شناسهٔ خبر: 70648984 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

رئیس سازمان غذا و دارو: با حذف ارز ترجیحی نگران تامین دارو پوشش هزینه بیماران هستیم/ بیش‌از نیاز کشور تولید شیر خشک داریم

رئیس سازمان غذا و دارو کمبود نقدینگی، قیمت‌گذاری و مشکلات ارزی را سه دلیل عمده کمبود دارو دانست و گفت: با حذف ارز ترجیحی نگرانی‌هایی در حوزه تامین دارو، پوشش هزینه بیماران وجود دارد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

مهدی پیرصالحی، امروز یکشنبه ۱۶ دی ماه ۱۴۰۳ در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن اشاره به اینکه نظارت، تنظیم گری، تامین و نظارت بر تامین فراورده‌های سلامت محور برعهده سازمان غذا و دارو است گفت: هنگامی که کار را در سازمان غذا و دارو آغاز کردیم کمبود‌های دارویی بسیاری داشتیم و اقلام بسیاری دچار کمبود یا در آستانه کمبود بودند و موجودی بسیاری از دارو‌ها زیر ۳ ماه بود.

وی با بیان اینکه در حوزه محصولات آرایشی و بهداشتی، بحث نظارت بر عهده سازمان غذا و دارو است، ادامه داد: بیشترین نگرانی‌ها، بحث دارو و تجهیزات پزشکی برای بیماران و همچنین پرداختی بیماران است.

رئیس سازمان غذا با بیان اینکه در حوزه کمبود‌های دارو ۳ علت عمده را شناسایی کردیم، افزود: اصلی‌ترین دلیل کمبود دارو کمبود نقدینگی بود و شرکت‌های تولیدکننده با کمبود نقدینگی مواجه بودند و بسیاری از شرکت‌ها امکان خرید ارز از بانک مرکزی را نداشتند و این امر موجب شد از ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار تخصیص ارز، شرکت‌ها ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار را خریداری کنند.

پیر صالحی با اشاره به اینکه در حال حاضر بدهی بخش دولتی در بخش دارو ۳۶ همت و در حوزه تجهیزات ۲۰ همت است، بیان کرد: این امر موجب شده نقدینگی شرکت‌ها دچار مشکل شود. 

وی ضمن بیان اینکه دومین عامل کمبود‌ها بحث قیمت‌گذاری سرکوب‌گرانه در حوزه دارو بود، توضیح داد: در سال‌های اخیر با وجود افزایش قیمت ارز مبادله‌ای و تورم سالانه بالا قیمت گذاری در حوزه دارو و تجهیزات متناسب با این افزایش قیمت‌ها نبود و قیمت دارو‌ها از صرفه اقتصادی خارج شده بود و با کمبود شدید دارو‌های بیمارستانی به دلیل سودده نبودن تولید مواجه بودیم.

رئیس سازمان غذا و دارو علت سوم کمبود‌های دارویی را مشکلات ارزی عنوان کرد و گفت: با وجود اینکه بانک مرکزی بیش از توانایی شرکت‌ها ارز تخصیص داده بود، اما بسیاری از ارز‌ها از منابعی بود که برای شرکت‌ها قابل استفاده نبود و یا به موقع تخصیص داده نشده بود البته با همکاری خوبی که با بانک مرکزی داشتیم، توانستیم بیشتر از ارز در خواست شده از سوی سازمان غذا و دارو را دریافت کنیم.

پیرصالحی ضمن بیان اینکه امیدواریم با اقدامات انجام شده بتوانیم کمبود‌های دارویی را کاهش دهیم، افزود: در ۵۷ قلم از دارو‌های بیمارستانی دچار کمبود بودیم که این کمبود‌ها در حال حاضر به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است.

پیرصالحی با اشاره به اینکه هدف گذاری سازمان غذا و دارو، مدیریت کمبود‌های دارویی و جلوگیری از بروز کمبود دارویی در آینده است، گفت: برطرف کردن کمبود و به ثبات رسیدن در مورد دارو‌های که دچار کمبود شده‌اند، به مراتب پرهزینه‌تر و باعث نگرانی بیماران و ذخیره بیشتر دارو در منازل می‌شود و از این رو تلاش می‌کنیم از بروز کمبود‌های دارویی جلوگیری کنیم. همچنین ارتقا کیفیت دارو و تجهیزات پزشکی همزمان با تامین به موقع و کافی از برنامه‌های مهم سازمان غذا و دارو است چرا که دارو به صورت مستقیم با سلامت مردم ارتباط دارد.

وی درباره حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی بیان کرد: با طرح دارویار که از سال ۱۴۰۱ اجرا شد ارز دارویی به ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تغییر کرد، اما ارز تجهیزات هنوز با ۴ هزار و ۲۰۰ تومان ثابت مانده است. به علت ثابت ماندن نرخ ارز تخصیص یافته به تجهیزات پزشکی، در تامین این محصولات مشکلات خاصی ایجاد نشد و شرکت‌ها توانستند تجهیزات موردنیاز را تامین کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو ضمن اشاره به اینکه در حال حاضر در مورد ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی نگرانی داریم، ادامه داد: اگر ارز تجهیزات پزشکی ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بماند اقتصاد شرکت‌ها کوچک می‌شود و توسعه آنها کاهش می‌یابد و با حذف ارز ترجیحی نگرانی‌هایی در حوزه تامین دارو، پوشش هزینه بیماران وجود دارد و شرکت‌های بیمه باید در این مورد پای کار باشند.

پیر صالحی درباره کمبود شیرخشک عنوان کرد: ۵ کارخانه تولیدکننده شیرخشک با ظرفیت تولید ۱۲۰ میلیون قوطی داریم و میزان مصرف ۷۵ میلیون قوطی شیرخشک است. اکنون بیش از نیاز کشور تولید شیر خشک داریم اما عمده کمبود شیرخشک در کشور در حوزه یک برند بوده که ظرفیت تولید آن محدود است.

پانسمان بیماران پروانه‌ای به اندازه در دسترس است

وی درباره پانسمان‌های بیماران پروانه‌ای بیان کرد: پانسمان‌های این بیماران تأمین شده است و به اندازه نیاز وجود دارد، ۲ شرکت دانش بنیان نیز روی این حوزه کار کردند که امید است این شرکت ها محصولات خود را وارد بازار کنند تا ما از واردات بی نیاز باشیم.

رئیس سازمان غذا و دارو در ادامه با بیان اینکه تزریق واکسن آنفلوآنزا قبل از ابتلا توصیه می‌شود و بهترین زمان تزریق شهریور و مهر است، توضیح داد: امسال ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار عدد واکسن آنفلوآنزا وارد کردیم و با توجه به افزایش شیوع این بیماری لازم است مجدد واکسن سفارش دهیم.

بیش‌از نیمی از بودجه دارویار پرداخت نشده است

رئیس سازمان غذا و دارو درباره طرح دارویار بیان کرد: پرداختی دارویار از بیمه‌ها عقب‌تر است و داروخانه‌ها مطالبات زیادی دارند. بودجه دارویار هنوز در اختیار سازمان هدفمندی یارانه‌ها است و درخواست ما این است که در بودجه عمومی دیده شود. از ۷۵ همت بودجه دارویار، تاکنون حدود ۳۰ همت پرداخت شده است.

پیرصالحی با اشاره به اینکه هزار و ۱۰۰ بیمار SMA شناسایی شده داریم، بیان کرد: ۲ شرکت داخلی موفق به تولید داروی خوراکی و تزریقی بیماران SMA شدند و مراحل تولید داروی تزریقی این بیماران نیز در حال انجام است. قیمت هر شیشه از این داروی ایرانی ۲۴ میلیون تومان است که برای مصرف ماهانه هر بیمار حدود ۶۰ میلیون تومان هزینه دارد. این هزینه بسیار سنگین است و لازم است که خیران وارد عمل شوند، درخواست پوشش بیمه‌ای این دارو نیز به شورایعالی بیمه ارسال شده است.

انتهای پیام/