شناسهٔ خبر: 70632269 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

دبیر جشنواره تئاتر فجر تاکید کرد

لزوم تغییر نگاه‌ها نسبت به تئاتر در مدیریت کلان فرهنگی

دبیر جشنواره تئاتر فجر درباره شرایط نامناسب امکانات و بودجه جشنواره تئاتر فجر گفت: بودجه کل جشنواره تئاتر فجر به اندازه یک فیلم با بودجه پایین نیست؛ نگاه مدیریت کلان فرهنگی و هنری باید نسبت به تئاتر تغییر پیدا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، خیرالله تقیانی‌پور امروز _شنبه پانزدهم دی_ در نشست خبری چهل‌وسومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در سخنانی ضمن تسلیت شهادت امام هادی (ع) اظهار کرد: در گذشته افتخار کارگردانی در عرصه تئاتر، تلویزیون و سینما را داشته‌ام و امروز مفتخرم که در جایگاه دبیری جشنواره تئاتر فجر خدمت‌گزار باشم.

وی درباره روند پیشنهاد و پذیرش دبیری جشنواره افزود: من برای انتخاب دبیری یکی از شروطم این بود که با مدیرکل وقت هنرهای نمایشی کار نمی‌کنم. درباره حواشی تغییر دبیر جشنواره نیز حرف‌هایی به گوشم رسید، اما به آن‌ها توجه نکردم.

دبیر جشنواره تئاتر فجر تصریح کرد: در جریان اینکه در جلسه صنف کارگردانان، درباره تغییر دبیر جشنواره تئاتر فجر نظراتی مطرح شده است، نیستم، اما نادره رضایی که در جلسه حضور داشت، می‌تواند در این باره صحبت کند.

وی درباره آثار بخش بین‌الملل جشنواره یادآور شد: بخشی از موانع فرهنگی مانع حضور بعضی آثار می‌شود. برخی کشورهای صاحب سبک تئاتر دنیا نیز ما را دشمن خود می‌دانند و در جشنواره شرکت نمی‌کنند. بحث مالی هم در این زمینه تأثیرگذار است.

تقیانی‌پور درباره شرایط نامناسب امکانات و بودجه جشنواره تئاتر فجر تصریح کرد: بودجه کل جشنواره تئاتر فجر به اندازه یک فیلم با بودجه پایین نیست؛ نگاه مدیریت کلان فرهنگی و هنری باید نسبت به تئاتر تغییر پیدا کند.

وی عنوان کرد: در طول سال در شهرستان‌ها اجرای عمومی بسیار کم است، اما مدیران می‌خواهند مشکل تئاتر شهرستان‌ها را در جشنواره تئاتر فجر حل کنند.

سعید نجفیان، دبیر اجرایی ضمن ارائه گزارشی از دبیرخانه بیان کرد: اطلاع‌رسانی‌ها درباره آمار و ارقام جشنواره صورت گرفته است؛ اوایل تیر ما به جشنواره دعوت شدیم و یکم مرداد بود که دبیرخانه گشایش یافت و هفتم مرداد فراخوان جشنواره را منتشر کردیم.

وی درباره آثار راه‌یافته به بخش صحنه‌ای جشنواره گفت: در بخش مرور نمایش‌های اجراشده که مربوط به آثاری از پانزدهم آذر ۱۴۰۲ تا پانزدهم آذر ۱۴۰۳ بود، ۹۸ اثر پورتال جشنواره بارگذاری شد که توسط یک گروه شناخته‌شده بررسی شد و ۱۵ اثر به مرحله مسابقه راه یافت. بخش دوم برگزیدگان ۳۴ جشنواره استانی بودند که ۸۰ کار در بخش صحنه‌ای آن معرفی شد و از میان این آثار ۱۴ اثر انتخاب شد.

دبیر اجرایی جشنواره با بیان اینکه جشنواره تئاتر فجر سال جاری میزان آثاری با موضوع فلسطین، غزه و مقاومت خواهند بود، گفت: شش اثر صحنه‌ای در این بخش خواهیم داشت و در نهایت در بخش صحنه‌ای ۳۶ اثر در بخش مسابقه حضور دارند، همچنین آثاری از جشنواره‌های تئاتر کُردی، سودای عشق، ارتش، توان‌بخشی و مقاومت در بخش صحنه‌ای جشنواره را خواهیم داشت.

اقدامات برای چاپ نمایش‌نامه‌ها در حال انجام است

سپس، ایوب آقاخانی، مدیر بخش نمایشنامه‌نویسی جشنواره گفت: بدیهی است با توجه ادوار مختلف که دبیر یا داور این بخش جشنواره بوده‌ام، سال جاری سعی کردم در حد بضاعت به نفع سلامت، قضاوت تجربیات را به‌کار بگیریم و نتیجه این شد که سال جاری تا پایان مهلت فراخوان که تمدید نشد، ۳۵۰ نمایشنامه از استان‌های مختلف را میزبانی کنیم و هیئات مشورتی و قضاوت داوران متشکل از شهرام کرمی، مهرداد کورش‌نیا و مهرداد رایانی کارشان را در دو مرحله انجام دادند و این‌بار به گزینش ۴۰ اثر برتر و سپس قضاوت نهایی رسیدیم.

وی با تاکید بر اینکه قضاوت درباره نمایشنامه سال جاری صریح‌تر و با دقت بیشتر انجام شده است، ادامه داد: ما جلسات داوری این بخش را خیلی زودتر انجام دادیم تا بتوانیم فرایند اخذ مجوز چاپ از وزارت ارشاد را انجام دهیم، بنابراین ۱۲ اثر نامزد معرفی شدند و بخش‌های ویژه جشنواره همچون مقاومت، غزه، مظلومیت مردم بی‌گناه فلسطین و قهرمانان ملی در این بخش داوری نشدند، چراکه ملاحظاتی داشت.

حضور ۶ نمایش در بخش بین‌الملل و یک اجرای آنلاین

در ادامه مژگان وکیلی، مدیر بخش بین‌الملل جشنواره نیز گفت: ۲۳۱ اثر از ۴۶ کشور متقاضی حضور در جشنواره بودند که این بخش به صورت غیررقابتی برگزار می‌شود. ما تعداد ۲۰ اثر را در اولویت انتخاب قرار دادیم و در نهایت شش اثر در بخش صحنه‌ای و یک اثر هم به‌صورت آنلاین اجرا می‌شود.

وی افزود: در بخش کارگاه‌های آموزشی ورک‌شاپی توسط هنرمند هندی برگزار می‌شود.

همچنین مهدی آشنا، مدیر بخش پوستر و عکس جشنواره نیز ضمن ارائه گزارشی درباره این بخش عنوان کرد: در بخش عکس استقبال بی‌نظیر بود و هزار نفر متقاضی بودند که از این میان ۸۹ اثر و در بخش پوستر نیز ۴۹ اثر پذیرفته شد.

وی ادامه داد: در حال انعقاد تفاهم‌نامه با یک کشور در آمریکای جنوبی هستیم که در صورت قطعی‌شدن اعلام می‌شود. امیدوارم نمایشگاه عکس و پوستر جشنواره به صورت گردشی در شهرهای مختلف برگزار شود.

سیدجواد روشن، مدیر بخش پژوهش و انتشارات جشنواره چهل و سوم نیز در این نشست گفت: در بخش پژوهش ۱۸ مقاله برای داوری نهایی ارسال شده است و از این میان آثار برتر برای ارائه در سمینار، همچنین چاپ معرفی می‌شوند. در بخش انتشارات جشنواره نیز چند عنوان کتاب برای انتشار مدنظر داریم.

سپس داریوش نصیری، مدیر بخش تئاتر خیابانی جشنواره نیز به ارائه گزارشی از این بخش پرداخت.

هنرمندان در ایام جشنواره بیمه می‌شوند

داوود نامور، مدیر بخش به علاوه فجر نیز در ادامه نشست یادآور شد: این بخش طی چندین دوره برگزاری در جشنواره موفق نبود و نه سالن‌های خصوصی و نه گروه‌ها انگیزه‌ای نداشتند، به همین دلیل پیشنهاد دادیم تا این بخش به صورت رقابتی برگزار شود و سالن‌های خصوصی برترین اثر خود را معرفی کنند. ۲۲ اثر در این بخش به انتخاب سالن‌های خصوصی حضور دارند و قرار است سه اثر برتر در این بخش، همچنین تماشاخانه خصوصی برتر معرفی شوند.

سپس مهدی دوایی، مدیر هنری جشنواره چهل‌وسوم تئاتر فجر بیان کرد: قرار بود امروز پوستر جشنواره رونمایی شود، اما این امر میسر نشد. تلاش ما این بود بخش خلاق و زیبایی‌شناسانه در طراحی پوستر و محتوای بصری جشنواره مدنظر قرار گیرد.

وحید لک، مدیر تشریفات و روابط‌عمومی جشنواره نیز گفت: تمام هنرمندان تئاتر حاضر در جشنواره، در روزهای جشنواره توسط بیمه دی، بیمه می‌شوند.

میثم جمالی، رئیس شورای نظارت و ارزشیابی نیز درباره نحوه نظارت بر آثار جشنواره گفت: همراهی و هماهنگی با گروه‌ها در دست انجام است تا پیش از بسته شدن جدول اجرا، بر موضوعات نظارت و ارزشیابی انجام شود و گروه‌های حاضر در جشنواره به‌راحتی کار خود را اجرا کنند.