شناسهٔ خبر: 70623462 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

گفت‌وگو|

توصیه‌های طب سنتی برای روز‌های سرد زمستانی؛ از راهکار‌های پیشگیری از سرماخوردگی تا توصیه‌هایی برای بهبود بیماری‌های فصلی

یک پزشک محقق در طب ایرانی اسلامی به بیان توصیه‌هایی برای روز‌های سرد زمستانی پرداخت و گفت: هنگامی که هوا رو به سردی می‌رود باید مصرف سردی‌ها نظیر ماست و خیار و کاهو و … را کاهش داد و از مصرف بستنی و آب‌یخ اجتناب کرد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

فصل زمستان با همه زیبایی‌هایش ممکن است به دلیل سرمای هوا مشکلاتی را به همراه داشته باشد اما می‌توان با رعایت نکاتی از بروز این مشکلات پیشگیری کرد و از زیبایی‌های زمستان لذت برد. 

رضا منتظر، پزشک محقق در طب ایرانی اسلامی در گفت‌وگو با میزان به توصیه‌هایی برای روزهای سرد زمستانی پرداخت و با اشاره به اینکه هنگامی که هوا رو به سردی می‌رود باید مصرف سردی‌ها نظیر ماست و خیار و کاهو و … را کاهش داد یا همراهشان از گرمی‌ها استفاده کرد، بیان کرد: لازم است از مصرف میوه‌های با طبیعت سرد که متعلق به این فصل نیستند مثل خیار و هندوانه پرهیز کنیم و استفاده از آش و سوپ و سبزیجاتی نظیر شلغم و کلم را افزایش دهیم. خوردن بستنی و نوشیدن آب یخ در هوای نیز سرد بسیار مضر است.

منتظر ضمن بیان اینکه بهتر است صبح قبل از خروج از منزل سه لقمه نان را با عسل بخوریم، افزود: در روز‌هایی که هوا بسیار سرد است و احتمال سرماخوردگی وجود دارد قبل از خروج از منزل یک قاشق مرباخوری عسل با کمی فلفل سیاه را مخلوط و میل کنید. همچنین بوییدن گل نرگس نیز در پیشگیری از زکام موثر است.

این پزشک محقق در طب ایرانی اسلامی با تاکید بر رعایت بهداشت فردی و عمومی گفت: دستهای خود را مرتب بشویید و تماس دست با دهان و بینی را به حداقل برسانید. از افراد بیمار حداقل یک متر فاصله بگیرید و با آنها دست ندهید. در اماکن عمومی از بخور اسفند یا عرق نعناع یا اکالیپتوس استفاده کنید.

وی توضیخ داد: توصیه می‌شود هنگام خروج از خانه لباس گرم بپوشید، کلاه بر سر بگذارید و دهان و بینی را بپوشانید و به یکباره از اتاق خارج نشوید. همچنین بهتر است هوای اتاق را بسیار گرم نکنید تا اختلاف دمای آن با بیرون زیاد نباشد.  

این پزشک ضمن اشاره به اینکه یکی از مواردی که در روز‌های سرد سال با آن مواجه هستیم ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا است، گفت: هرچه سیستم ایمنی فرد ضعیف‌تر باشد تعداد دفعات ابتلا به سرماخوردگی بیشتر و علائم آن شدیدتر است. سرماخوردگی در فصل سرما شایع‏تر است ولی در سایر ایام سال حتی در اوج گرمای تابستان نیز با این بیماری مواجهه ایم و بعضی اوقات سرماخوردگی‌های تابستانی علائم شدید‌تری نیز دارند. علت اصلی ابتلا غلبه ویروس بر سیستم ایمنی بدن است که در فصل سرما این زمینه فراهم‌تر است ولی بر اساس منابع طب ایرانی اسلامی تغییر ناگهانی دمای محیط در بروز این بیماری نقش اساسی دارد. به عبارت دیگر اگر از محیط گرم به یکباره وارد محیط سرد شویم یا برعکس، شرایط بروز بیماری در بدن پدید می‌آید و همین طور اگر فردی که عرق کرده، به یکبار آب سرد بنوشد به علت تغییر ناگهانی حرارت بدن دچار سرماخوردگی می‌شود چرا که تغییر ناگهانی دمای محیط و به تبع آن حرارت بدن باعث تضعیف سیستم ایمنی شده و فرد سرما می‌خورد؛ بنابراین ویروس‌ها و میکروب‌ها علت غایی بیماری هستند و علت اولیه ضعف دفاع بدن است.

۲ علت سرماخوردگی در کودکان

وی با بیان اینکخ کودکان به ۲ علت تغذیه ناسالم و علامت درمانی سریع با دارو‌های شیمیایی سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند، ادامه داد: در حال حاضر اغلب کودکان تغذیه سالمی ندارند و از همان سال اول زندگی مواد غذایی بی ارزش و مضر از قبیل چیپس و پفک و شکلات و تنقلات حاوی مواد شیمیایی و رنگ‌های مصنوعی را مصرف می‌کنند. همچنین متأسفانه امروز مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک و پنی‌سیلین و حتی دارو‌های کورتیکواستروئید (کورتون) که حتی در منابع علمی طب رایج نیز جایی در درمان سرماخوردگی ندارند، تجویز می‌شود که منجر به مقاومت دارویی و عوارض متعدد شده و در نهایت با تضعیف سیستم ایمنی کودک دفعه بعدی زودتر و شدیدتر دچار بیماری می‌شود.  

بهترین کار هنگام سرماخوردگی استراحت کافی و پرهیز از فعالیت بدنی است

این پزشک محقق در طب ایرانی اسلامی با بیان اینکه بهترین کار هنگام سرماخوردگی استراحت کافی و پرهیز از فعالیت بدنی است، افزود: بادکش انداختن نواحی پشت و ریه و میل کردن نوشیدنی‌های گرم (به جز شیر) نیز توصیه می‌شود و بهتر است غذای بیمار ساده و شامل آش و سوپ باشد.۲ تا ۳ روز اول سرماخوردگی که معمولا تب خفیف و گلودرد و آبریزش بینی وجود دارد مصرف شربت آبلیموعسل، ماءالشعیر طبی و دمنوش پنیرک و بنفشه و نیز بخور دادن تخم گشنیز مفید است و بعد از سه روز که معمولا ترشحات غلیظ می شود و فرد سرفه می‌کند، خوردن دمنوش های با طبع گرم مثل آویشن (در بارداری مصرف نشود)، پونه، نعناع و بخور دادن مخلوط بابونه و ناخنک مفید است.

بیشتر گلودرد‌ها ویروسی هستند و نیاز به آنتی بیوتیک ندارند

منتظر ضمن اشاره به اینکه بیشتر گلودرد‌ها ویروسی هستند و نیاز به آنتی بیوتیک ندارند مگر این که لوزه‌ها چرکی شده باشند و تب بالا وجود داشته باشد، بیان کرد: توصیه می‌شود در مواجهه با گلودرد سرکه طبیعی و گلاب (نسبت یک به ۵) را مخلوط و مرتب در طول روز غرغره شود، از تزریق آمپول کورتون مثل بتامتازون و دگزامتازون اکیدا بپرهیزید چرا که هم عوارض زیادی دارند و هم جایگاهی در درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا ندارند.

وی با بیان اینکه زکام (آبریزش بینی) نباید درمان شود. در غیر اینصورت در آینده باعث امراض شدیدتر مثل سینوزیت می‌شود و در روایات طب اسلامی از پیامبر اکرم (ص) بر این نکته تاکید شده است، توضیح داد: در صورت بروز تب، آب سیب تازه بنوشید. با آب ولرم پاشویه کنید. روغن بنفشه به بدن بمالید. ماء الشعیر طبی، دمنوش گل بنفشه یا گل پنیرک میل کنید. برای تهیه ماء الشعیر طبی یک لیوان جو را با ۱۶ لیوان آب جوشانده تا زمانی که جو درشت شود و باد کند ولی لعاب ندهد (تقریبا ۳۰ دقیقه) بعد آن را صاف کرده آب جو را در یخچال نگهدارید و روزی ۲ تا ۳ لیوان بنوشید. اگر درجه تب بالا و ۳۹ به بالا بود حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

این پزشک محقق در طب ایرانی اسلامی عنوان کرد: در صورت بروز سرفه از خوردن ترشیجات پرهیز کنید. هر روز صبح با شیر و نشاسته و کمی گلاب، یک کاسه کوچک فرنی و در طول روز ۱۵۰ گرم کلم برگ سبز را پخته را بخورید، دمنوش آویشن و زرده تخم مرغ عسلی قبل از خواب نیز موثر است.  

منتظر با بیان اینکه  مصرف دمنوش آویشن و زنجبیل اثرات ضد التهابی و ضد سرفه و خلط خوبی دارد و در همه گیری حاصل از آنفلوانزا می تواند موجب کاهش عوارض بیماری شود، تاکید کرد: بیشترین توصیه این است که هنگام عطسه و سرفه دهان و بینی خود را بپوشانید. به مقدار کافی استراحت کنید و از حضور در اماکن پر جمعیت بپرهیزید و در صورت حضور در جمع از ماسک استفاده کنید. از دست دادن با افراد و بوسیدن آنها خودداری کنید. دستمال کاغذی خود را در سطل زباله درب دار انداخته یا در کیسه فریزر قرار داده آن را گره بزنید.

این پزشک درباره آش مخصوص سرماخوردگی و آنفلوآنزا توضیح داد: مواد لازم برای تهیه این آش شلغم، پیاز، سیب درختی، به، هویج، کدوی حلوایی؛ برنج، زوفا، بنفشه، پرسیاوشان (تازه یا خشک)، آب  و  نمک و آبلیمو و ترجیحا دیگ مسی است. مقدار مساوی از کدوی حلوایی بدون پوست، شلغم،  هویج، پیاز، سیب درختی و به و مقدار کمی برنج و سبزی آش آماده کرده و به همراه آب در حرارت ملایم شروع به طبخ کنید. پس از مدتی مقداری گیاه خشک زوفا و بنفشه و پرسیاوشان به آش فوق افزوده و صبر کنید تا جا بیفتد و قبل از مصرف، مقدار کمی نمک و آبلیمو به آن اضافه کنید. این غذا زود هضم و بسیار پر انرژی بوده و برای بیماری‌های تب‌دار عفونی بسیار مفید است و نرم کننده و دفع کننده مخاط سیستم تنفسی است. در مواقعی  که  تب  وجود  ندارد  می‌توان  یک  عدد  ماهیچه  گوسفند  نیز  به  آش  اضافه  کرد و همچنین بجای  پیاز  می‌توانید  از  پیازچه  به همراه  چند  حبه  سیر  نیز  استفاده کنید.

انتهای پیام/