شناسهٔ خبر: 70645091 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

ثروتمند سرمست آمریکایی خشم اروپا را برانگیخت؛ دخالتهای جنجالی ایلان ماسک در سیاست جهان

ثروتمندترین فرد جهان اخیراً در یادداشتی مطبوعاتی برای یکی از روزنامه‌های آلمان از مواضع حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» AfD در حوزه‌های انرژی، بهبود اقتصادی و مهاجرت حمایت کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، حمایت ایلان ماسک از حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» هفته‌ها قبل از برپایی انتخابات فدرال در این کشور جنجال‌‌ساز شده است.

اقدام اخیر ماسک این سوال را مطرح می‌کند که او پیش‌تر در چه موارد دیگری پا به عرصه‌ سیاست گذاشته یا موضع‌گیری کرده است؟

ثروتمندترین فرد جهان اخیراً در یادداشتی مطبوعاتی برای یکی از روزنامه‌های آلمان از مواضع حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» AfD در حوزه‌های انرژی، بهبود اقتصادی و مهاجرت حمایت کرد. او ادعا کرد که این اصول، همان‌هایی است که موفقیت شرکت‌های تحت تملک وی مانند تسلا و اسپیس‌ایکس را رقم زده است.

مقامات دولت آلمان در پاسخ به این اقدام، ایلان ماسک را به تلاش برای تاثیر‌‌گذاری بر نتیجه انتخابات سراسری ۲۳ فوریه در این کشور متهم کردند.

با این حال و به‌رغم این انتقاد‌ها، میلیاردر آمریکایی بناست طبق برنامه‌ریزی قبلی روز ۹ ژانویه در پلتفرم رسانه‌ اجتماعی خود، ایکس (توئیتر سابق) گفت‌وگویی زنده با آلیس وایدل، سیاستمدار زن آلمانی و رهبر حزب آلترناتیو برای آلمان در بوندستاگ انجام دهد.

در این گزارش به چند نمونه دیگر از موضع‌گیری‌های ماسک در مورد مسائل سیاسی در اروپا و سایر نقاط جهان که سال گذشته صورت گرفته، اشاره می‌کنیم.

 

ماسک و سیاست بریتانیا

ایلان ماسک اخیراً در عکسی کنار نایجل فاراژ، رهبر حزب عموام‌گرای «رفرم بریتانیا»، و نیک کندی، خزانه‌دار این حزب، مقابل یک تابلو نقاشی از دونالد ترامپ در مار-ئه-لاگو، ملک شخصی رئیس‌جمهوری منتخب ایالات متحده در فلوریدا، دیده شده است.

به اعتقاد برخی تحلیلگران، عکس یاد شده ممکن است نشان‌دهنده‌ این باشد که ماسک، با توجه به نقش کلیدی‌ که پیش‌تر در روی کار آوردن دولت دوم ترامپ ایفا کرد، حالا قصد داشته باشد توجه خود را به سیاست بریتانیا معطوف کند.

نایحل فاراژ ماه دسامبر به رسانه‌های بریتانیایی گفته بود که ایلان ماسک در حال بررسی امکان اهدای کمک‌های مالی به حزب او است.

به گزارش گاردین، این امکان وجود دارد که قانون‌گذاران بریتانیا برای جلوگیری از این اتفاق، به سرعت دست به کار شوند و قانونی را برای محدود کردن کمک‌های مالی خارجی به احزاب سیاسی در این کشور به تصویب برسانند.

طبق قوانین فعلی، ایلان ماسک نمی‌تواند به صورت شخصی به احزاب سیاسی در بریتانیا کمک مالی کند زیرا برای رای دادن در انتخابات ثبت‌نام نکرده است. اما او ممکن است از طریق شعبه‌ بریتانیایی شرکت ایکس که طبق سوابق موجود همچنان در این کشور فعالیت دارد، کمک‌های خود را ارائه دهد.

این اولین بار در سال ۲۰۲۴ نبود که سیاستمداران بریتانیایی مجبور به مواجهه با پیامدهای اظهارات ماسک شدند.

ایلان ماسک پیش‌تر در اوایل همان سال نیز بریتانیا را به داشتن یک دولت پلیسی مستبد متهم کرد و با بیان اینکه جنگ داخلی در جریان شورش‌های تابستانی ساوت‌پورت «اجتناب‌ناپذیر» است، به تنش‌ها در این کشور دامن زد.

نهاد تنظیم کننده مقرارت رسانه و ارتباطات در بریتانیا اندکی پس از آن دریافت که بین نقشی که پست‌های شبکه‌های اجتماعی ایفا می‌کنند و خشونت‌های خیابانی مرتبط با این شورش‌ها، یک «ارتباط آشکار» وجود دارد.

به گزارش فایننشال تایمز، ماسک در پلتفرم خود از چهره‌های راست‌گرای افراطی در بریتانیا نیز حمایت کرده است؛ افرادی مانند تامی رابینسون، فعال افراط‌گرا، و اشلی سایمون، که یکی از بنیان‌گذاران گروه برتری‌طلب نژاد سفید موسوم به «نخست بریتانیا» است.

 

دریافت هشدار از جانب ایتالیا

ایلان ماسک پیش‌تر از سوی سرجو ماتارلا، رئیس‌جمهوری ایتالیا نیز هشدار جدی دریافت کرده بود که در امور داخلی این کشور دخالت نکند. این هشدار پس از آن صادر شد که ماسک در یک توئیت جنجالی در صفحه‌ شخصی خود خواستار برکناری قضات شد.

گروهی از قضات رم نوامبر گذشته با صدور حکمی خواستار آن شدند که هفت فرد بازداشت‌شده در آلبانی بر اساس پیمان جدید مهاجرتی میان دو کشور به ایتالیا بازگردانده شوند. این حکم به‌عنوان یک شکست برای سیاست‌های جورجا ملونی، نخست‌وزیر راست‌گرای ایتالیا در زمینه‌ی محدود کردن مهاجرت غیرقانونی تلقی شد.

ایلان ماسک بلافاصله در پی صدور این حکم با انتشار مطلبی در پلتفرم ایکس پیشنهاد کرد که «این قضات باید برکنار شوند.»

او در پستی دیگر حکم صادر شده را «غیرقابل قبول» خواند و این پرسش را مطرح کرد: «آیا مردم ایتالیا تحت دموکراسی زندگی می‌کنند یا این که یک گروه غیرمنتخب و خودکامه برای آنها تصمیم‌گیری می‌کنند؟»

به گزارش سی‌ان‌ان، سرجو ماتارلا در پاسخ به این اظهار نظر ماسک گفت: «ایتالیا یک کشور بزرگ دموکراتیک است و می‌داند چگونه از خود مراقبت کند.»

آندره‌آ استروپا، نماینده‌ی میلیاردر آمریکایی در ایتالیا همزمان با این واکنش در بیانیه‌ای اعلام کرد که آقای ماسک به رئیس‌جمهوری ماتارلا و قانون اساسی ایتالیا احترام می‌گذارد اما به بیان آزادانه‌ نظرات خود ادامه خواهد داد.

 

ممنوعیت ایکس در برزیل و اعتراضات سیاسی

ایلان ماسک با چالش‌های حقوقی متعددی در زمینه‌ مدیریت محتوا مواجه شده است، اما هیچ‌کدام به اندازه‌ رویارویی با الکساندر دی مورائس، قاضی دادگاه عالی برزیل، پرتنش و پرحاشیه نبوده است.

این ماجرا از آوریل آغاز شد، زمانی که ماسک علیه دستور دادگاه برای حذف بیش از ۱۰۰ حساب کاربری اعتراض کرد.

به گزارش وال استریت ژورنال، حساب‌های کاربری یاد شده به دلیل انتشار سخنان نفرت‌‌انگیز، اطلاعات نادرست یا تهدید دموکراسی شناسایی شده بودند.

ایلان ماسک در پی این اقدام، دی مورائس را به «سانسور» متهم کرد و محدودیت‌هایی که پیش‌تر روی این حساب‌ها اعمال شده بود را برداشت.

دی مورائس به ماسک دستور داد تا یک نماینده‌ قانونی برای شرکت خود در برزیل تعیین کند. بی‌توجهی به این درخواست سبب شد تا پلت‌فرم شبکه اجتماعی ایکس از ۳۰ اوت تا زمان پرداخت شدن جریمه‌ها، در برزیل ممنوع شود.

این ممنوعیت به اعتراضات چند هزار نفری حامیان ژائیر بولسونارو، رئیس‌جمهوری سابق برزیل منجر شد. به گزارش آسوشیتدپرس، معترضان این ممنوعیت را نشانه آزار و اذیت سیاسی علیه خود قلمداد کردند.

این ممنوعیت سرانجام پس از یک ماه، در پی پرداخت ۵ میلیون دلار (۴.۴ میلیون یورو) جریمه توسط شرکت ایکس، لغو شد.

 

جایگاه سیاسی ماسک در ایالات متحده

ماسک در ایالات متحده، کشور محل زندگی خود نیز بویژه طی دو سال گذشته نقشی بسیار فعال در عرصه سیاست ایفا کرده است.

ثروتمند‌ترین مرد جهان حدود ۲۰۰ میلیون دلار (۱۹۱ میلیون یورو) از طریق یک کمیته‌ اقدام سیاسی که پیش از انتخابات نوامبر گذشته پایه‌ریزی شد، به کمپین انتخاباتی ترامپ برای بازگشت به قدرت کمک مالی کرد.

ایلان ماسک در روزهای منتهی به انتخابات آمریکا پیشنهاد داد که به رای‌دهندگانی در ایالت‌های رقابتی به شرط حمایت از اصلاحیه‌های اول و دوم قانون اساسی آمریکا در مورد آزادی بیان و حق حمل سلاح، به صورت رندوم یک میلیون دلار (۹۵۷ هزار یورو) بپردازد.

قاضی دادگاهی در پنسیلوانیا یک روز قبل از انتخابات با صدور حکمی مجوز ادامه این قرعه‌کشی را صادر کرد.

ایلان ماسک اندکی پس از پیروزی ترامپ از سوی رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده به عنوان رئیس یک نهاد تازه‌تاسیس به نام «وزارت کارایی دولت» منصوب شد. این سازمان قرار است به کاخ سفید در زمینه‌ کاهش بروکراسی در دولت مشاوره دهد.

ماسک همچنین با انتشار صدها پست گمراه‌کننده در پلت‌فرم ایکس درباره یک لایحه دوحزبی برای تأمین بودجه‌ دولت، به همراه ترامپ نقشی پررنگ در سوق دادن دولت ایالات متحده به سمت تعطیلی ایفا کرد.

 

اخبار مرتبط

انتهای پیام

برچسب‌ها: