شناسهٔ خبر: 70642264 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

عکس روز ناسا: زمین به نزدیک‌ترین فاصله از خورشید رسید!

مدار زمین به دور خورشید دایره‌ای نیست، بلکه بیضی است. نقطه‌ای در این مدار بیضوی که سیاره ما نزدیک‌ترین فاصله را از خورشید دارد، «حضیض خورشیدی» نامیده می‌شود.

صاحب‌خبر -

 امسال زمین ۱۵ دی (۴ ژانویه)، ساعت ۱۶:۵۸ به وقت ایران (۱۳:۲۸ به وقت جهانی)، در حضیض خورشیدی خود قرار گرفت و فاصله آن از خورشید حدود ۱۴۷ میلیون کیلومتر بود.

به گزارش «تابناک» به نقل از دیجیاتو، برای مقایسه، در «اوج خورشیدی» که ۳ ژوئیه (۱۳ تیر) سال گذشته رخ داد، زمین در دورترین فاصله خود از خورشید، حدود ۱۵۲ میلیون کیلومتر، قرار گرفت.

فاصله زمین از خورشید تعیین‌کننده فصل‌ها نیست! آغاز تابستان در نیم‌کره جنوبی و زمستان در نیم‌کره شمالی (انقلاب ۲۱ دسامبر)، حدود ۱۴ روز پیش از حضیض خورشیدی رخ می‌دهد. تغییر فصل‌ها به‌دلیل زاویه محور چرخش زمین نسبت به مدار آن (۲۳.۴ درجه) رخ می‌دهد.

در تصویر روز ناسا چه می‌بینیم؟

تصویر روز ناسا را کاوشگر پارکر در زمان انقلاب زمستانی و هنگام فعالیت‌های شدید خورشید ثبت کرده است. 11 روز پیش، این کاوشگر در مأموریت تاریخی خود به نزدیک‌ترین فاصله خود از خورشید رسید و توانست این تصویر H-alpha را ثبت کند.
این تصویر هیدروژن-آلفا را کاوشگر پارکر هنگام حضیض خود ثبت کرده است.

کاوشگر پارکر سال ۲۰۱۸ با هدف مطالعه باد خورشیدی و تاج آن به فضا پرتاب شد. این کاوشگر در ۲۴ دسامبر ۲۰۲۴ توانست به فاصله شگفت‌انگیز ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار کیلومتری از سطح خورشید برسد و رکورد نزدیک‌ترین فاصله جسم ساخت بشر به خورشید را ثبت کند.

این عبور از آغاز مأموریت پارکر، بیست‌ودومین ملاقات نزدیک آن با خورشید بود. پارکر اولین بار سال ۲۰۲۱ وارد تاج خورشیدی شد و به‌اصطلاح «خورشید را لمس کرد!»

در نزدیک‌ترین فاصله با خورشید، پارکر با سرعت باورنکردنی ۶۹۲ هزار کیلومتربرساعت حرکت کرد و رکورد سریع‌ترین جسم ساخت‌شده توسط بشر را ثبت کرد. این سرعت فوق‌العاده به پارکر اجازه داد در کمترین زمان ممکن، به اطلاعات بی‌نظیری از محیط اطراف خورشید دست یابد.