این مراسم با حضور تعدادی از محققین و دانش پژوهان و صاحبنظران در قم از جمله ناقدان کتاب: آیت الله سیدمنذر حکیم و حجت الاسلام والمسلمین آقای دکتر نجاتی در ساختمان بعثه مقام معظم رهبری، سالن جلسات برگزار گردید. همچنین دبیری این جلسه با حجت الاسلام والملسمین دکتر عالمیان بود.
نقد کتاب تأثیر بسیار مهمی در رشد، توسعه و بالندگی هر حوزۀ علمی دارد و اندک بهره بسیار مهم هر نقدی، کمک به خواننده و همچنین نویسنده -یا در معنای عام به تولیدکنندگان علم است؛ تا از این رهگذر اصلاح مداوم دانش بشری تحقق یابد.
نقد کتاب به بررسی و تحلیل محتوای یک کتاب گفته میشود. این فرایند معمولاً شامل ارزیابی جنبههای گوناگون کتاب مانند ساختار، سبک نوشتاری، شخصیتها، داستان، پیام، و تأثیر آن بر خواننده است. در نقد کتاب، نویسنده یا منتقد به تحلیل عمیق متن پرداخته و نظرات خود را درباره قوتها و ضعفهای اثر بیان میکند.
هدف نقد کتاب میتواند موارد مختلفی را دارا باشد از جمله:
بررسی مضامین و پیامهای کتاب و چگونگی پرداختن به آنها ، بررسی کیفیت نوشتار، سبک، زبان و ویژگیهای ادبی دیگر ، مقایسه اثر با سایر آثار مشابه در همان حوزه ،تحلیل اثر از نظر تأثیر آن بر جامعه یا فرهنگ.
نقد کتاب ممکن است بهصورت مثبت یا منفی باشد و معمولاً شامل توصیههایی برای نویسنده ، خوانندگان یا نویسندگان آینده است.
سبک نوشتاری بخش مربوط به زبان، سبک و تکنیکهای ادبی نویسنده است. آیا نویسنده از زبان پیچیده یا ساده استفاده کرده است؟ آیا نوشتار روان است یا پیچیده؟ سبک نویسنده میتواند به فهم اثر کمک کند یا آن را پیچیدهتر کند.
در کتابهای غیرداستانی، نقد معمولاً به بررسی استدلالها، مستندات و شواهد ارائهشده در اثر میپردازد. این بخش شامل بررسی این است که آیا نویسنده اطلاعات را بهطور دقیق و معتبر ارائه داده است یا خیر.
نقد کتاب ممکن است به تحلیل تأثیرات فرهنگی، اجتماعی یا سیاسی آن بپردازد. آیا کتاب تأثیر خاصی بر افکار عمومی گذاشته است؟ آیا بازتابدهنده تغییرات یا مسائل اجتماعی مهم است؟
آری ، نقد کتاب یک فرآیند پیچیده و چندبعدی است که میتواند از جنبههای مختلف به بررسی کتاب بپردازد.
این گردهمایی و نقد کتاب که برگزار کننده آن ، پژوهشکده سازمان حجً و زیارت قم بود ، با حضور جناب دکتر علیزاده ریاست پژوهشکده ، و تعدادی از فرهیختگان و صاحب نظران تشکیل گردید.
زیبا آن که ناقدان کتاب دو شخصیت علمی حوزه نجف أشرف و قم بودند! نخستین آیة الله سید منذر حکیم که خود از پرورش یافتگان حوزه نجف و نیز از شاگردان مرحوم شهید آیة الله سید محمد باقر صدر و جز این ها از دیگر اساطین علمی حوزه نجف أشرف و قم می باشند ، و دیگری حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد نجاتی بودند که خود در نجف اشرف دیده به جهان گشوده و سالهای نوجوانی را در آن سرزمین مقدس حضور داشته و پدرش ، یکی از پرورش یافتگان حوزه نجف أشرف بشمار می آمدند. دبیر جلسه حجة الاسلام و المسلمین دکتر علی اکبر عالمیان که یکی از ستارگان درخشان در حوزه و در راستای نقد نوشتارها و نو نگاره ها ، برجسته ای بشمار می آیند.
در ابتدای جلسه پس از قرائت آیاتی چند از کلام الله مجید، دبیر جلسه ضمن گزارشی کوتاه و بسنده از کتاب و نویسنده آن ، به تقریظ و نوشتاری که جناب دانشمند و دانش پژوه نامی ، حجة الاسلام و المسلمین دکتر مهدوی راد که در راستای معرفی کتاب " تاریخ نجف از آغاز تا کنون " و به مناسبت این جلسه به زیور قلم نگار زیبای خود نوشتار کرده بودند ، پرداخته و فرازهایی از آن را قرائت نمودند.
آنگاه ١٥ دقیقه جهت انگیزه نگارش کتاب و معرفی و نقطه نظرات نگارنده در باره این کتاب را به اینجانب واگزار نمودند که با استفاده از سعه صدر جناب دبیر جلسه ! بیش از دو برابر زمان در اختیارم ، به نجف و ویژگی های این بقعه بهشتی پرداختم. آنگاه آیة الله سید منذر حکیم به نقد کتاب پرداخته و ١٤ ویژگی آن را برشمردند( نجفی، نجف را معرفی کرده است، نجفی دنیا دیده و تربیت شده در حوزه نجف و ارتباط پدر شهیدش آیة الله انصاری به عنوان محوری از محورهای برجسته حوزه در مشکلات و فراز و فرود های نجف و ارتباط گسترده اش با بیوت مراجع آن ، نویسنده در خانواده ای دیده به جهان گشوده که همواره تاثیر گزار در حوزه و جامعه بوده و می باشند ، نثر بسیار زیبا و رسا، پاورقی های خوب و قابل استفاده ، نگاه چند بُعدی به مطالب و رخدادها، انگیزه عالی و روحیه سرشار از عشق به نجف ، تلاش برای دادن اطلاعات جامع در موضوع ها، مستند سازی منقول و عکس ها، تلاش برای نفوذ به عمق جان مخاطب ، نقل اقوال متضارب در باره موضوع های عنوان شده ، و تلاش برای انتخاب یک نظر دقیق!
این موارد ویژگی های این دو جلد کتاب را بشمار آوردند. )
ایشان در ادامه به نقد برخی از اغلاط چاپی در کتاب پرداخته و از اینکه عکس ها رنگی نمی باشد ، نظر داشتند که امیدوارم در چاپ های بعدی کتاب اصلاح گردد.
سپس ناقد دوم جناب دکتر نجاتی سخن خود را آغاز نمودند و ابتدا نیز به برجستگی ها و ویژگی های این نوشتار پرداخته و اشاره نمودند:
(نثر روان و بی خطای آن ، اطلاعات زیبایی از سرداب های نجف و آداب و رسوم این شهر، مراجعه به منابع و کثرت منابع(٧٠٢ ) شگفت انگیز و نشان از دقت نظر نویسنده دارد، ارائه داده های مستقیم و بدون واسطه ، پاورقی های بسیار مفید و تاثیر گزار و اطلاعات از شخصیت ها و اعلام کتاب، به فقه تمدنی کمک بسیاری کرده اند، و این نکته بسیار قابل توجهی است که به میراث ماندگار شیعه توجه شود، نگارش کتیبه های گوناگون در تمام بخش های صندوق خاتم در درون ضریح مطهر و حرم مطهر و رواق ها و نیز صحن علوی که چنین مجموعه ای در هیچ کتابی جمع آوری نشده است، قلم توانای توصیف در کتاب ، به کار گیری تصاویر جذاب و قدیمی، جامعیت اطلاعات در حرم علوی)
سپس ایشان همچون دیگر ناقد به برخی از اشتباهات و اغلاط چاپی کتاب پرداخته و اظهار داشتند که نقص کتاب ، نداشتن گزارش از خزانه حضرت است ، با اینکه نویسنده دوبار موفق به دیدار از خزانه حضرت شده است.
ایشان اضافه نمودند که عکس های کتاب شفاف سازی شده و ترجیحا رنگی باشد ،
در بخش هایی از کتاب بنظر می رسد که مطلب تکرار گردیده است!
در پایان زمانی را برای پاسخ گویی به اظهارات و فرمایشات ناقدان به حقیر داده شد که ضمن سپاس و تشکر از سروران حاضر ، عنوان نمودم که در باره خزانه به دستور ! بنا شد که از آن سخنی به میان نیاورم !و در فرصتی دیگر ، کتابی ویژه از آن و دارایی های گرانسنگش را به قلم آورم.
در مورد تکرار مطلب نیز اشاره نمودم که لازمه سخن در آنجا این بوده است که گاه به برخی از رخدادها و مطالب بصورت فشرده اشاره گردد!
گفتنی است که کتاب " تاریخ نجف ، از آغاز تا کنون " دارای ٣٤٥ عنوان و ١٥٠٠ صفحه در دو جلد و بهره گیری از ٧٠٢ منبع بشمار می آید که این تلاش در حدود پنج سال بطول انجامید که جلد دوم آن اغلب به بیانی قلم نگاره های درایتی است ! بدین معنا که هنگام سخن از تمامی بخش ها و زوایا و وابستهای حرم علوی همچون درون ضریح مطهر، گنبد علوی و درون آن ، مناره ها و اتاقک أذان و تعداد پله های دو مناره که با عدد (٦٣ ) آذین شده است و بسیاری دیگر از موارد را شرح داده و مهم خود در آن حضور داشته ام ، که در این راستا مطالب و نکته های فراوانی به قلم آورده شده است.
در پایان نیز به عنوان تیمن و تبرک ، تربت ویژه و متبرک مزار حضرت أباعبد الحسین علیه السلام را تقدیم حاضران نمودم.