شناسهٔ خبر: 70650607 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

تولید داروی بیماران SMA در مرحله اخذ پروانه است/ کاهش کمبود داروهای بیمارستانی

رئیس سازمان غذا و دارو آخرین وضعیت بازار دارویی و تجهیزات پزشکی کشور را تشریح کرد.

صاحب‌خبر -

مهدی پیرصالحی در نشستی خبری در وزارت بهداشت، در تشریح آخرین وضعیت بازار دارویی کشور، گفت: با حضورمان در سازمان، اولین دغدغه ما بحث کمبود‌های دارویی بود که اقلام زیادی یا دچار کمبود بودند و یا در شرف ایجاد کمبود بودند و موجودی زیر سه ماه آنها پایین بود و، اما هنوز در بازار دچار کمبود نشده بودند.

سه علت عمده کمبود‌های دارویی

وی در توضیح یه علت اصلی کمبود‌های دارویی ادامه داد: شرکت‌های تامین کننده دارو به شکل حاد با مشکل تامین نقدینگی مواجه هستند؛ به طوری که در ۹ ماهه اول سال از ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ارز تخصیصی توسط بانک مرکزی ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار آن را جذب کردند و به دلیل مشکلات نقدینگی موفق نشدند که ۶۰۰ میلیون دلار آن را جذب کنند.

وی با اشاره به بدهی بخش دولتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: در حال حاضر میزان بدهی بخش دولتی در حوزه دارو ۳۶ همت و در حوزه تجهیزات پزشکی به ۲۰ همت می‌رسد که عمق مطالبات نیز طولانی است و مشکلات نقدینگی را تشدید می‌کند.

معاون وزیر بهداشت دومین عامل کمبود‌های دارویی را قیمت گذاری سرکوبگرانه دانست و گفت: در سال‌های اخیر علی رغم افزایش قیمت ارز مبادله‌ای و تورم، قیمت گذاری دارو متناسب نبوده و برخی از دارو‌ها به دلیل عدم صرفه اقتصادی از چرخه تولید خارج شده‌اند که عمدتاً جزو دارو‌های بیمارستانی بوده‌اند و ارائه خدمات در بیمارستان‌ها را با مشکلات جدی مواجه می‌کرد.

آغاز اصلاح قیمت‌گذاری دارو‌ها

وی تصریح کرد: اصلاح قیمت گذاری از دارو‌های تزریقی و بیمارستانی شروع شد؛ چرا که در این بخش پوشش ما در مورد بیماران کامل‌تر است.

وی افزود: در بدو ورودمان به سازمان میزان کمبود دارو‌های بیمارستانی ۵۷ قلم بود که با اقدامات صورت گرفته امروز به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است که امیدواریم این تعداد اقلام را با نیز مدیریت کنیم.

رییس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت کمبود دارو‌های عمومی نیز اظهار کرد: بسیاری از دارو‌ها به دلیل عرضه کمتر از نیاز بیماران، در داروخانه‌های خاصی عرضه می‌شوند که برای تامین بیشتر و بهتر این اقلام دارویی اقدام کرده‌ایم تا مردم بتوانند از نزدیک‌ترین داروخانه داروی مد نظر خود را تهیه کنند.

تامین وارفاربن بیش از ۶ برابر نیاز کشور

وی با تاکید بر اینکه در زمان بروز کمبود دارو، به ثبات رسیدن بازار بسیار مشکل‌تر می‌شود، گفت: سال گذشته داروی وارفارین با کمبود مواجه شد که از آن زمان تا امروز ۶ برابر نیاز کشور دارو وارد شده است، اما هنوز به ثبات نرسیده است.

پیرصالحی با اشاره به اینکه هدف گذاری سازمان غذا و دارو، مدیریت کمبود‌های دارویی و جلوگیری از بروز کمبود دارویی در آینده است، گفت: برطرف کردن کمبود و به ثبات رسیدن در مورد دارو‌های که دچار کمبود شده‌اند، به مراتب پرهزینه‌تر و باعث نگرانی بیماران و ذخیره بیشتر دارو در منازل می‌شود؛ بنابراین تلاش می‌کنیم از بروز کمبود‌های دارویی جلوگیری شود.

وی همچنین ارتقاء کیفیت دارو و تجهیزات پزشکی را همزمان با تامین به موقع و کافی از برنامه‌های مهم سازمان غذا و دارو عنوان کرد.

آخرین وضعیت ارز تجهیزات پزشکی

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره وضعیت ارز تجهیزات پزشکی نیز گفت: با توجه به ثابت ماندن ارز ترجیحی حوزه تجهیزات این حوزه با اخلال مواجه نشد. اما با کاهش ارز تخصیصی از یک میلیارد و دویست میلیون دلار به یک میلیارد دلار و حذف ارز ترجیحی کیت‌های آزمایشگاهی و نوار‌های تست خون به ارز ۲۸۵۰۰ تومانی شاهد افزایش قیمت این اقلام بودیم که معتقدیم باید در این حوزه با افزایش بودجه بیمه‌ها و تمهیدات لازم توسط سازمان برنامه و بودجه در افزودن بودجه‌های لازم و یا اصلاح تعرفه ازمایشگاه‌ها، از بیماران حمایت شود.

وی خاطرنشان کرد از طرفی معتقدیم ادامه روند تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی اقتصاد شرکت‌ها را کوچک می‌کند؛ بنابراین با تغییر نوع ارز حوزه تجهیزات پزشکی، نگران قیمت و تامین نقدینگی در این حوزه نیز هستیم که باید مورد توجه مجلس، سازمان برنامه و بودجه و سازمان‌های بیمه‌گر قرار گیرد.

تولید داروی ایرانی بیماران SMA در مرحله اخذ پروانه


رییس سازمان غذاودارو همچنین در پاسخ به سوالی درباره تامین داروی بیماران SMA گفت: داروی این بیماران در دنیا بسیار گران‌قیمت و درمورد اثربخشی آن اختلاف نظر‌هایی وجود دارد.

پیرصالحی افزود: ۱١٠٠ بیمار شناسایی شده داریم که پیش بینی می‌کنیم تا ۵ هزار نفر باشند و می‌دانیم خانواده بیماران در مضیقه هستند و باید دانست که دارو‌های این بیماران بسیار گرانقیمت هستند.

وی ادامه داد: موضوع نیاز بیمار و اثربخشی به معاونت درمان سپرده شد و دریافتیم دارو ١٠ تا ١۵ درصد در بهبود عملکرد اثربخش است.

وی با بیان اینکه دو داروی این بیماران در شکل تزریقی و خوراکی که به صورت محدود وارد می‌شود، بسیار پرهزینه است، افزود: هر عدد داروی خوراکی این بیماران که به صورت شربت در دسترس است ٣٨٠ میلیون تومان قیمت دارد و هر بیمار ٢.۵ عدد شیشه در ماه باید مصرف کند.

پیرصالحی عنوان کرد: دو شرکت موفق شدند برای تولید شکل خوراکی این دارو پروانه بگیرند که یک مورد از آنها وارد بازار شده است. قیمت هر عدد شربت ایرانی ٢۴ میلیون تومان بوده که برای تعداد مورد نیاز بیماران در هر ماه ۶٠ میلیون هزینه مصرفی هر بیمار است. این هزینه برای بیماران قابل پرداخت نیست و در بسیاری از کشور‌های دنیا موسسات خیریه بیماران را حمایت می‌کنند؛ بنابراین درخواست پوشش بیمه‌ای به شورای عالی بیمه رفته است، اما ما باید از فضای رسانه‌ای استفاده کنیم که خیران پای کار بیایند.

او ادامه داد: یک شرکت داخلی دیگر نیز به حوزه تولید داروی تزریقی بیماران SMA ورود کرده‌است که در مراحل اخذ پروانه قرار دارد.

منبع: ایسنا

برچسب‌ها: