۷۰ واحد تولیدی مستقر در شهرکهای صنعتی از خدمات کلینیک کسبوکار بهرهمند هستند.
دبیر اجرایی خانه کارگر آذربایجان غربی از مشکلات معیشتی و رفاهی کارگران استان نیز انتقاد کرد و بیان داشت: یکی از بزرگترین مشکلات، عدم بیمه کافی برای کارگران ساختمانی است. علاوه بر این، موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی هنوز بهطور کامل اجرایی نشده و بیمارستان تأمین اجتماعی استان نیز که وظیفه خدمترسانی به یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر را برعهده دارد، پاسخگوی نیازها نیست.
وی همچنین به مشکلات مربوط به امنیت شغلی کارگران اشاره کرد و گفت: قراردادهای سفید امضا و نبود امنیت شغلی از جمله معضلاتی است که باید بهصورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
مصطفینژاد با تأکید بر اهمیت تأمین مسکن برای کارگران، اظهار داشت: برغم تلاشهای فراوان، تاکنون موفق به دریافت زمین برای ساخت مسکن کارگری نشدهایم. علاوه بر این، نبود مجتمعهای رفاهی و اسکان مناسب برای کارگران، یکی دیگر از مشکلات جدی استان است.
وی خواستار اقدام جدی مسئولان برای رفع مشکلات کارگران و رونق تولید شد و گفت: حل بحران بیکاری، تأمین امنیت شغلی، اجرای کامل طرحهای بیمهای و رفاهی و توجه به مسکن کارگری باید در اولویت برنامههای دولت و نهادهای مسئول قرار گیرد. جامعه کارگری ستون فقرات تولید و اقتصاد کشور است و نباید در این شرایط سخت به حال خود رها شود.
بهبود معیشت کارگران و رفع مشکلات واحدهای تولیدی در آذربایجان غربی
در ادامه علی دهقان، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی، با اشاره به فعالیت ۷۴ هزار واحد کارگری و بیمه شدن ۴۳۰ هزار کارگر تأمین اجتماعی در استان، از اقدامات شاخص این اداره کل در زمینه حمایت از حقوق کارگران و رفع موانع تولید خبر داد.
دهقان اجرای طرح طبقهبندی مشاغل را از اقدامات کلیدی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی دانست و گفت: این طرح که یکی از مهمترین مطالبات کارگران بوده است، در سال گذشته در ۱۰ واحد کارگاهی استان اجرایی شد و امسال نیز در دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستانهای استان در حال اجراست. این طرح نقش مؤثری در ارتقای حقوق و دستمزد کارگران داشته است.
وی با اشاره به اهمیت آگاهسازی کارگران از حقوق قانونی خود، افزود:بازدیدهای شبانه از کارگاههای تولیدی استان با هدف نظارت بر رعایت قوانین کار و افزایش آگاهی کارگران از حقوقشان انجام میشود. این اقدام به بهبود شرایط کاری و تقویت تعامل بین کارفرمایان و کارگران کمک کرده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی در خصوص وضعیت واحدهای تولیدی مشکلدار اظهار داشت:در سال ۱۴۰۱ تعداد واحدهای تولیدی استان که با مشکلات حقوقی و معوقات دستمزد روبهرو بودند ۴۸مورد بود که بیش از ۴ هزار کارگر را تحت تأثیر قرار میداد.
در ادامه این نشست نمایندگان تشکل های کارگری به بیان برخی مشکلات جامعه کارگری استان پرداخته و از استاندار آذربایجان غربی خواستار رسیدگی به این مشکلات را شدند.