وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره روابط ایران و چین گفت: سند همکاریهای راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین، یک چشمانداز بسیار گسترده از همکاریها بین ۲ کشور در همه حوزهها ارائه میکند.
به گزارش ایسنا؛ وزیر خارجه ایران در مصاحبهای که با شبکه تلویزیونی سیسیتیوی چین در جریان سفر هفته گذشته خود به پکن داشت، با بیان اینکه یکی از اولویتهای سیاست خارجی دولت چهاردهم در ایران ادامه ارتباطات قوی با کشورهایی است که با آنها رابطه راهبردی داشتیم و در زمان و شرایط سخت در کنار ایران بودند، اظهار کرد: سفر من به چین اولین سفر دوجانبه من به خارج از منطقه غرب آسیاست و در همین چهارچوب پکن انتخاب شد، به دلیل اهمیتی که برای روابط با چین قائل هستیم.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت: یکی از نشانههای روابط بسیار خوب بین ایران و چین تعاملات سطح بالایی که بین ۲ کشور در جریان است. یکی از مهمترین آن دیدار رؤسای جمهور ۲ کشور است که در ماه گذشته در کازان روسیه برگزار شد. دیدار صورت گرفته دیدار بسیار مهمی بود و دستاوردهای بسیاری داشت. رفت و آمد سیاسی بین ۲ کشور جریان بسیار خوبی دارد و تبادل هیأت بین تهران و پکن در حوزههای مختلف اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، فرهنگی، جوانان، انتظامی و غیره در جریان است.
او پاسخ به سوال مجری CCTV با بیان اینکه این جمله که «ایران و چین شرکای راهبردی هستند تعبیر درستی است»، ادامه داد: ایران و چین علاوه بر همکاریهای دوجانبه، در حوزههای مسائل منطقه و بینالملل نیز مشورتهای نزدیکی با یکدیگر دارند و در جریان دیداری که با وزیر خارجه چین در این سفر داشتم که حدود چهار ساعت نیز به طول انجامید، در مورد تحولات منطقه و اینکه چگونه با این مسائل برخورد کنیم و با یکدیگر در این زمینه همکاری کنیم، رایزنی و گفتوگو داشتیم.
راه دیپلماسی هیچ وقت بسته نمیشود
عراقچی درباره موضوع هستهای نیز گفت: ما برای ازسرگیری مذاکرات بر سر برنامه هستهای ایران آمادگی داریم. ما بیش از ۲ سال با کشورهای ۱+۵ با حسننیت مذاکره کردیم و نهایتا موفق شدیم به توافقی برسیم که تمام دنیا این توافق را بهعنوان یک دستاورد دیپلماسی قبول و تحسین کرد. ما با حسننیت آن را اجرا کردیم اما این آمریکا بود که تصمیم گرفت بدون هیچ دلیل و توجیهی از آن خارج شود و شرایط را به این نقطه برساند.
او در ادامه تاکید کرد: ما همچنان آمادگی داریم وارد مذاکرات سازنده و بدون تاخیر در خصوص برنامه هستهای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد. فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هستهای ایران در مقابلِ رفع تحریمها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.
وزیر خارجه ایران با اشاره به گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی عضو برجام شامل انگلیس، فرانسه و آلمان در ژنو گفت: یک دور مذاکره با کشورهای اروپایی صورت گرفته است. دور دوم این مذاکرات تعیین شده و ظرف کمتر از ۲ هفته آینده با سه کشور اروپایی انجام خواهد. در مورد آمریکا طبیعی است که دولت جدید باید سیاست خودش را تدوین کند و ما بر اساس آن تصمیم خواهیم گرفت. چین و روسیه ۲ عضو موثر مذاکرات در گذشته بودند و از نظر جمهوری اسلامی ایران همچنان باید به نقش سازنده خود در این مذاکرات ادامه دهند. این خواسته و اراده ماست.
عراقچی در ادامه گفت: از سال ۲۰۱۵ تاکنون ۱۰ سال گذشته و تحولات بسیاری رخ داده است. خروج آمریکا از برجام یک اشتباه بسیار بزرگ راهبردی برای این کشور بود و با واکنش ایران مواجه شد. البته تحریمهای آمریکا هم گسترش یافت، در منطقه غرب آسیا بحران داریم ولی راه دیپلماسی هیچ وقت بسته نمیشود.
او با بیان اینکه «بهعنوان یک دیپلمات اعتقاد دارم در سختترین شرایط هم میتوان به راهحلهای دیپلماتیک رسید»، گفت: این بستگی به این دارد که چقدر اراده سیاسی وجود داشته باشد و چقدر دیپلماتها از قدرت خلاقیت و ابتکار برخوردار باشند تا بتوانند راههای جدید پیدا کنند و به فرمولهای جدیدی برای توافق برسد. اگر اراده سیاسی در طرفهای مقابل وجود داشته باشد، پیدا کردن یک راهحل مشکل است اما غیرممکن نیست.