شناسهٔ خبر: 70624057 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

کارشناس صهیونیست:

اسراییل باید به ترکیه به عنوان کشور دشمن نگاه کند

پس از تحولات اخیر سوریه و دخالت دولت اردوغان در سرنگونی دولت قانونی سوریه، مسئله چگونگی برخورد با ترکیه در سرزمین های اشغالی به یکی از موضوعات مهم تبدیل شده است.

صاحب‌خبر -

سرویس جهان مشرق - طوپاز رام، کارشناس عبری زبان در یادداشتی نسبت به تحولات اخیر سوریه و چگونگی اتخاذ سیاست از سوی این رژیم در قبال ترکیه نوشت:

ترکیه، کشوری با ارتش قوی و اقتصاد رو به زوال، تهدیدی استراتژیک برای اسرائیل است. نفرت ترک ها از اسرائیل یک باور ذهنی و بدون هرگونه هیجان زودگذر است و این حس آنها نه "یهودستیزی گاه به گاه" یا تحت تاثیر از تحولات "روابط بین المللی" نیست. پس در اینجا چیزی به نام"احیای روابط" وجود نخواهد داشت.

چرا ترکیه، اسرائیل را دشمن می بیند؟

۱. جنگ تجاری

موقعیت ترکیه به عنوان پلی بین آسیا و اروپا بر کنترل راه های تجاری استوار است و اسرائیل از طریق همکاری با کشورهای خلیج فارس این اصل اساسی را تضعیف می کند.

موقعیت جغرافیایی ترکیه به این کشور اجازه می دهد تا راه های تجاری عمده بین اروپا و آسیا را کنترل کند. تقویت روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی و کشورهای عربی جایگزین خطرناکی برای ترکیه و موقعیت آن ایجاد می کند. ارتباط مستقیم اقتصادی بین اسرائیل و خلیج فارس به اقتصاد ترکیه که در حال حاضر در یک بحران جدی است، آسیب خواهد رساند.

زمانی که اسرائیل دهه ۱۹۹۰ منزوی شد، روابط بین اسرائیل و ترکیه راحت بود. هر چه روابط بین کشورهای عربی و اسرائیل گرمتر می شد و اسرائیل از نظر فناوری قدرتمندتر می شد، به تهدیدی برای اقتصاد ترکیه تبدیل می شد.

اردوغان به دلیل درک استراتژیک خود، نفرت از اسرائیل را افزایش می دهد و از اظهارات و سیاست‌های تحریک آمیز برای جلوگیری از تعمیق روابط کشورهای عربی با اسرائیل استفاده می کند. او با این کار قصد دارد جایگاه ترکیه را حفظ کند و آسیب های اقتصادی احتمالی را کاهش دهد.

اصل موضوع این است: نفرت ترکیه از اسرائیل واقع بینانه است و به عنوان بخشی از یک جنگ تجاری محسوب و در نظر گرفته می شود. اردوغان علیه اسرائیل دست به تحریک میزند، زیرا می خواهد کار را برای کشورهای عربی برای ایجاد مسیر تجاری با اسرائیل دشوار کند.

۲. تاریخ استعماری

ترکیه با جاه طلبی های استعماری غریبه نیست. در حالی که تنها چندین دهه عضو ناتو بوده است، تاریخ ترکیه قرن ها استعمار و فعالیت های جهادی است که اروپا، خاورمیانه و شمال آفریقا را تحت تاثیر قرار داده است.

این جاه‌طلبی‌ها همچنان سیاست‌های اردوغان را به پیش می‌برد - که امروز به دنبال استعمار در اروپا است و کشورهای اروپایی را با ترک‌هایی پر می‌کند که نسل دوم و سوم آن‌ها بیشتر اسلام‌گرا هستند و مانند نسل اول مهاجران سکولار نیستند. اردوغان این کار را به ویژه از طریق سرمایه گذاری در مؤسسات اسلامی در سراسر اروپا و ترویج فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی انجام می دهد.

اصل موضوع: ترکیه سابقه استعماری (دوره عثمانی) دارد و دارای نگاه‌های جهادی و سطله گرانه است و به همین دلیل اسرائیل را دشمن می بیند. حضور ترکیه در ناتو یک مسئله فرهنگی و معطوف به زمان است.

۳. فروپاشی جامعه و اقتصاد ترکیه

اقتصاد رو به وخامت ترکیه این کشور را مجبور می کند به استراتژی های ناامیدکننده متوسل شود. اردوغان اعتراف کرد که ترکیه در کنار مسئله فرار مغزها، دچار کاهش جمعیتی شده است. استفاده از مهاجرت مسلمانان به عنوان سلاحی علیه اروپا، ترکیه را از تحصیلکرده ترین و موفق ترین ساکنانش محروم کرده است، کارآفرینی در ترکیه در حال شکست خوردن است، لیر ترکیه در حال سقوط است، بدهی ها در حال افزایش است و تصمیمات خودسرانه اردوغان ترکیه را به مکانی نه چندان مطلوب برای تجارت تبدیل کرده است.

ترکیه به صنایع سنگین و زیرساخت های مجلل متکی است و ارتش آن از قدرت آتش چشمگیر برخوردار است، اما کشور به طور کلی در حال عقب رفتن است. علاوه بر این، در حالی که اسرائیل و شرکای آن انقلاب صنعتی هوش مصنوعی را رهبری می‌کنند، ترکیه عقب مانده، منزوی شده و از توسعه فناوری بریده شده است.

بدیهیات: ترکیه به عقب می رود، بنابراین خطرناک تر و ناامیدتر است. نفرت ترکیه از اسرائیل تنها از احساسات ناشی نمی شود، بلکه بر اساس یک محاسبه استراتژیک واقع بینانه در مورد کریدورهای تجاری، توازن قدرت منطقه ای و تاریخ طولانی استعماری آن است. اسرائیل باید تهدید ترکیه را بشناسد و با ترکیه به عنوان یک کشور دشمن رفتار کند و در عین حال از مزیت های تکنولوژیک و دیپلماتیکی که داریم، برای تقویت موقعیت خودمان استفاده کنیم.