جوان آنلاین: برگزاری مسابقات کشتی قهرمانی کشور به عنوان اولین مرحله از چرخه انتخابی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی با حرف و حدیثهای زیادی همراه بود. بسیاری از پیشکسوتان و صاحبنظران کشتی نسبت به این نوع برگزاری مسابقات نظر دادهاند که البته میتوان رد نارضایتی از نوع برنامهریزی مسابقات را در اکثر این اظهارنظرها دید.
اما چرخه انتخابی چیست؛ بنا بر آنچه علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی پیش از این اعلام کرده بود، چرخه انتخابی تیم ملی یک فرآیند تکمیلی اعم از برگزاری مسابقات انتخابی داخلی و حضور در تورنمنتهای بینالمللی در یک بازه زمانی چند ماهه و با نظارت کامل کادر فنی است تا کشتیگیران با طی کردن این چرخه و حضور در اردوها و حفظ آمادگی کامل در نهایت به عضویت تیم ملی درآیند.
حالا و با گذشت سه سال از این ماجرا باز هم چرخه انتخابی تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی حاشیهساز شده و بسیاری از کارشناسان آن را معیوب معرفی میکنند. به عنوان نمونه میتوان به حرفهای بهرام مشتاقی اشاره کرد که میگوید: «کشتیگیران قرار است با حضور در چرخه انتخابی تیم ملی سطح توانایی خودشان را به کادر فنی نشان دهند، اما در نهایت کادرفنی همان گزینههایی را که مدنظر است، انتخاب و به ترکیب تیم ملی اضافه میکند. در واقع نفراتی که مدنظر اعضای کادر فنی هستند در آخر باید با کشتیگیرانی رقابت کنند که از چندین فیلتر گذشته و دچار خستگی شدهاند.»
جمشید خیرآبادی، کارشناس و مربی سابق تیم ملی کشتی فرنگی هم با انتقاد از نوع برنامهریزی چرخه انتخابی میگوید: «وقتی کشتیگیر با یک باخت خانهنشین شود و یک سال از اردو و تمرینات دور باشد و از همه مهمتر انگیزهای هم نداشته باشد، آن وقت زنگ خطر برای کشتی به صدا درمیآید. به نظرم این یک عیب بزرگ برای کشتی ایران است. فکر میکنم چرخه انتخابی کشتی آزاد تا حدودی منظمتر و بهقاعدهتر است. در حال حاضر پژمان درستکار مسابقات جام تختی را به عنوان چرخه انتخابی تیم ملی در نظر گرفته است، از نظر من این درستترین تصمیم بود.»
خیرآبادی در ادامه حرفهای خود به مهر میگوید: «برنامهریزیهای دبیر برای چرخه انتخابی تیم ملی بر این محور است که جمعیت کشتی از یک میلیون نفر باید بگذرد و این چرخه با تفکرات دبیر منافات دارد. وقتی انگیزه را از کشتیگیر بگیریم دیگری چیزی باقی نمیماند و به راحتی کشتی را رها میکند. ممکن است کشتیگیر یکبار نتواند کار کند، اما در میدانهای دیگر باید این فرصت را داشته باشد تا خودش را بالا بکشد.»
با وجود تمامی این انتقادها که به نوعی از زبان دیگر پیشکسوتان کشتی هم شنیده میشود، سرمربیان تیمهای ملی آزاد و فرنگی از این چرخه و برنامهریزی صورت گرفته دفاع میکنند. پژمان درستکار، سرمربی تیم ملی کشتی آزاد میگوید: «دوستانی که نظر و انتقاداتی به چرخه انتخابی تیم ملی دارند، حتماً چرخه انتخابی را باید مطالعه کنند. ما برای انتخاب نفرات هیچ انتصابی را مدنظر نداریم، بلکه باید برای ملیپوش شدن در انتخابی شرکت کنند. برای ملیپوش شدن همه کشتیگیران شانس برابری خواهند داشت و هیچ کشتیگیر و مدالآوری انتخاب شده نهایی نیست، بلکه همه باید در این ماراتن رودرروی هم قرار بگیرند.»
حسن رنگرز، سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی هم پس از برگزاری مسابقلات قهرمانی کشور در شیراز عنوان کرد: «این مسابقات به عنوان مرحله اول چرخه انتخابی تیم ملی برگزار شد و به استثنای نفرات مدالآور در رقابتهای المپیک، قهرمانی جهان، زیر ۲۳ سال و جوانان، تمامی سرمایههای کشتی فرنگی در آن حضور داشتند. به نظرم برگزاری قهرمانی کشور با این کمیت و کیفیت و با توجه به اینکه نفرات برتر در چرخه انتخابی تیم ملی ادامه مسیر میدهند، یک گام بزرگ است که توسط فدراسیون کشتی برای پشتوانهسازی برداشته شده و قطعاً در سالهای آتی نسل جدیدی از کشتی فرنگی از دل همین رقابتهای قهرمانی کشور متولد میشوند و به کشتی کشور معرفی خواهند شد. در حال حاضر عملاً کسی انتخاب شده نیست، همه در چرخه انتخابی باید در اردوها حضور مؤثر و جدی داشته باشند و در تورنمنتها عملکرد قابل قبولی از خود به جا بگذارند تا بتوانند به افتخار پوشیدن دوبنده تیم ملی نائل شوند.»
غلامرضا محمدی، سرمربی تیم ملی کشتی آزاد جوانان هم با اشاره به اینکه مسابقات انتخابی فرصتی مناسب برای جوانان است تا خودشان را نشان دهند، میگوید: «چرخه انتخابی تیم ملی و حمایت فدراسیون کشتی از رده سنی جوانان باعث شده که کشتیگیران در این رده به یک خودباوری برسند و نتایج آنها در رده بزرگسالان نشان داد که دیگر برای هیچ کشتیگیری حاشیه امنیت وجود ندارد. در چند سال گذشته کشتیگیران بسیار خوبی را در رده نوجوانان و جوانان داشتیم و این باعث شده در هر وزن شاهد حضور چند کشتیگیر جوان و آیندهدار باشیم.»