شناسهٔ خبر: 70621600 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

ملاقات ۲ وزیر اروپایی در دمشق با «تروریست سابق»!

درحالی که کشور‌های غربی هنوز «هیئت تحریرالشام» را از لیست تروریستی خود خارج نکرده‌اند، برای عقب نماندن از قافله سهم‌خواهی در سوریه، باب دیپلماسی را با حاکمان جدید این کشور گشوده‌اند.

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: وزرای خارجه آلمان و فرانسه به نمایندگی از اتحادیه اروپا برای دیدار با احمد الشرع، به دمشق سفر کردند تا درباره حمایت از روند انتقال مسالمت‌آمیز قدرت و تشکیل دولت فراگیر بحث و گفتگو کنند، اما دیدار شتاب‌زده با فردی که در لیست سیاه تروریسم غرب قرار دارد و اخیراً هرگونه گشایش سیاسی را به چهار سال دیگر موکول کرده است، پرده از این حقایق برمی دارد که غربی‌ها به دنبال دیکته کردن سیاست‌های خود به جناح‌های سوری و یافتن جای پایی در این کشور هستند و مفهوم «دفاع از حقوق بشر و احترام به اقلیت‌ها»، اسم رمز سوخته برای توجیه افکارعمومی است. 
درحالی که کشور‌های غربی هنوز «هیئت تحریرالشام» را از لیست تروریستی خود خارج نکرده‌اند، برای عقب نماندن از قافله سهم‌خواهی در سوریه، باب دیپلماسی را با حاکمان جدید این کشور گشوده‌اند. پس از سفر مقامات عربی و ترکیه به دمشق، این بار وزرای خارجه فرانسه و آلمان راهی دمشق شدند. بنابراین، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه و آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان عصر جمعه با «احمد الشرع» (ابومحمد الجولانی)، فرمانده هیئت تحریرالشام دیدار کردند. تا لحظه نگارش این گزارش جزئیاتی از دیدار‌های وزرای اروپایی با الجولانی به بیرون درز نکرده است، اما وزارت خارجه فرانسه پیش‌تر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود: «مذاکرات در دمشق بر کمک به دستیابی به انتقال مسالمت‌آمیز قدرت که حقوق همه مردم سوریه را تضمین می‌کند، متمرکز خواهد بود.» وزارت خارجه فرانسه ادامه داد: «مذاکرات آنها در سوریه همچنین پیرامون مبارزه با تروریسم و تضمین ثبات در شمال شرق این کشور خواهد بود.» 
ژان نوئل بارو پس از ورود به دمشق گفت: فرانسه و آلمان در کنار همه اقشار مردم سوریه هستند. ما می‌خواهیم روند انتقالی مسالمت‌آمیزی را در سوریه تقویت کنیم که در خدمت مردم سوریه و ثبات منطقه باشد. به گزارش بی‌بی‌سی، وزیر خارجه فرانسه تأکید کرد: ما از آرمان‌های مردم سوریه برای انتقال سیاسی مسالمت‌آمیز حمایت می‌کنیم. او اظهار داشت: هیئت دیپلماتیک ما به زودی به سوریه بازخواهد گشت. بارو همچنین از سفارت این کشور در دمشق دیدن کرد و گفت از بودن در این ساختمان احساساتی شده است. بارو همچنین با نمایندگان جامعه مسیحی در دمشق دیدار و بر اهمیت یک گفتمان ملی در دوره انتقال قدرت سیاسی با رعایت حقوق شهروندی تأکید کرد. وزیر خارجه فرانسه همچنین با انتشار پیامی در شبکه‌های اجتماعی خواستار انتقال صلح‌آمیز قدرت در سوریه و تأمین ثبات در منطقه شد. وزارت خارجه فرانسه نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: «مذاکرات در دمشق بر کمک به دستیابی به انتقال مسالمت‌آمیز قدرت که حقوق همه مردم سوریه را تضمین می‌کند، متمرکز خواهد بود. وزارت خارجه فرانسه ادامه داد: «مذاکرات آنها در سوریه همچنین پیرامون مبارزه با تروریسم و تضمین ثبات در شمال شرق این کشور خواهد بود.» 
از سوی دیگر، آنالنا بربوک در پیام جداگانه‌ای اشاره کرد که دوران حکومت بشار اسد به پایان رسیده و مردم سوریه اکنون این فرصت را دارند که سرنوشت کشورشان را به دست بگیرند. آنالنا بربوک افزود: «ما از این فرآیند، از جمله انتقال مسالمت‌آمیز قدرت، آشتی ملی و بازسازی کشور، حمایت می‌کنیم.» بربوک همچنین عنوان کرد: «سفر امروز ما پیامی روشن به همراه دارد؛ شروعی تازه در روابط اروپا و سوریه ممکن است. اما این آغاز تنها در صورتی محقق می‌شود که همه اقشار جامعه سوریه فارغ از قومیت و مذهب در فرآیند سیاسی مشارکت داشته باشند.» بربوک اضافه کرد: «حالا ما هدفی در ذهن داریم که میلیون‌ها سوری هم به دنبال آن هستند؛ اینکه سوریه بار دیگر عضوی قابل احترام در جامعه بین‌الملل باشد.» او گفت: «به‌رغم تردید‌ها در مورد «هیئت تحریرالشام»، ما نباید فرصت حمایت از مردم سوریه را در این مقطع مهم از دست بدهیم.»
فرانسه و آلمان درحالی از الجولانی می‌خواهند با تروریسم مبارزه کند که تحریرالشام و برخی جناح‌های سوری خودشان در لیست گروه‌های تروریستی غرب قرار دارند. روند انتقال مسالمت‌آمیز قدرت و دولت فراگیر هم که شروط غربی‌ها برای تعامل با دمشق است، کماکان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، زیرا الجولانی در تازه‌ترین اظهارات خود ادعا کرد که تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات چهار سال زمان می‌برد و بنابراین نباید به گشایش‌های سیاسی در آینده نزدیک امیدوار بود. 
 
 نمایندگی از اتحادیه اروپا 
وزرای خارجه فرانسه و آلمان در این سفر علاوه بر اینکه پیام‌آور دولت‌های خود به دمشق بودند، نماینده همه اروپا نیز بودند. کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز با اشاره به سفر وزرای خارجه آلمان و فرانسه به دمشق، اعلام کرد که این اتحادیه خواهان احترام به اصول توافق‌شده از سوی همه بازیگران منطقه‌ای است. کایا کالاس با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «امروز نوئل بارو و آنالنا بربوک به نمایندگی از اتحادیه اروپا و از طرف من در دمشق حضور دارند.» وی تأکید کرد: «پیام ما به رهبران جدید سوریه این است که به اصول توافق‌شده با بازیگران منطقه احترام بگذارند. همچنین حفاظت از غیرنظامیان و اقلیت‌ها برای ما اهمیت بالایی دارد.»
اتحادیه اروپا که در ابتدای جنگ داخلی سوریه، یکی از حامیان اصلی تروریست‌ها بود، اکنون که این گروه‌ها قدرت را در دمشق به دست گرفته‌اند، سعی دارد با تعاملات سیاسی راه بازگشت کشور‌های قاره سبز به سوریه را هموار کرده و برنامه‌های نیمه‌تمام خود را در این کشور اجرا کند. غربی‌ها قدرت‌گیری مخالفان شورشی را فرصت مناسبی برای نفوذ در خاورمیانه می‌دانند که در آن امنیت سرزمین‌های اشغالی بیش از هر زمان دیگری تضمین خواهد شد. برای اینکه سوریه جدید در اردوگاه غرب قرار گیرد، لازم است تحریم‌ها علیه این کشور برداشته شده و روند بازسازی شروع شود و به همین منظور فرانسه اواخر ژانویه میزبان نشست بین‌المللی برای بازسازی سوریه خواهد بود.