شناسهٔ خبر: 70636948 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

ارتباط باکتری‌های خاص با پیشگیری از سنگ کلیه

پژوهشگران تایلندی دریافته‌اند باکتری‌های موجود در ادرار، از جمله لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، می‌توانند در پیشگیری از سنگ کلیه نقش مؤثری داشته باشند، در حالی که برخی دیگر، همچون ای.کولای، احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می‌دهند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل ازمیکروبیوم، پژوهشی که در دانشگاه ماهیدول تایلند انجام شده و نتایج آن در مجله «میکروبیوم» منتشر شده است، نقش میکروبیوم مجاری ادرار، یا «یوروبیوم»، در پیشگیری از سنگ کلیه را بررسی کرده است؛ این پژوهش نشان می‌دهد که باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، موجود در ادرار افراد سالم، احتمال تشکیل بلورهای کلسیم اگزالات را کاهش می‌دهد و از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری می‌کند.

از سوی دیگر، باکتری‌ای. کولای که در ادرار برخی بیماران مشاهده می‌شود، موجب افزایش تشکیل بلورهای کلسیم و در نتیجه تسریع شکل‌گیری سنگ کلیه می‌شود، پژوهشگران در این مطالعه نشان داده‌اند که این باکتری‌ها از طریق پروتئین‌های چسبنده سطحی خود بر نحوه تعامل بلورهای کلسیم تأثیر می‌گذارند.

به گفته نویسندگان مقاله، مصرف بیش از حد اگزالات در رژیم غذایی و نوشیدن ناکافی مایعات، از عوامل اصلی تشکیل سنگ اگزالات کلسیم هستند، آن‌ها توصیه کرده‌اند که با بهبود رژیم غذایی و حفظ تعادل مایعات، می‌توان خطر ابتلاء به سنگ کلیه را کاهش داد.

این پژوهش همچنین نشان داده است که افراد سالم، به دلیل تنوع بیشتر باکتری‌های مفید مانند لاکتوباسیلوس، کمتر در معرض خطر تشکیل سنگ کلیه قرار دارند. در مقابل، ترکیب میکروبی افراد مبتلا به سنگ کلیه معمولاً شامل مقادیر بیشتری از باکتری‌های مضر مانند ای.کولای است، این مطالعه بر اهمیت شناخت ترکیب میکروبیوم مجاری ادرار در پیشگیری و درمان بیماری‌های کلیوی، به‌ویژه سنگ کلیه، تأکید دارد.