نشست خبری چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با حضور اتابک نادری مدیرکل هنرهای نمایشی، خیرالله تقیانیپور دبیر چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، سعید نجفیان دبیر اجرایی و ایوب آقاخانی دبیر بخش نمایشنامه نویسی تئاتر فجر صبح امروز در بالکن تالار وحدت برگزار شد.
اتابک نادری مدیرکل هنرهای نمایشی بیان کرد: همانطور که میدانید اخیرا به جمع دوستان پیوستم و با شعار همدلی و رفاه میخواهیم جشنواره چهل و سوم تئاتر فجر را با شکوهتر برگزار کنیم.
وی ادامه داد: بنده همیشه معتقدم کار اصلی را هنرمندان انجام میدهند و ستاد جشنواره باید یک برگزارکننده خوب باشد؛ لذا این برگزاری خوب و شکیل باتوجه به محدودیتها و امکانات خود تلاش داریم با نظم خاص خانواده تئاتر را در چتر تئاتر فجر ببینیم و انشاءالله آن رسالت اصلی را در هر جایگاهی که داریم به سرانجام برسانیم.
خیرالله تقیانی پور دبیر چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: افتخار این را داشتم در گذشته در ساحت کارگردانی سینما و تلویزیون در کنار شما باشم و اکنون در ساحت دبیری جشنواره در خدمت شما دوستان هستم.
سعید نجفیان بیان کرد: اوایل تیر ماه بررسیهای اولیه را انجام دادیم و یکم مرداد ماه گشایش رسمی دبیرخانه را داشتیم و هفتم مرداد ماه توانستیم فراخوان را منتشر کنیم.
وی ادامه داد: بخش مسابقه صحنه ای متشکل از چند بخش بود که ۹۸ اثر در بخش مرور ایران بارگزاری شد و در مجموع ۲۸۱ اثر داوطلب حضور در جشنواره شدند. در ادامه ۱۵ اثر به مرحله مسابقه جشنواره راه پیدا کردند.
وی افزود: برگزیدگان استانی طی ۲۴ مرحله انتخاب شدند و ۸۰ کار در بخش صحنهای به هیات انتخاب معرفی و سپس ۱۴ اثر از استانها در این بخش معرفی شدند. در بخش برگزیدگان جشنواره ملی، در این بخش قرار است نمایندگانی از جشنوارهها معرفی شوند.
وی گفت: امسال بخش غزه یا مقاومت داشتیم که در این بخش ۶ اثر صحنه ای خواهیم داشت. به طور کلی در بخش رقابتی ۳۶ اثر در بخش مسابقه خواهیم داشت و تعدادی از هنرمندان، کارگردانهای مطرح و شناخته شده بودند که در بخش ویژه همراهشان خواهیم بودیم.
ایوب آقاخانی دبیر بخش نمایشنامه نویسی تئاتر فجر گفت: در بخش نمایشنامه نویسی جشنواره این بار با افتخار با کمک دوستانم برگزار شد و باتوجه به اینکه در ادوار گذشته دبیر، مدیر یا داور این بخش بودم سعی کردم امسال در حد بضاعت و امکان برگزار کردن به نفع قضاوت نهایی و رسیدن به نتیجه بهتر این تجربیات را بکار گیرم.
وی ادامه داد: لذا تا پایان مهلت فراخوان ۳۵۰ نمایشنامه از استانهای کشور به دست ما رسید. در نتیجه هیات مشورتی و قضاوت داوری متشکل از شهرام کرمی، مهرداد کوروش نیا و مهرداد رایانی به گزیش ۴۰ اثر و در نتیجه قضاوت نهایی رسیدیم.
وی افزود: این بار قضاوت نمایشنامه سریعتر از گدشته انجام شد و به دلیل اتفاقی که در دو دوره گذشته اتفاق داشت آن هم عدم چاپ نمایشنامههای منتخب که هنوز به چاپ نرسیده اند، با واهمه از این امر ۱۲ اثر پس از مراحل چندگانه به عنوان نمایشنامههای منتخب برگزیده شدند. بنابراین جدای از این ۱۲ کاندید ما فارغ از اعلام نامزد برگزیدگان بخش نمایشنامهنویسی جشنواره را با قضاوت و انتخاب داوران خواهیم داشت.
وی بیان کرد: امید ما این است در خلق محتوا و متن بتوانیم بخشهایی از ضعفهای کلان را با دقت در جامعه پیرامون بتوانیم از راه برداریم. ۳۵۰ اثر در یک بازه سه ماهه عد چشمگیری است و این نشان از علاقه بسیار زیاد در سطح کشور است و نیاز به مدیریت دارد. هربار که در جلسه مدیران قرار گرفتم، دعوت از مدیران تصمیمگیر به این میزان حائز اهمیت است که رها نشود تا بنیه نمایشنامه نویسی در یو زمان منطقی بتوانیم تقویت کنیم. یادمان باشد این حد از بزاعت، استعداد و قلم زنی در حوزه تئاتر را میتوان تقریبا گفت جزء نوادر است که نباید این الماس را فراموش کنیم.
سپس مژگان وکیلی مدیربخش بینالملل گفت: از زمان اعلام فراخوان جشنواره بینالمللی تئاتر فجر تعداد ۲۳۱ اثر از کشورهای مختلف متقاضی حضور در جشنواره بودند؛ بهش بین الملل به صورت غیر رقابتی برگزار خواهد شد و آثار را از بیش از ۴۵ کشور از جمله پرتقال، مکزیک، آرژانتین، برزیل و... دریافت کردیم.
وی بیان کرد: در نتیجه تعداد ۲۰ اثر را در اولویت انتخاب قرار دادیم و درحال حاضر ۶ اثر به صورت صحنهای و یک اثر به صورت آنلاین در جشنواره حضور خواهند داشت. همچنین از ۱۵ کشور از جمله کاندا، فرانسه، آفریقا، یونان و هند متقاضی حضور در بخش ورکشاپ جشنواره بودند. باتوجه به ارزیابی صورت گرفته در نهایت ما یک ورکشاپ را برای هنرمندان با عنوان کاوش در تئاتر معاصر با حضور یک هنرمند هندی به مدت سه روز برگزار خواهد شد.
مهدی آشنا دبیر بخش عکس و پوستر جشنواره تئاتر فجر گفت: بخش پوستر و عکس حدود دو سال است که برگزار نمیشود و این بخش به صورت سه ساله درحال برگزاری است. استقبال از این بخش جشنواره بی نظیر بود و حدود ۱۰۰۰ اثر به جشنواره ارسال شد و ما ۸۹ اثر را پذیرفتیم که به بخش نهایی مسابقه عکس راه پیدا کردند. حدود ۱۲۰ پوستر به دبیرخانه جشنواره ارسال و ۴۹ اثر به بخش مسابقه رسید. دوره چهل و سوم جشنواره برایمان ویژه بود و نمایشگاه پوستر و عکس با چاپ کتاب در خدمت دوستان خواهد بود.
وی افزود: گستردگی استانی در جشنواره از اهمیت بسزایی برخوردار بود و آثار از مناطقی که نچندان شناخته هستند داشتیم. همچنین اگر تفاهم نامهای صورت بگیرد نمایشگاهی در یکی از کشورها خواهیم داشت و در صورت نهایی شدن اطلاع رسانی خواهد شد.
روشن مدیر بخش کارگاهها و پژوهش جشنواره تئاتر فجر گفت: در خصوص بخش پژوهش که یکی از بخشهای ثابت تئاتر فجر است، باتوجه به موضوعات پیشنهادی در نهایت موضوع بررسی جایگاه و جریان نمایشنامه نویسی پس از انقلاب اسلامی را پیشنهاد دادیم و از آنجایی که سابقه نمایشنامه نویسی در ایران به این دوره برمیگردد و به صورت کیفی و کمی ۶۲ موضوع مقاله به صورت چکیده به دست ما رسید که در نتیجه ۳۰ چکیده منتخب اعلام شد. در نهایت ۱۸ مقاله برای داوری نهایی ارسال شده است که بنا است در هفته آینده تعداد مقالههای منتخب اعلام شود.
وی ادامه داد: در بخش انتشارات، سعی کردیم کارهایی را پیشنهاد دهیم و در کنار مجموعه نمایشنامههای منتخب اگر شرایط انتشار فراهم باشد سعی در انتشار این مقالات داریم. آگاه هستید که فرایند چاپ زمانبر هست و به هرحال تلاش داریم اصل کتاب را در خدمت شما قرار دهیم در غیر این صورت ماکت کتاب در خدمت شما قرار داده خواهد شد.
وی افزود: مدت جشنواره محدود است و باید نکاتی را در نظر بگیریم که قابل هماهنگی باشد، در نتیجه برای بخش بینالملل برنامه ریزی سه کارگاه را داریم.
داریوش نصیری مدیر بخش تئاتر خیابانی و محیطی گفت: طبق اعلام رسمی فراخوان چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر در زمان تعیین شده ۱۶۷ اثر از ۶۶ شهر ایران داشتیم که از این تعداد ۱۰۳ آقایان و ۳۳ کارگردان خانم داشتیم. در نتیجه ۲۵ اثر منتخب این بخش شد۱۰ اثر در بخش تولیدات تازه و ۱۰ اثر تولیدات استانی و ۵ اثر غزه را خواهیم داشت.
وی بیان کرد: باتوجه به تنوع گستردگی حدود یک سوم کارگردانها بانوان هستند. نمایشنامههای ایرانی، سردار سلیمانی، غزه، مقاومت، فضای مجازی، قوانین شهروندی، محیط زیست، آیین و سنت، شمس و مولانا، در ستایش زندگی موضاعت نمایشها هستند. مکان برگزاری نمایشها هنوز مشخص نیست. در بخش داوری میزبان حضور پنج هنرمند پیشکسوت در حوزه نمایش خیابانی و محیطی هستیم.
داوود نامور مدیر بخش به علاوه فجر گفت: امسال با پیشنهاد آقایان نجفیان و تقیانیپور که این بخش را رقابتی کنیم. البته هدف افزایش انگیزه سالنهای خصوصی و گروههای نمایشی هم است. در این بخش نمایش اجراها را در اختیار مدیران سالنهای خصوصی قرار دادیم، لذا از یک تا سه تئاتری که در طول سال اجرای بیشتری داشته است را انتخاب کند. در این بخش بیش از ۱۰ تماشاخانه نوفل لوشاتو، ملک و.. را خواهیم داشت. نزدیک به ۲۲ گروه متقاضی حضور در این بخش هستند و جدول اجرا و انتخاب داوران به زودی اعلام خواهد شد. همچنین از این ۲۲ گروه سه نمایش برتر انتخاب خواهند شد، این نمایشها از سوی داوران منتخب خواهند شد و بر اساس گفتوگوها امسال تجلیل از یک تماشاخانه خصوصی را خواهیم داشت.
مهدی دوایی دبیر بخش هنری تئاتر فجر گفت: همه ما میدانیم طراحی پوستر حساسیت بیشتری دارد و خوشحال هستم امسال برای چهارمین بار در خدمت دوستان هستم. بنا بود امروز از پوستر رونمایی شود اما این امر به تعویق افتاد و در روزهای آتی در خدمت شما خواهیم بود. به طور کلی بایستی بگویم تلاش ما با تمام حسایتهای موجود تلاش داریم با اهمیت به بخش خلاقیت و زیبایی شناسی پیش برویم.
اتابک نادری مدیر کل هنرهای نمایشی گفت: بودجه چهل وسومین جشنواره تئاتر فجر ۳۴ میلیارد تومان است. و بایستی بگویم هرچیزی که موجب تنش در جشنواره خواهد شد مقابله خواهم کرد. جشنواره تیاتر فجر برای همه ما است و انشاءالله بدو حواشیای برگزار خواهد شد. قرار است طی یک الی دو روز آینده قرار است ما قسط ابتدایی خود را دریافت کنیم.
خیرالله تقیانی پور گفت: سمت دبیری جشنواره تئاتر فجر در زمان قلب رقه به من پیشنهاد شد، همانجا تصمیماتی صورت گرفت و خب به من گفتند شان خود را حفظ کن و به ست دبیری نرو اما جریانی پیش آمد و گفتند نیاز به حضور شما هست. البته آن زمان که به من پیشنهاد شد قصد کار با مدیرکل وقت را نداشتم و پس از جابهجایی تصمیم بر این شد تا دبیری جشنواره را قبول کنم.
وی ادامه داد: در خصوص جلسه شورای سیاستگذاری سفر خارج از کشور بودم و این امر دلیل حضور پیدا نکردن من در شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر بود. اسکان امسال جشنواره بهتر سالهای گذشته است.
در پایان این نشست خبری مدیر روابط عمومی جشنواره تئاتر فجر در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر رقم بلیط نمایشهای تئاتر فجر گفت: قیمت بلیطها در سالنهای بزرگ به مبلغ ۲۰۰ هزار تومان، در سالنهای کوچیک تر به تربیت ۱۵۰ هزار تومان و ۵۰ هزار تومان خواهد بود. همچنین ۶۰ درصد بلیطها در سایت به فروش خواهد رفت.