قدس؛ «ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه و «آنالنا بربوک» وزیر خارجه آلمان جمعه هفته گذشته در دمشق با «احمد الشرع (محمد الجولانی)»، فرمانده هیات تحریر الشام دیدار کردند.
وزارت خارجه فرانسه در رابطه با این سفر اعلام کرد: مذاکرات در دمشق بر کمک به دستیابی به انتقال مسالمتآمیز قدرت که حقوق همه مردم سوریه را تضمین میکند، متمرکز خواهد بود. مذاکرات مقامات عالی فرانسه و آلمان در سوریه همچنین پیرامون مبارزه با تروریسم و تضمین ثبات در شمال شرق این کشور خواهد بود.
پس از دیدار مقامات عالی دستگاه دیپلماسی آلمان و فرانسه با جولانی، وزیر خارجه آلمان اعلام کرد: باید تمامی طایفهها در روند بازسازی سوریه مشارکت داده شوند.
وزیران خارجه آلمان و فرانسه در این سفر همچنین با برخی گروههای مدنی و دینی در سوریه دیدار و از زندان صیدنایا نیز بازدید کردند.
العربی الجدید گزارش داد که این اولین دیدار در این سطح است که الجولانی با مسئولان غربی از زمان سقوط نظام سوریه برگزار میکند.
تحولات سوریه حاصل پیگیری سیستمهای امنیتی ترکیه، موساد و سیا
«علی بیگدلی» در گفتوگو با ایسنا درباره سفر همزمان وزیران خارجه آلمان و فرانسه به سوریه و دیدار با جولانی با تاکید بر اینکه کشورهای منطقهای و فرامنطقهای در تغییر سیاسی در سوریه دخالت داشتند، گفت: تغییر سیاسی در سوریه از سال ۲۰۱۶ تاکنون در حال برنامهریزی بوده است و در یک زمانبندی مشخص و با هماهنگی کشورهای منطقه این اتفاق افتاد. آنچه در سوریه شاهد هستیم، یک برنامهریزی همهجانبه بوده است که توسط سیستمهای امنیتی ترکیه، موساد و سیا پیگیری شده است.
وی گفت: از حجم رفت و آمدهای دیپلماتیک اروپاییها، کشورهای عربی و نمایندگان و مقامات سازمان ملل میتوان گفت که دنیا در حال تغییر نوع نگاهش به منطقه و سوریه است.
بیگدلی هدف اصلی و پنهانی این کشورها در سفر به سوریه و تعامل با مقامات جدید این کشور را بستن راههای نفوذ ایران در سوریه دانست و گفت: اینها میخواهند ارتباط ایران را از طریق حزبالله به سوریه از بین ببرند و این حادثه و رویداد مهمی برای منافع ایران در منطقه است و باید هر چه زودتر خود را با تحولات منطقه و سوریه هماهنگ کنیم تا مانع تحرکات بیشتر علیه کشورمان در منطقه شویم.
سرنوشت سوریه در تغییر سیاسی با عراق و لیبی متفاوت است
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: سوریه مسیرش را مشخص کرده و سرنوشت این کشور در تغییر سیاسی با آنچه در عراق و لیبی اتفاق افتاد متفاوت است. تغییرات سیاسی در سوریه با یک برنامهریزی منظم و حسابشده انجام شد و هدفش هم بستن راههای نفوذ ایران در سوریه و منطقه بوده است. اینها میخواهند منطقه و سوریه را به سمتی ببرند که آرامش و ثبات مدنظرشان را پیدا کنند تا سرمایه غربیها بتوانند به این منطقه سرازیر شود.
بیگدلی در پاسخ به اینکه تحولات داخلی سوریه و دخالت ذینفعان منطقهای و فرامنطقهای، این کشور را به سمت امنیت و ثبات تضمینشده میبرد؟ اظهار کرد: وزیران خارجه آلمان و فرانسه بدون برنامهریزی و بی حساب وارد سوریه نمیشوند و از طرفی سعی دارند با این سفر بگویند که سوریه به حدی از ثبات رسیده و به نوعی وجاهت میبخشند به مدیریت تحریر الشام. این برخورد را در عراق و لیبی ما شاهد نبودیم و هنوز هم این کشورها با بیثباتی داخلی مواجه هستند.
وی درباره اولویتهای اروپا در سوریه گفت: الان اولویت اروپا و کشورهایی از جمله آلمان و فرانسه سیاسی ـ امنیتی است، اول باید یک فضای آرام سیاسی ایجاد کنند و بعد این فضای آرام به سمت فضای امن اقتصادی حرکت کند و آن را تضمین کند. به هر حال همه چیز در نهایت برای بستر سازی امنیت اقتصادی در حال فراهم شدن است. شاهد بودیم که رییس دورهای اتحادیه اروپا هم سفری به سوریه داشت و سفارت مجارستان هم مجدد از ابتدای سال میلادی جدید راهاندازی شد.
رفتار و برخورد آمریکا؛ تعیینکننده راه و روش اروپاییها در سوریه
این کارشناس مسائل بین الملل درباره احتمال بازگشایی سفارت کشورهای اروپایی اظهار کرد: وزیر خارجه آلمان هم به مساله راهاندازی سفارت این کشور در سوریه اشاره کرد و گفت که آنچه انتظار داشتیم در سوریه درحال تحقق است و اظهار امیدواری کرد که به زودی این اتفاق بیفتد. در عین حال معتقدم که رفتار و برخورد آمریکا در سوریه تعیینکننده راه و روش اروپاییها در این کشور است. اگرچه هنوز تحریمهای سوریه لغو نشده است، اما مطمئن باشید لغو تحریمها علیه سوریه زمان زیادی نخواهد برد و به زودی شاهد تحولات گسترده سیاسی و اقتصادی در این کشور خواهیم بود.