شناسهٔ خبر: 70631803 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

پیش‌‌نشست جایزه جهانی امام خمینی(ره) برگزار شد

پیش‌نشست جایزه بین‌المللی امام خمینی(ره) با محور اندیشه‌های امام خمینی(ره) و ارتقای نقش زنان در جامعه و ترویج گفتمان خانواده محور و با حضور اساتید و پژوهشگران در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی دانشگاه الزهرا(س)، پیش‌نشست جایزه بین‌المللی امام خمینی(ره) با محور «اندیشه‌های امام خمینی(ره) با تأکید بر ارتقای نقش زنان در جامعه و ترویج گفتمان خانواده‌ محور» در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد.

این نشست علمی با حضور جمعی از اساتید، سخنرانان و پژوهشگران، به‌طور زنده از طریق فضای مجازی آپارات روابط عمومی دانشگاه الزهرا(س) پخش شد.

زهراسادات میرهاشمی، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا(س) و دبیر پیش‌نشست در ابتدای این نشست بر جایگاه علمی و تفکرات حضرت امام(ره) به‌ عنوان یک فقیه، فیلسوف، مفسر قرآن و عارف کامل تأکید کرد و برگزاری این نشست در دانشگاه الزهرا(س) را فرصتی مغتنم برای ترویج گفتمان امام خمینی(ره) در حوزه‌های علمی دانست.

وی ادامه داد به پیشرفت‌های چشمگیر زنان ایرانی به ویژه در حوزه‌های علمی، پرداخته و تأکید کرد که این دستاوردها مرهون تفکر حضرت امام خمینی(ره) در خصوص نقش زنان و جایگاه آنها در جامعه و منبعث از تعالیم و آموزه‌های اسلامی است.

محمدعلی کیانی، رئیس دبیرخانه جایزه جهانی امام خمینی(ره) و مشاور رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در ادامه گزارشی از سازوکار این دبیرخانه و اهداف جایزه جهانی امام خمینی(ره) ارائه کرد و بر لزوم برگزاری پیش‌نشست‌ها و فرآیند انتخاب و ارزیابی آثار برگزیده تأکید کرد.

محمود واعظی، دبیر علمی جایزه بین‌المللی امام خمینی(ره)، نیز در سخنانی به محورهای موضوعی جایزه جهانی، داوران و فرآیند ارزیابی آثار پدیدآورندگان پرداخت.

 

نگاه امام خمینی(ره) نسبت به زنان

 انسیه خزعلی، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه الزهرا(س)، نیز در سخنرانی خود به نگاه امام خمینی(ره) نسبت به زنان و مشارکت آنها در عرصه‌های مختلف اجتماعی پرداخت.

وی به تأکید امام خمینی(ره) بر نقش زنان در خانواده و جامعه و حضور پررنگ آنان در عرصه‌های علمی، اقتصادی و اجتماعی اشاره کرد.

خزعلی افزود: نگاه وسیع و جامع‌الاطراف امام در مورد زنان موجب مشارکت وسیع زنان در امور اجتماعی از یک سو و حفظ جمعیت و فرزندآوری در دهه ۶۰ از سوی دیگر شد. امام(ره) جنبه‌های متفاوت و ذوابعاد حیات زن را در سخنان و سیره خود مورد تأکید قرار می‌دادند. این موضوع در سخنان ایشان به گونه‌ای متجلی است که در وصیت سیاسی الهی حضرت امام از مخالفان حضور اجتماعی بانوان به عنوان دشمن یا فریب خوردگان دشمن تعبیر شده است. 

وی اظهار کرد: از سوی دیگر تأکید ایشان بر خانواده و نقش زنان در خانواده و تعبیر به انسان‌ساز بودن زن همچنان که قرآن انسان‌ساز است موجب پررنگ شدن نقش و جایگاه خانواده در فرهنگ و در قوانین شد. همچنین عنایت ایشان به حقوق زنان و دسترسی زنان به برخورداری از امکانات و شرایط مناسب ضمن حفظ حجاب و حریم‌ها که مورد تأکید ایشان از پیش از انقلاب بود، موجب شکوفایی استعداد زنان و وضع برخی از قوانین برای حمایت از آنان خصوصاً در حیطه خانواده شد. 

 

جایگاه و نقش ممتاز زنان در اندیشه امام خمینی(ره)

فاطمه محمدبیگی، نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون زنان و خانواده، در سخنرانی خود به جایگاه و نقش ممتاز زنان در اندیشه امام خمینی(ره) پرداخت.

وی تصریح کرد: توجه ویژه امام به نقش زنان در جامعه و خانواده موجب ارتقای جایگاه آنان در عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شد.

محمدبیگی همچنین بر طراحی الگوی حکمرانی برای تمدن نوین اسلامی، با تأکید بر تقویت نهاد خانواده و ارتقای نقش زنان در جامعه، تأکید کرد.

در ادامه فائزه عظیم‌زاده اردبیلی، عضو شورای تحقیقات و فناوری وزارت علوم و دانشیار دانشگاه امام صادق(ع)، در موضوع «پیشران‌های گفتمانی جامعه سالم خانواده‌محور ناظر بر نقش و هویت زنان در منظومه فکری امامین انقلاب»، سخنرانی کرد.

فاطمه قاسم‌پور، رئیس کمیته زنان و خانواده دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و صدیقه مهدوی‌کنی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه امام صادق(ع)، به ترتیب در خصوص مسائل حقوقی و اجتماعی زنان و الزامات تعاملات اجتماعی زنان با تکیه بر دیدگاه امام خمینی(ره) سخنرانی کردند.

 

مواضع امام‌ خمینی(ره) برای حضور اجتماعی زنان

همچنین صدیقه مهدوی کنی، نائب رئیس انجمن فقه و حقوق خانواده ایران، به تعاملات اجتماعی بانوان و الزامات آن از دیدگاه امام خمینی(ره) پرداخت.

مهدوی کنی گفت: موضوع تعاملات اجتماعی زنان از دیرباز در معرض تفاسیر گوناگونی قرار داشته است. با وجود دیدگاه‌های متحجرانه از یکسو و دیدگاه‌های روشنفکر‌مآبانه از سوی دیگر که در سال‌های اول انقلاب اسلامی علی‌رغم تضادی که با هم داشتند در مقابل مواضع امام‌ خمینی(ره) مقاومت می‌‌کردند. ایشان به عنوان رهبر انقلاب اسلامی و  مصلح اجتماعی هر دو دیدگاه را تعدیل کرده، حضور اجتماعی زنان را تأیید و آن را حق بلکه تکلیف و کارشکنی در خدمتی که بانوان ارائه می‌دهند را از معاصی کبیره دانسته‌اند. ایشان در عین اینکه این حضور را وظیفه می‌داند، معتقد است زن از آن جهت که ریحانه است کارهای دشوار از دوش او به عنوان رخصت نه عزیمت برداشته شده است.

در پایان مهدیه محمدتقی‌زاده، مدیر گروه مطالعات زنان و عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه طباطبایی، با موضوع «تطبیق اصل مصلحت در حقوق خانواده با رویکردی به اندیشه امام خمینی(ره)»، سخنرانی خود را ارائه داد.

وی بر اهمیت اصل مصلحت در قانون‌گذاری و تأثیر آن در عرصه حقوق خانواده تأکید کرد و به‌ویژه به تحلیل دیدگاه امام خمینی(ره) در خصوص صدور احکام حکومتی در راستای رفع مشکلات حقوق خانواده پرداخت.

این پیش‌نشست با بررسی عمیق اندیشه‌های امام خمینی(ره) در خصوص نقش زنان و خانواده در جامعه اسلامی، زمینه‌ساز گفتمان علمی و پژوهشی گسترده‌تری در راستای ترویج فرهنگ و تمدن نوین اسلامی شد.

انتهای پیام