به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، آلودگی هوا بزرگترین تهدید خارجی برای امید به زندگی انسان در کره زمین است. آخرین دادههای شاخص زندگی کیفیت هوا (AQLI) در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که کاهش دائمی آلودگی هوای جهان تا حد مطابقت با دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی، ۱.۹ سال به میانگین امید به زندگی انسان اضافه میکند یا در مجموع ۱۴.۹ میلیارد سال زندگی را نجات میدهد. تأثیر ذرات ریز معلق بر امید به زندگی جهانی همراه با تأثیر سیگار کشیدن، بیش از چهار برابر مصرف زیاد الکل، بیش از پنج برابر صدمات ناشی از حملونقل همچون تصادفات خودرو و بیش از ۶ برابر ایدز است.
کیفیت هوا در سراسر جهان بهسرعت در حال کاهش است. این امر که با تأثیرات گرمایش جهانی و بحران اقلیمی تشدید میشود، تهدیدی جدی برای سلامت انسان است و موجب مشکلات جدی بهداشتی و زیستمحیطی در سطح سیاره مادر میشود. آلودگی هوا یک مسئله فرامرزی است و به اقدام مشترک شرکای محلی، ملی، منطقهای و جهانی نیاز دارد. به این معنی که دولتها، شرکتها، جوامع مدنی و ساکنان زمین همه باید برای مبارزه مؤثر با آلودگی هوا گرد هم آیند.
آلودگی هوا، بحرانی مرگبار در زمین رو به گرم شدن
طبق آخرین بهروزرسانیهای سالانه شاخص زندگی کیفیت هوا (AQLI)، خطر آلودگی هوا برای سلامت حیات بسیار واضح و این بحران بزرگترین تهدید برای سلامتی انسان است که همراه با عادات آسیبرسانی همچون سیگار کشیدن بر امید به زندگی تأثیر میگذارد و بهطور بالقوه عمر متوسط افراد را ۲.۳ سال کوتاه میکند. تصویر جهانی آلودگی از هر منطقه به منطقه دیگر متفاوت و دلیل عمده آن فرصتهای نابرابر برای بهبود این وضعیت است. آتشسوزیهای جنگلی تابستانهای سالهای گذشته در اروپا، کانادا و ایالات متحده آمریکا نیز عاملی تأثیرگذار بر تجربه سطوح بالایی از آلودگی در بعضی از نقاط جهان محسوب میشوند.
از سوی دیگر آمار نشان میدهد که ۶ کشور بنگلادش، هند، پاکستان، چین، نیجریه و اندونزی بهتنهایی سهچهارم از کل تأثیر این معضل سلامتی بر امید به زندگی جهانی را به خود اختصاص دادهاند، این در شرایطی است که کل قاره آفریقا کمتر از ۳۰۰ هزار دلار کمکهای بشردوستانه برای مقابله با آلودگی هوا دریافت میکند و تنها ۱.۴ میلیون دلار از این کمکها به آسیا (به جز چین و هند) تعلق میگیرد، حال آنکه اروپا، آمریکا و کانادا ۳۴ میلیون دلار دریافت میکنند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، ۹۹ درصد از جمعیت جهان هوای آلوده تنفس میکنند که نتیجه آن حدود هفت میلیون مرگ زودرس سالانه بهدلیل آلودگی هوای داخل و خارج از خانههاست. تأثیر آلودگی هوا بر سلامتی ویرانگر است. ذرات ریز و نامرئی آلودگی به ریهها، جریان خون و بدن نفوذ میکنند. این آلایندهها مسئول حدود یکسوم مرگومیرهای ناشی از سکته مغزی، بیماریهای مزمن تنفسی و سرطان ریه، همچنین یکچهارم مرگومیرهای ناشی از حملات قلبی هستند.
علاوهبر این، ازن سطح زمین که از تعامل آلایندههای مختلف در نور خورشید تشکیل شده است، آسم و سایر بیماریهای مزمن تنفسی را تشدید میکند. زنان، کودکان و سالمندان بهویژه در کشورهای در حال توسعه بار نامتناسبی را از این بحران متحمل میشوند که دلیل آن قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آلودگی هوای محیط بیرونی و داخلی ناشی از پختوپز و گرم کردن خانهها با سوخت چوب و نفت سفید است. به این ترتیب مشارکت جهانی، سرمایهگذاری و قبول مسئولیت مشترک برای مقابله با آلودگی هوا در وهله کنونی بیش از هر زمان دیگر ضروری است.
حذف آلایندههای آبوهوایی از کره زمین
آلایندههای کوتاهمدت اقلیمی (SLCPs) یک چالش دوگانه را ارائه میدهند که بر سلامت و گرم شدن کوتاهمدت سیاره تأثیر میگذارد. آنها از چند روز گرفته تا چندین دهه، برای مدتهای زمانی مختلف در اتمسفر باقی میمانند. کاهش این آلایندهها میتواند فواید سلامتی و آبوهوایی ساکنان مناطقی از جهان داشته باشد که با سطح بالایی از آلودگی مواجهند. نقش درختان در بقای حیات در این سیاره و مبارزه با بحران آبوهوایی نیز انکارنشدنی است. آنها نهتنها به کاهش دما، حفظ سلامت خاک و حفظ حیات حیوانات کمک میکنند، بلکه موجب حذف میلیاردها تن دیاکسیدکربن از جو میشوند.
جنگلها نقش مهمی در حذف دیاکسیدکربن هوا از طریق فرآیند فتوسنتز دارند و آن را بهعنوان نخستین و اصلیترین گاز گلخانهای مسئول تغییرات آبوهوای جذب و اکسیژن را بهعنوان عنصری حیاتی برای بقای انسان آزاد میکنند. این ترسیب کربن طبیعی به کاهش اثرات مضر آلودگی هوا کمک میکند و هوای پاکتر و محیطی سالمتر برای زندگی به ارمغان میآورد. بااینحال جنگلزدایی یک نگرانی حیاتی در دنیای امروز است، بهطوری که سالانه حدود ۱۰ میلیون هکتار جنگل در سطح جهان از بین میرود.
مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۲۰ یک ابتکار جهانی را برای رشد، بازسازی و حفاظت از یک تریلیون درخت در سراسر جهان بهمنظور بازگرداندن تنوع زیستی و کمک به مبارزه با تغییرات آبوهوایی آغاز کرد. هدف این پروژه متحد کردن دولتها، سازمانهای غیردولتی، مشاغل و افراد در یک طرح احیای طبیعت در مقیاس انبوه بود و در آن چند پلتفرم ابتکاری برای بهبود کیفیت هوای جهانی راهاندازی شد.
در ادامه با تعدادی از راهکارهای مقابله با آلودگی هوا در سراسر دنیا و توسعهدهندگان آنها آشنا میشویم.
اقاقیا اکو Acacia Eco: بازگرداندن درختان به هند
بنیانگذار این پلتفرم اعلام کرد که تعهد آن به درختان واقعی است و آنقدر درخت میکارد تا به میزان لازم تأثیرگذار باشد. این شرکت که در فضاهای شهری همچون مدارس، کارخانهها و زمینهای اجتماعی درخت میکارد، تاکنون بیش از ۸۲۵ هزار درخت در ۹۱ جنگل شهری کاشته و بیش از ۳۶.۴ هکتار زمین را در این فرایند بازسازی کرده است. اقاقیا اکو از روش میاواکی استفاده میکند که توسط یک گیاهشناس ژاپنی به همین نام معرفی شد و شامل کاشت درختان نزدیک به هم برای جلوگیری از از بین رفتن خاک سطحی بهدنبال بارش باران است. این تکنیک در نامساعدترین شرایط خاک و آبوهوا موفقیتآمیز بوده است و میتواند به ایجاد جنگلهای شهری با رشد سریع و خودکفا در عرض دو سال کمک کند. هند متعهد شده است که پوشش جنگلی خود را تا سال ۲۰۳۰ به ۳۳ درصد افزایش دهد که در حال حاضر بیش از ۲۵ درصد این هدف محقق شده است.
سوگی SUGi: برقراری ارتباط بین حامیان محیط زیست با جنگلسازان
پلتفرم جهانی سوگی بین حامیان محیط زیست و جنگلسازان و باغبانهای اقیانوسی ارتباط برقرار میکند که اکوسیستمهای سراسر جهان را بازسازی میکنند. این شرکت تأمین مالی نخستین جنگل جیبی خود را در ماه می ۲۰۱۹ در بیروت لبنان انجام داد و در سال ۲۰۲۳ دارای ۱۶۰ جنگل در سراسر جهان از جمله کامرون، بریتانیا، آمریکا و استرالیا بود. این جنگلهای کوچک میاواکی در آبوهوای مختلف از گرمسیری مرطوب، نیمه خشک و معتدل اقیانوسی تا مدیترانه رشد میکنند. تا سال ۲۰۲۲، مساحت کل جنگلهای کاشتهشده به کمک این پلتفرم ۹۳ هزار و۹۰۵ متر مربع و شامل ۲۳۷ هزار و ۴۱۱ گیاه بود. در سال ۲۰۲۳ وسعت جنگلهای منفرد تحت پوشش آن نیز با میانگین ۶۶۱.۳ مترمربع افزایش پیدا کرد است. حامیان محیط زیست با تنها پنج دلار سرمایهگذاری میتوانند عضو این پلتفرم شوند و مبلغ پرداختی یا تعداد دفعات کمک مالی خود را به دلخواه زیاد کنند.
دیدهبان زمین اروپا Earthwatch Europe: کاشت شبکهای از جنگلهای کوچک در بریتانیا
دیدهبان زمین اروپا در سال ۲۰۲۰ نخستین جنگل کوچک بریتانیا را در ویتنی آکسفورد و تا سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۰۰ مورد از این واحههای شهری را در سراسر بریتانیا ایجاد کرد. جنگل کوچک یک جنگل بومی متراکم و دارای رشد سریع با استفاده از روش میاواکی است و این پلتفرم مکانهای مناسبی را در مکانهای شهری برای احداث آن شناسایی میکند که در آن طبیعت بیشتری مورد نیاز است. سپس با جوامع محلی برای کاشت، نگهداری و نظارت بر جنگلهای احداثشده در طول زمان همکاری میکند. ۸۰ جنگل کوچک بریتانیا در سال ۲۰۲۲ توسط داوطلبان تحت نظارت قرار گرفتند که شامل شبکه ملی داوطلبانی از اعضای جوامع محلی، مدارس و مشاغل بود.
دیدهبان زمین اروپا دادههای زیستمحیطی و اجتماعی هر یک از جنگلهای احداثی خود را جمعآوری میکند تا به ارزیابی مزایایی بپردازد که در طول زمان از جنگلهای مختلف ارائه میشود. در آخرین ارزیابیهای آن نیز مشخص شد که جنگلها در برقراری ارتباط با طبیعت به مردم کمک میکنند و آگاهی آنها را نسبت به بحران آبوهوا افزایش میدهند.
صخره شهری Urban Reef: مناظر زنده با چاپ سه بعدی
صخره یا شهری یک استارتآپ هلندی است که برای افزایش تنوع زیستی در شهرها، سازههایی با عنوان به اصطلاح «ریف یا صخره» را ایجاد میکند که مجسمههای پرینت سهبعدی یا مبلمان شهری ساختهشده از مواد زنده همچون میسلیوم، لایروبی رودخانه، صدفهای دریایی و خاک رس هستند. آنها میتوانند آب را جذب کنند، دارای طیف وسیعی از ریزاقلیمها باشند و زیستگاههایی را فراهم کنند که طیف گستردهای از گیاهان، حشرات و حیوانات را قادر میسازد در شهرها زندگی و رشد کنند. بنیانگذاران این پروژه معتقدند که برای زندگی در هماهنگی با محیط اطراف خود، باید از نظر فیزیکی و در تفکرات خود فضای بیشتری به طبیعت اختصاص پیدا کند و شهرها بهعنوان مناظر زنده دیده شود.
غلافهای مکنده آلودگی
شهرهایی با زیرساختهای بزرگراهی گسترده تمرکز بیشتری روی آلایندههای موجود در هوا دارند که توسط وسایلنقلیه ایجادشده است. بسیاری از آنها در پاسخ به این معضل، غلافهای مکندهای ایجاد کردهاند که در زیر هر جاده قرار دارد و به کمک سیستم لولهکشی به خیابان بالایی متصل میشوند و با مکش هوا به درون ازن، هیدروکربنها و مونوکسیدکربن را از آن حذف میکنند. غلافهای مکنده آلودگی یکی از جدیدترین فناوریهای موجود است که هوای شهر را بهویژه برای عابران پیاده که در خیابانهای پرترافیک قدم میزنند، برای تنفس ایمنتر میکند.
استارتآپ هلندی انوینتی Envinity در آمستردام، هلند یک سیستم خلاء هوای بزرگ در فضای باز را معرفی کرد که برای فیلتر کردن ذرات ریز سمی از هوا طراحی شده است و بهطور مؤثر در مناطق وسیع کار میکند. این اختراع مورد توجه بخشهای مختلف دولتی و تجاری این شهر قرار گرفته است. سئول کرهجنوبی نیز بهعنوان بخشی از تلاشهای گستردهتر برای ارتقای کیفیت هوا از فناوریهای مختلف پاکسازی هوا از جمله سیستمهای مکنده آلودگی استفاده میکند. این شهر به دلیل تعهد خود به کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود کیفیت هوای شهری شناخته شده است
بتن سازهای خودتمیزشونده
ساختمانهای بتنی ضد حریق هستند و در برابر شرایط آبوهوایی شدید مقاومت میکنند، بنابراین یک راهحل بهینه برای ساختوسازهای شهری محسوب میشوند. استفاده از بتنهای خودتمیزشونده برای پوشش دیوارهای بیرونی و سقفها حین ساختوساز بناها، آنها را به گزینههای مناسبتری برای بهبود شرایط زندگی در شهرها تبدیل میکند. این بتنها به کمک نور تابشی خورشید، از فوتوکاتالیز برای تجزیه آلایندهها استفاده میکنند. از آنجا که این فناوری میتواند بر همه ملزومات شهری همچون عرشههای پارکینگ و پیادهروها استفاده شود، راهحلی ایدهآل برای آلودگیهای گسترده بهشمار میرود. برگامو ایتالیا از سنگفرشهای خودتمیزشونده در خیابان اصلی خود بهره گرفته که از زمان نصب، میزان آلودگی هوا را بین ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داده است. این آمار، اثربخشی بالای بتن فوتوکاتالیستی را در محیطهای شهری نشان میدهد که انتشار گازهای گلخانهای از وسایلنقلیه در آنها بسیار رایج است.