شناسهٔ خبر: 70616014 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: مثلث | لینک خبر

لزوم عادلانه شدن فرایند واردات برنج/ نباید سهمیه ویژه به شرکت‌ها داده شود

جمعی از واردکنندگان برنج هفته گذشته در نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور خواستار اصلاح نحوه سهمیه‌بندی و فرآیند موجود در این حوزه شدند. حسین پورقادری یکی از واردکنندگان برنج که از امضا کنندگان نامه نیز بوده و از شرایط موجود در واردات این کالای اساسی گلایه دارد در این خصوص گفت: در حال حاضر سهیمه‌های اعطایی واردات برنج بسیار ناعادلانه است به شکلی که یک شرکت ۱۹ درصد سهمیه گرفته، ولی شرکتی دیگر حتی نیم درصد سهمیه واردات نیز به آن اختصاص پیدا نکرده است.

صاحب‌خبر -
آنچه دیگران می خوانند: پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

حسین پورقادری - یک واردکننده برنج در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص نامه اخیر بیش از ۹۰ واردکننده به رئیس جمهور مبنی بر درخواست شفاف‌سازی روند واردات برنج اظهار کرد:واردکنندگان برنج با نگارش این نامه درصدد پیگیری دو موضوع بودند؛ یکی عادلانه‌سازی سهمیه که معتقدیم در حال حاضر سهمیه‌ها بسیار ناعادلانه است و این روند باید تغییر کند، همچنین ضرورت شفاف سازی سهمیه‌بندی‌ها.

وی با اشاره به اینکه ناعادلانه بودن سهمیه و شرایط غیر شفاف اختصاص سهمیه واردات، نظم بازار را از بین برده، خاطرنشان کرد: در برخی موارد شاهد آن هستیم که شرکت‌های تازه واردی که رانت داشته‌اند توانسته‌اند سهم زیادی از بازار واردات و تخصیص ارز داشته باشند، ولی شرکتی که ۳۰ سال سابقه واردات برنج داشته زیر یک درصد سهمیه به آن اختصاص داده شده و عملا ادامه حیات این شرکت‌ها دچار مشکل می‌شود.

پورقادری گفت: طی سال‌های اخیر شاهد آن بودیم که بار بعضی شرکت‌ها به راحتی ترخیص شده، ولی بار برنج دیگر شرکت‌ها در گمرکات دپو می‌شد و واردکننده خسارت زیادی را متحمل می‌شد. بنابراین به دنبال این هستیم تا رئیس جمهور این مشکل را حل کند چون بارها این موارد را به مسئولین وزارت جهاد کشاورزی گوشزد کرده‌ایم، لکن توجهی به گلایه ما نمی‌شود.

این واردکننده در ادامه بیان کرد: باید این مسئله را نیز به صورت شفاف بگوییم که در حال حاضر بخش قابل توجهی از سهمیه ۲۰۰ هزار تنی واردات برنج به صورت ویژه پس از رفع ممنوعیت واردات این کالای اساسی به چهار شرکت خاص داده شده  که زمینه ساز فساد و رانت در بازار است و موجب می‌شود بازار در انحصار چند شرکت خاص باشد.

پورقادری در پاسخ به این سوال که این سهمیه‌ها چه رانتی برای واردکنندگان خاص ایجاد می‌کند، تصریح کرد: طبیعتا این ارز  وقتی به عده خاصی داده شود استفاده‌های نادرستی نیز از آن صورت خواهد گرفت و فضای رقابتی سالم را از بین می‌برد. بخشی از واردکنندگان موافق حذف ارز واردات هستند تا رقابت سالم در بازار برنج حکفرما شود چون در وضعیت فعلی شاهد آن هستیم که برخی شرکت‌های واردکننده برنج محصول خود را با قیمت ۴۲ هزار تومان و شرکتی دیگر آن را با همان کیفیت ۴۸ هزار تومان به فروش می‌رساند و اینها شرایط بازار را بی ثبات می کند. این اعداد در سطح کلان بسیار تاثیرگذار است. حالا باید این سوال پرسیده شود چرا برنج پاکستانی در بازار با قیمت ۷۵ هزار تومان عرضه می‌شود؟ جواب این است که در حال حاضر مشکلات واردات و نبود سهمیه برای بیشتر واردکنندگان زمینه ساز ورود دلالان و واسطه گران به این بازار شده است.

پورقادری در پایان اظهار کرد: برنج وارداتی باید با سود معقول ۱۵ درصد به فروش می‌رسید، اما در حال حاضر واردکنندگان نمی‌دادند باید چه واکنشی به شرایطی بازار داشته باشند، چون برنج وارداتی در بازار و انبارها نیست. امیدواریم ارسال نامه به رئیس جمهور تاثیری در خصوص سهیمه بندی درست واردات برنج داشته باشد تا بتوانیم کمافی السابق امنیت غذایی سفره خانوارهای ایرانی را تامین کنیم.