به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، چاپ دوم کتاب «تالکوت پارسونز» نوشتۀ پیتر همیلتون با ترجمۀ احمد تدین منتشر شد.
تالکوت پارسونز کتابی است راهنما دربارهٔ یکی از پیچیدهترین متفکران قرن بیستم: تالکوت پارسونز (۱۹۷۹ – ۱۹۰۲). این کتاب نوشتهٔ پیتر همیلتون (- ۱۹۶۰) است و نخستینبار در سال ۱۹۸۳ منتشر شد. خواننده برای رویکرد به آثار پارسونز به یک راهنمای کلی و ترجیحاً مختصر نیاز دارد: نقشهای متعارف، شاید از آن نوع که برای شبکهٔ قطار زیرزمینی تهیه میشود. گستردگی و دامنهٔ وسیع آثار این مرد را نمیشود منکر شد. حاصل کار پارسونز از چاپ اولین اثر تحقیقیاش در سال ۱۹۲۸ چندصد مورد نوشتار حاوی میلیونها لغت بوده است از کتابهایی حجیم درباره جنبههای گوناگون نظریهٔ جامعهشناسی و سایر علوم اجتماعی گرفته تا شمار زیادی از مقالات در مجلات و مطالب بلند، تا بررسیهای کوتاه، نقدها، و حتی اظهار نظرهای غیر رسمی. حجم عظیم این آثار برای خواننده به اندازهٔ کافی هولناک است. اما تهیهٔ نقشه مسیری از بین این آثار که دامنهٔ دایرةالمعارفمانند مضامین مورد اشاره او را معنیدار کند تقریباً کاری غولآسا است.
هدف کتاب حاضر این نیست که به رُفت و روب انبار کتابشناسی پارسونز بپردازد بلکه هدفش تلاشی فروتنانه است به منظور توصیف و تحلیل ساختار آثار پارسونز.
برشی از متن:
رویکرد پارسونز نو و مشخص بود؛ چون نه نسخهبرداریای بود از برداشت استاندارد آمریکایی از رفتار گرایی، یعنی جریان رایج آن دوره، و نه صرفاً عبارت بود از اخذ رویکردهای اروپایی به مسائل عمیقتر فلسفی کنش اجتماعی و روششناسی مشخصاً جامعهشناختی. پارسونز به گونهای بنیادین، با تأکید بر نقش کلیدی نظریه در شکلگیری موضوعهای پژوهشهای علمی، راه خود را از تجربهگرایی آمریکا جدا کرد. او از زمانه اش، از نظر تأکید بر اینکه «واقعیات» (facts) در علوم اجتماعی فراورده های نظریاند بسیار جلوتر بود: این واقعیات تنها در ارتباط با نظریههایی خاص مربوط به جامعه و نه به عنوان حقایقی جهانشمول، وجود دارند. این پیشفرض معرفتشناختی در وهلهٔ اول در قلب دستاوردهای پارسونز جای دارد و عناصر دیگر از آن نشئت میگیرند. زیرا تأکید بر وجود یک ارادهگرایی اساسی در زمینهٔ کنش اجتماعی، یعنی کاری که پارسونز در ساختار کنش اجتماعی انجام داده، تنها در صورتی ممکن است که بتوان الگوهای کنش اجتماعی را بخشی از نظام گستردهتر جهتگیریهای هنجاریای تلقی کرد که با توجه به یک نظریهٔ عام کنش اجتماعی تعریف شده باشند. پارسونز استدلال میکرد که چنین نظریهای باید از پرتگاههای کاهشگرایی دوری کند، زیرا کنش اجتماعی سطح متمایزی از کنش انسانی را تشکیل میدهد که به سطوح روانشناختی، زیستشناختی، یا حتی فیزیکی تبیین کاهش پذیر نیست.
چاپ دوم کتاب «تالکوت پارسونز» در ۱۸۲ صفحه و با قیمت ۱۷۰ هزار تومان از سوی نشر هرمس وارد بازار نشر شده است.
∎