به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، معصومه ظهیری، استاد حوزه علمیه خواهران در پاسخ به اینکه هدف از ازدواج چیست؟ اظهار کرد: نظام الهی علاوه بر اینکه انسانها را جفت آفرید، در قرآن میفرماید که مثل خودتان را برایتان آفریدیم تا در کنار آنها به آرامش برسید و رمز و راز رسیدن به آرامش مودت و رحمتی است که بین شما قرار داده شده است.
بنابر روایت ایکنا، وی گفت: خداوند متعال در ساختار خلقت، انسان را بهترین نمونه خلقت خود قرار داد و در خلقت انسان به خود تبارک الله گفت که امتیاز این آفرینش، عقل، اراده، اختیار و انتخاب و در مسیر فطرت و طبیعت حرکت کردن است.
استاد حوزه علمیه خواهران بیان کرد: در نظام فطری و طبیعی، انسانها مدنی الطبع هستند یعنی زندگی اجتماعی را دوست دارند و کوچکترین واحد اجتماعی نیز خانواده است که انسانها در آن آموزش و پرورش را کسب میکنند.
دیدگاه اسلام درخصوص ازدواج
وی در پاسخ به اینکه اسلام چه دیدگاهی به ازدواج دارد، گفت: شاید از نظر فقهی ازدواج واجب نباشد، اما پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) بسیار بر آن اصرار کردهاند و پیامبر(ص) فرمودهاند که ازدواج سنت من است و علاقهمندی به آن از نشانههای سبک زندگی نبوی، علوی و اهل بیتی(ع) است.
ظهیری با بیان اینکه در اسلام تنها زیستن معنایی ندارد، افزود: در فرهنگ سبک زندگی دینی ازدواج ممدوح و مورد سفارش است و ترغیب به آن جزو سفارشهای دینی است و در کلام اهل بیت(ع) آمده کسی که ازدواج کند نصف دینش را حفظ کرده و یا خداوند رزق کسی که ازدواج کند را افزایش میدهد و یا دو رکعت نماز انسان مزدوج ثواب مضاعف دارد.
وی بیان کرد: در اتفاقات بعد از رنسانس و مدرنیته فردگرایی تشویق شده و ابزارهایی مانند فیلمها، گوشی موبایل و فضاهای مجازی انسانها را به ارتباطات فردی تشویق میکند که این امر خلاف رویه اسلام است و تشکیل خانواده و انس و الفت در خانواده و موفقیت در خانواده، حسنه دارد و اسلام به آنها سفارش کرده است.
استاد حوزه علمیه خواهران گفت: در اسلام سفارش شده که ازدواج را در همه زمینهها حتی امور مالی آسان بگیرید برای مثال گفته شده بهترین زن، کسی است که مهریه کمی داشته باشد و بهترین مرد نیز کسی است که مهریه همسرش را بپردازد و همچنین گفته شده از نشانههای خوشیمن نبودن زن، مهریه زیاد و تکلف در زندگی است.
فواید ازدواج و مضرات تنهایی
وی بیان کرد: چهار اصل انتخاب آگاهانه، ازدواج بهنگام، آسان و پایدار جزو مواردی است که در فرهنگ دینی به آن سفارش شده و متولیان امور فرهنگی در جامعه نیز باید به آن بپردازند و در این زمینه فرهنگسازی و آموزشهای لازم نیز ارائه شود.
ظهیری با تأکید بر ضرورت پایداری ازدواج افزود: در اسلام به سلامت و سازگاری و انس و الفت در خانواده سفارش شده است، همچنین روایاتی داریم که در آن به مردان گفته شده به زنان خود ابراز علاقه کنید و به زنان نیز گفته شده که خدمت شما در خانواده اجر ویژهای دارد.
وی بیان کرد: شوهرداری و تحمل شرایط خانواده و سختیها ثواب مجاهد فی سبیلالله را دارد، و پیامبر(ص) به مردان میفرماید: «الْکَادُّ عَلَی عِیَالِهِ کَالْمُجَاهِدِ فِی سَبِیلِ اللَّه؛ مردی که برای خانوادهاش تلاش میکند، ثواب مجاهد و جهاد در راه خدا برای او نوشته میشود.»
استاد حوزه علمیه خواهران در پاسخ به اینکه فواید ازدواج چیست؟ گفت: از فواید ازدواج و آثار آن میتوان به آرامش، انس و الفت، مسئولیتپذیری، جامعهپذیری، رشد و ارتقای کمال الهی، انگیزه برای اهداف بلند داشتن و تربیت نفس، ارضای غرایض و مهرورزی اشاره کرد. همچنین سستی، کاهلی، تنبلی و انگیزه نداشتن و روزمرگی، سرکوب غرایض و عدم بهرهمندی از انس و الفت از مضرات ازدواج نکردن و تنهایی زیستن است.
وی اظهار کرد: در طول تاریخ برای این انتخاب آگاهانه و تشکیل زندگی بهنگام موانعی ایجاد شده که امروز نه تنها در جغرافیای ایران بلکه در دنیا جز مسئلهها شده است و آن بالا رفتن سن ازدواج و کم شدن آمار ازدواج، تنهایی زیستن و ازدواجهای غیر مشروع مانند ازدواج سفید میشود که برای ترویج این فرهنگ غلط تعریف خانواده را تغییر دادهاند و گفتهاند کسانی که زیر یک سقف زندگی میکنند خانواده محسوب میشوند.
موانع ازدواج
ظهیری در پاسخ به اینکه موانع ازدواج چیست؟ گفت: از موانعی که برای ازدواج قرار دادهاند جدا از نگاه فرهنگی که رغبت ازدواج را کاهش داده، مسائل اقتصادی، چشم و همچشمی، تکلف در شروع زندگی و فرهنگهای نادرستی که در حال سرایت به نسل پیش رو نیز است، متأسفانه در حال ازدیاد است.
وی اظهار کرد: در فرهنگ دینی اسلام که برگرفته از سیره اهل بیت(ع) است، ازدواج ساده و آسان و مهریه پایین و ایثار در زندگی توصیه شده است، همانگونه که پیامبر(ص) مردی را که توان مالی نداشت برای ازدواج با دختر رئیس قبیلهای تشویق میکند و آن زن به ازدواج با جبیر تن میدهد.
استاد حوزه علمیه خواهران بیان کرد: مسئولیتپذیری، قدرت اداره زندگی، رشد پلکانی و صبر و سازگاری در زندگی، حسن خلق، ادب و احترام جزو معیارهایی است که خداوند برای ازدواج موفق قرار داده است.
وی گفت: این باور دینی و اعتماد به خداوند متعال موجب میشود که موانع را با قدرت و تلاش و سازگاری از بین ببرد که این فرهنگ قرآن دینی برای زندگی، تحکیم و تعالی خانواده و پایبندی به خانواده است که باید برای نسل امروز ما مورد توجه قرار گیرد.
ظهیری با بیان اینکه رسانهها در بازنمایی شکل خانواده نقش بسزایی دارند، افزود: رسانهها باید تصویری را که به نسل نو نشان میدهند، یک نمای متوازن متعادل باشد، زیرا تصویری که در ذهن جوان ایجاد میکنیم، سخت و غیر قابل دسترس است.
وی بیان کرد: خانواده در نگاه آیندهپژوهانه نیز سپردن مسئولیتهای اجتماعی به نسل آینده را تقویت خواهد کرد و امیدواریم متولیان امور فرهنگی و آموزشی و پژوهشی و اصحاب رسانه در تشویق و ترغیب نسل جدید به زندگی سازگار بیش از گذشته اهتمام داشته باشند.