اکبر باقری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: استان زنجان با وسعت ۲۲ هزار کیلومترمربع، سالانه بهطور متوسط ۳۱۶ میلیمتر نزولات جوی دریافت میکند که حجم این نزولات ۷ میلیارد مترمکعب است. با این حال، تبخیر و تعریق ۵ میلیارد مترمکعب از این مقدار را کاهش میدهد و حجم منابع آبی قابل تجهیز به ۱.۵ میلیارد مترمکعب محدود میشود.
وی با بیان اینکه استان زنجان در سه حوزه مطالعاتی قرار دارد، افزود: ۸۵ درصد از مساحت استان در حوزه سفیدرود، ۱۵ درصد در حوزه فلات مرکزی و ۰.۰۱ درصد در حوزه دریاچه ارومیه قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان ادامه داد: استان زنجان دارای ۷ دشت است که ۵ دشت از آنها بحرانی بوده و شامل دشتهای طارم و ماهنشان میشود که ۳۵ درصد مساحت استان را تشکیل میدهند.
باقری با اشاره به وجود ۴ سد در حال بهرهبرداری در استان، تصریح کرد: سد تهم هدف از احداث این سد، تأمین آب شرب شهر زنجان است. حجم مخزن این سد ۸۴ میلیون مترمکعب است که تنها ۱۳ میلیون مترمکعب آب در آن ذخیره شده و درصد پرشدگی سد ۱۶ درصد است. همچنین در رابطه با سد گلابر نیز باید گفت این سد با هدف تأمین آب صنایع و کشاورزی شهرستان ایجرود ساخته شده و دارای مخزن ۱۱۶ میلیون مترمکعبی است که ۴۵ میلیون مترمکعب آب دارد. با این حال، به دلیل کمبود بارشها، انتقال آب به صنایع و کشاورزی متوقف شده است.
وی ادامه داد: سد کینهورس نیز با هدف تأمین آب شرب شهرهای ابهر و خرمدره ساخته شده است. حجم مخزن آن ۱۶ میلیون مترمکعب بوده و در حال حاضر ۲.۶ میلیون مترمکعب آب ذخیره دارد (۱۶ درصد پرشدگی). همچنین سد تالوار تأمینکننده آب شرب استانهای زنجان و همدان و آب کشاورزی کردستان است. حجم آب فعلی آن ۹۰ میلیون مترمکعب است.
باقری افزود: ۸۰ درصد از آب شرب و ۸۵ درصد از آب موردنیاز صنایع استان از منابع زیرزمینی تأمین میشود. در صورت بهرهبرداری از سدهای در حال احداث، این وابستگی به ۵۰ درصد کاهش مییابد.
وی در مورد پروژههای در حال احداث، از جمله سدهای برقبیل، مراش و مشمپا، توضیح داد: این طرحها در مراحل مختلف پیشرفت قرار دارند و با تکمیل آنها، بخش قابلتوجهی از نیاز آبی استان تأمین خواهد شد. سد برقبیل با حجم مخزن ۳۰ میلیون مترمکعب، ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و انتظار میرود تا سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری برسد. سد مراش با ۷۹ درصد پیشرفت فیزیکی، تأمین آب شرب شهرستانهای ماهنشان و دندی را هدف دارد. سد مشمپا نیز با حجم مخزن ۳۵۰ میلیون مترمکعب، تأمینکننده آب شرب شهرهای زنجان، سلطانیه، خرمدره و احتمالاً ابهر خواهد بود. این پروژه به دلیل مسائل زیستمحیطی دچار تأخیر شده است.
باقری اعلام کرد: برای اجرای طرحهای مختلف، از جمله سد برقبیل و مراش، اعتبارات قابل توجهی از محل اسناد اوراق اسلامی تخصیص یافته است که با تأمین منابع مالی، روند تکمیل پروژهها تسریع شده و نیازهای آبی استان در بخشهای مختلف برآورده خواهد شد.
انتهای پیام