شناسهٔ خبر: 70617293 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

جزئیات اتفاقات فرودگاه بیروت/ توضیح وزارت خارجه لبنان/ ورود کمیسیون امنیت مجلس +فیلم

مقامات امنیتی فرودگاه رفیق حریری به دلایلی نامعلوم رفتاری توهین‌آمیز با مسافران ایرانی داشته و با جست‌وجوی وسایل شخصی یکی از دیپلمات‌های کشورمان مفاد کنوانسیون 1961 وین را زیر پا گذاشتند.

صاحب‌خبر -

نورنیوز- گروه بین‌الملل: بامداد روز جمعه(۱۴ دی ماه) پس از آنکه هواپیمای شرکت ماهان در فرودگاه «رفیق حریری» بیرون به زمین نشست مقامات امنیتی این فرودگاه رفتاری خارج از عرف قوانین بین‌المللی با مسافران ایرانی داشته که این موضوع موجب اعتراض مسافران و معطلی چند ساعته آن‌ها در فرودگاه شد. در ادامه شرح کامل این اتفاق و اعتراضات پس از آن را بیان می‌کنیم.

شبکه المنار گزارش داد که  مأموران فرودگاه تمامی چمدان‌ها را به شکل دستی باز کرده و محتوای آن‌ها را مورد بازرسی قرار داده‌اند؛ این اقدام خارج از عرف که موجب معطلی چندین ساعته مسافران شد، موجب عصبانیت آن‌ها شده است.

واکنش سفیر ایران به بازرسی ها در فرودگاه بیروت

سفیر ایران در لبنان گفت: مقامات فرودگاه سعی داشتند پیک سیاسی را باز کنند که با دخالت وزارت خارجه و ابلاغ به وزارت خارجه لبنان این موضوع حل شد.

 «مجتبی امانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان در گفتگویی در واکنش به اقدامات انجام شده در فرودگاه بیروت، اظهار داشت: مقامات فرودگاه سعی داشتند پیک سیاسی را باز کنند که با دخالت وزارت خارجه و ابلاغ به وزارت خارجه لبنان این موضوع حل شد و آن پیک بدون بازرسی خارج شد.

وی ادامه داد: در اثر این بازرسی ها، تراکم مسافر و معطلی ایجاد شده بود که موجب نارضایتی خیلی از افراد شده بود.

سفیر ایران در لبنان افزود: این حرکت علیه هواپیمایی خاص ایران از نظر ما مقبول نیست و به آن اعتراض داریم.

توضیح وزارت خارجه لبنان در مورد تنش فرودگاه بیروت

وزارت خارجه لبنان اعلام کرد که بعد از توضیحات سفارت ایران در مورد دو چمدان همراه یکی از دیپلمات‌های ایرانی، این وزارتخانه به توافق‌نامه وین عمل کرده و این چمدان‌ها را بر خلاف ادعای رسانه‌های عربی بازرسی نکرده است.
 وزارت خارجه لبنان امروز جمعه به دنبال حادثه شب گذشته در فرودگاه بین‌المللی رفیق الحریری بیروت، بیانیه‌ای صادر کرد و درباره آن توضیحاتی داد.

در این بیانیه آمده است: «وزارت خارجه و امور مهاجرین [لبنان]، یادداشت کتبی توضیحی از سفارت جمهوری اسلامی ایران درباره محتوای دو چمدان کوچک دیپلماتیک که از سوی یک دیپلمات ایرانی در هواپیمای ماهان تاریخ دوم ژانویه 2025 دریافت کرد و اینکه این دو چمدان حاوی اسناد و مدارک و اسکناس‌هایی به منظور پرداخت هزینه‌های عملیاتی مختص سفارت است».

وزارت خارجه لبنان گفت که بنا بر این توضیح، دولت این کشور به ورود چمدان‌ها بر اساس توافق نامه روابط دیپلماتیک 1961 عمل کرده است.

ورود کمیسیون امنیت ملی به اتفاقات فرودگاه رفیق‌حریری

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از ورود این کمیسیون به اتفاقات صورت گرفته در فرودگاه رفیق حریری خبر داد.

 ابراهیم رضایی اظهار کرد: اطلاعاتی از رفتار پلیس فرودگاه رفیق حریری با مسافران و دیپلمات‌های ایرانی پرواز ماهان ایر به این کمیسیون رسیده است که با سرعت و دقت بررسی خواهد شد.

وی با بیان اینکه حفظ حرمت و شأن هر ایرانی در همه کشورها خط قرمز نمایندگان مجلس است، گفت: از وزارت امور خارجه می‌خواهیم با سرعت این موضوع را پیگیری کنند و در صورت صحت اجازه تکرار آن را ندهند.

رضایی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره خود را کنار مردم و دولت لبنان می‌داند و از دولت لبنان هم می‌خواهیم با توجه به شرایط حساس منطقه از هرگونه رفتار شائبه برانگیز که می‌تواند تحت تاثیر کشورهای غربی باشد خودداری کند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی تاکید کرد: هر چند دستگاه دیپلماسی موظف است با خطای مسئولین لبنانی برخورد کند اما محور عبری_عربی بداند که مقاومت با چمدان نیامده که با تفتیش برود. مقاومت با رشادت و از دل مرد و زن مجاهد بیرون آمده و خار چشم صهیونیسم و پادوهایش باقی خواهد ماند.

رفتار غیرحرفه‌ای مسئولان امنیتی فرودگاه رفیق حریری/ نقض آشکار مفاد کنوانسیون ۱۹۶۱ وین

اگرچه بازرسی وسایل و چمدان‌های مسافران در فرودگاه‌ها امری معمول و با هدف تأمین امنیت پرواز است ولی اتفاق پیش آمده در فرودگاه رفیق تحریری زمانی اهمیت دوچندان پیدا کرد که ماموران این فرودگاه اقدام به تفتیش وسایل شخصی دیپلمات‌های کشورمان کردند. پس از اطلاع وزارت امور خارجه کشورمان از این رفتار غیرحرفه‌ای و توهین‌آمیز فوراً یادداشتی برای مقامات لبنان ارسال و توضیحاتی در خصوص محتویات کیف دیپلمات کشورمان ارائه شد.

با وجود رفتار خارج از عرف ماموران امنیتی در فرودگاه وزارت امور خارجه لبنان، بعد از بازرسی غیرمعمول هواپیمای شرکت «ماهان» در فرودگاه «رفیق حریری» بیروت اعلام کرد بعد از دریافت یادداشتی از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران درباره محتویات ۲ کیف کوچک یک دیپلمات ایرانی اجازه ورود این کیف‌ها را صادر کرده است.

منابع لبنانی، دیشب، خبر داده بودند نیروهای امنیتی این کشور تحت نظارت افسران آمریکایی در اقدامی غیرمعمول یک هواپیمای ایرانی را به همراه تمام سرنشینان آن تحت بازرسی‌ شدید قرار دادند

رسانه‌های لبنانی اشاره کردند این هواپیمای ایرانی پس از آن مورد بازرسی قرار گرفت که شبکه سعودی «الحدث» به نقل از چند منبع غربی ناشناس مدعی حمل پول به وسیله این هواپیمای ایرانی شد.

بر اساس گزارش پایگاه خبری «النشره»، وزارت خارجه لبنان پس از این اقدام غیرمعمول اعلام کرد که ۲ کیف یادشده شامل اسناد، مدارک و مقداری پول برای هزینه‌های سفارتخانه ایران بوده‌اند که در نهایت اجازه ورود این کیف‌ها به بیروت داده شده است.

مصونیت کامل دیپلمات‌ها بر اساس قوانین بین‌المللی

این بازرسی غیرمعمول در حالی انجام شد کنوانسیون ۱۹۶۱ وین تاکید دارد دیپلمات‌ها از مصونیت کامل دیپلماتیک برخوردارند و کشور میزبان اجازه ندارد وسایل شخصی آن‌ها را بازرسی کند یا آن‌ها را تحت نظارت قرار دهد.

بر اساس این کنوانسیون، بازرسی دیپلمات‌ها در فرودگاه کشور میزبان نیز نقض مصونیت آن‌هاست و می‌تواند منجر به تنش در روابط ۲ کشور شود.

سال ۲۰۲۱ جوزف عون فرمانده ارتش لبنان در اقدامی یکطرفه و موازی با وزارت کشور لبنان اقدام به تغییر مدیرکل امنیت فرودگاه بیروت کرد و فواد کفوری را به عنوان مدیر  جهاز‌الامن مطار بیروت یعنی همان مدیر امنیت معرفی کرد.

فواد کفوری یک نظامی ضد ایرانی است، رابطه خوبی با آمریکایی ها و فرانسوی ها دارد و از زمان روی کارامدنش علیه ایران کارشکنی می کند؛ آمریکا برای اینکه رابطه حزب الله با بیرون را قطع کند از کفوری و عون حمایت می کند.

تفتیش وسایل دیپلمات‌های یارانی همزمان با حضور مقامات آمریکایی در بیرون

در لبنان سه دستگاه امنیتی وجود دارد که مدیر امنیت فرودگاه بیروت مستقیم ذیل وزیر کشور که بسام مولوی(امتیاز اهل سنت) است فعالیت می کند اما رابطه بسیار خوبی بین کفوری و عون(فرمانده مسیحی ارتش و گزینه آمریکا برای ریاست جمهوری) وجود دارد.

گفتنی است؛ این درخواست تفتیش در زمانی صورت گرفت که ژنرال جفرز رئیس هیات نظارت بر آتش‌بس لبنان و اسرائیل وارد بیروت شد و دیداری هم بین او و جوزف عون انجام شد.

پس از بروز این اتفاق گروه‌های مختلفی از مردم لبنان در اعتراض به رفتار توهین‌آمیز مسئولان فرودگاه با مسافران و دیپلمات‌های ایرانی اقدام به تجمع و اعتراض در اطراف فرودگاه رفیق حریری کردند.


 


نورنیوز