شناسهٔ خبر: 70613408 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

بررسی راهکار برخورداری از هوای پاک؛

راه‌های کاهش آلودگی هوا چیست؟ بررسی ۱۶ روش موثر

نیتروژن، اکسیژن، هلیم، آرگون و… در کنار هم هوا را تشکیل می‌دهند و حرکات جوی، یکنواختی این گازها را حفظ می‌کنند. عواملی مانند سوزاندن زباله‌ها و سوخت‌های فسیلی، دفن زباله‌ها و… می‌توانند این یکنواختی را بر هم بزنند. با افزایش میزان گازهای مضر از حد مطلوب، هوا آلوده می‌شود و همه ما آن را تحت آلودگی هوا می‌شناسیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ علاوه بر شرکت‌ها و کارخانه‌های صنعتی که دود زیادی را تولید می‌کنند، کسب‌وکارهای دیگر هم می‌توانند به نوعی باعث آلودگی هوا شوند. هر روزه افراد زیادی برای رفتن به محل کار خود به‌صورت تک سرنشین سوار اتومبیل می‌شوند و به سمت محل کار، رانندگی می‌کنند. همین خودروهای تک سرنشین، دودهای زیادی را از خود خارج می‌کنند. علاوه بر این مورد، کارکنان یک شرکت ممکن است غذاهای خود را از بیرون تهیه کنند که معمولا در ظرف‌های پلاستیکی قرار دارد. به همین دلیل دورکاری و برگزاری جلسه آنلاین به عنوان یکی از راه‌ های مقابله با آلودگی هوا می‌تواند موثر باشد.

در صورتی که برای شما امکان‌پذیر است، کار خود را به‌صورت دورکاری و در خانه انجام دهید. مشاغلی هم که امکان فعالیت دورکاری ندارند، می‌توانند حداقل جلسات برون سازمانی خود را به‌صورت آنلاین برگزار کنند و کمتر در رفت‌وآمد باشند. همچنین برگزاری کلاس‌ها به‌صورت آنلاین هم می‌تواند تا حد زیادی در کاهش آلودگی هوا نقش داشته باشد. شما می‌توانید برای مدیریت تیم دورکاری و همچنین برگزاری جلسات و کلاس‌های آنلاین از بهترین پلتفرم‌ های آموزش مجازی استفاده کنید. الوکام این بستر را برای کارمندان یک شرکت، صاحبان یک کسب‌وکار، معلمان و دانش‌آموزان و دانشجویان فراهم کرده است تا به‌عنوان یکی از راه های کاهش آلودگی هوا جلسات، قرارهای کاری، کلاس‌ها و… را به‌صورت آنلاین برگزار کنند. البته دورکار بودن مزایای دیگری هم دارد، از جمله کاهش هزینه‌ها، صرفه‌جویی در زمان و …

خاموش کردن چراغ‌های برق اضافی

انرژی مصرفی چراغ‌ها هم باعث افزایش آلودگی هوا می‌شود. در نقطه‌ی مقابل، مصرف کم‌تر برق به صرفه‌جویی در مصرف انرژی کمک می‌کند. بنابراین چراغ‌هایی را که نیاز ندارید، خاموش کنید. همچنین می‌توانید برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی و کمک به محیط زیست، از چراغ‌های فلورسنت استفاده کنید.

استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی

استفاده از وسایل نقلیه عمومی، یکی از موثرترین و ساده‌ترین روش ‌های کاهش آلودگی هوا است، زیرا گاز و انرژی کم‌تری را تولید می‌کند. علاوه بر انتشار کم‌تر سوخت و گاز، استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی می‌تواند باعث کاهش هزینه‌ها برای رفت‌وآمد شود. مسلما هر چه وسایل نقلیه کم‌تری در خیابان‌های شهر و جاده‌ها باشد، آلودگی هوای کم‌تری هم به وجود می‌آید. در ضمن رفت‌وآمد با وسایل نقلیه عمومی باعث کاهش ترافیک به‌‌خصوص در شهرهای بزرگ می‌شود.

بازیافت و استفاده دوباره از وسایل

یکی از بهترین راه های کاهش آلودگی هوا بازیافت است که متاسفانه چندان به آن اهمیت داده نمی‌شود. مفهوم بازیافت و استفاده دوباره از وسایل تنها به معنی صرفه‌جویی در استفاده از منابع نیست، بلکه به عنوان راهکار آلودگی هوا به کاهش انتشار آلودگی‌ها کمک می‌کند. در فرایند تولید محصولات جدید از محصولات بازیافتی انرژی کم‌تری مصرف می‌شود.

ممنوعیت استفاده از کیسه‌های پلاستیکی

یکی دیگر از راه های جلوگیری از آلودگی هوا عدم استفاده از کیسه‌های پلاستیکی است. استفاده از کیسه‌های پلاستیکی، آسیب زیادی به محیط زیست می‌رساند، زیرا تجزیه این محصولات به دلیل وجود مواد تشکیل‌دهنده مانند روغن، مدت زمان زیادی طول می‌کشد. از آن‌جایی که کیسه‌های کاغذی به راحتی تجزیه می‌شوند و قابل بازیافت هستند، استفاده از کیسه‌های کاغذی را جایگزین کیسه‌های پلاستیکی کنید.

کاشت درختان بیش‌تر از بهترین راه های کاهش آلودگی هوا

کاشت و رشد هر چه بیش‌تر درختان، یکی دیگر از راه های کاهش آلودگی هوا است. این فرایند، فواید زیادی برای محیط زیست دارد و به آزادسازی بیش‌تر اکسیژن کمک می‌کند. با کاشت درختان بیش‌تر، ما هوای تازه بیش‌تری برای نفس کشیدن داریم. درختان و گیاهان، CO2 را مصرف و O2 را از طریق فتوسنتز، تولید می‌کنند. یکی از اساسی‌ترین روش های کنترل آلودگی هوا ایجاد فضای سبز با مساحت بیش‌تر است. رشد درختان، بوته‌ها، گیاهان و… علاوه بر کاهش آلاینده‌های هوا، به حفظ لایه اوزون هم کمک می‌کند.

کاهش آتش‌سوزی در جنگل و استعمال دخانیات

افراد زیادی برای روشن کردن آتش در جنگل، برگ‌های خشک یا تنه درختان را می‌سوزانند. در حالی که آتش زدن زباله‌ها و آتش زدن برگ‌های خشک باعث آلودگی هوا می‌شوند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم این کارها را در جنگل انجام ندهید. همچنین استعمال دخانیات مانند سیگار علاوه بر آسیب به سلامت فرد، در افزایش آلودگی هوا هم موثر است. ترک کردن سیگار هم به خودتان و هم به محیط زیست آسیب کم‌تری وارد می‌کند.

تشویق به پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری

در پاسخ به سوال برای تمیز نگه داشتن هوا چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم و راه های جلوگیری از آلودگی هوا چیست باید بگوییم توسعه زیرساخت‌های مناسب برای دوچرخه‌سواری و ایجاد پیاده‌روهای امن می‌تواند به کاهش استفاده از وسایل نقلیه موتوری کمک کند. هر چه تعداد افراد بیشتری از دوچرخه یا پیاده‌روی برای مسیرهای کوتاه استفاده کنند، میزان آلودگی هوا ناشی از ترافیک کمتر خواهد شد.

علاوه بر این، دوچرخه‌سواری و پیاده‌روی مزایای سلامتی بسیاری نیز برای افراد دارند و می‌توانند بخشی از سبک زندگی سالم برای دوستداران محیط زیست باشند. کمپین‌های آگاهی‌بخش و تسهیلات ویژه برای دوچرخه‌سوارها، مانند ایستگاه‌های اجاره دوچرخه نیز می‌توانند انگیزه بیشتری برای استفاده از دوچرخه ایجاد کنند.

جایگزینی فن با کولر گازی

استفاده از جریان متناوب (AC) انرژی زیادی را مصرف و گرمای زیادی را منتشر می‌کند که برای محیط زیست مضر هستند. فن‌ها با استفاده از جریان برق مستقیم (AC)، انرژی کم‌تری نسبت به کولرهای گازی مصرف می‌کنند، در نتیجه به جای کولرگازی، بهتر است فن نصب کنید.

استفاده از فیلتر برای دودکش

گازهایی که از کارخانه‌های صنعتی و سیستم‌های گرمایشی مانند بخاری و شومینه در منزل خارج می‌شوند، برای آلودگی هوا خطرناک هستند و به کیفیت هوا آسیب می‌زنند. در صورتی که کاهش تولید این گازها امکان‌پذیر نباشد، می‌توان از فیلترها استفاده کرد. استفاده از فیلتر برای دودکش می‌تواند اثر گازهای مضر جذب‌شده در هوا را کاهش دهد و یکی از راه های کاهش آلودگی هوا باشد.

جلوگیری از مصرف محصولات شیمیایی

محصولات دارای مواد شیمیایی یا عطر قوی مانند رنگ‌ها یا عطرها را باید کم‌تر استفاده کرد. مصرف کم‌تر مواد شیمیایی و استفاده از محصولات ارگانیک، یکی از راهکار های کاهش آلودگی هوا است.

خرید وسایل نقلیه الکتریکی

خودروهایی که سوخت کم‌تری مصرف می‌کنند یا خودروهایی که با سوخت جایگزین به حرکت درمی‌آیند، بهترین گزینه‌ها برای خرید وسایل نقلیه هستند. همچنین وسایل نقلیه الکترونیکی با توجه به قیمت سوخت‌ها، کارآمدتر هستند. شما برای شارژ کردن وسایل الکترونیکی نسبت به پر کردن باک خودرو با سوخت‌هایی مانند گاز و بنزین، هزینه کم‌تری می‌پردازید. منابع تجدیدپذیر انرژی در وسایل نقلیه الکترونیکی باعث شده کاربرد بیش‌تری داشته باشند و آسیبی به محیط زیست نرسانند.

در وسایل نقلیه الکترونیکی نسبت به موتورهای بنزینی و دیزلی، قطعات متحرک کم‌تری وجود دارد، به همین دلیل خیلی به تعمیر و نگهداری نیاز پیدا نمی‌کنند و در نتیجه هزینه‌های سالانه یک خودروی برقی نسبت به خودرویی که سوخت مصرف می‌کند، کم‌تر است. در آخر، خودروهای بنزینی و دیزلی، آلاینده‌های سمی هوا را آزاد می‌کنند و سطح آلودگی هوا را افزایش می‌دهند. بنابراین جایگزین کردن خودروهایی که سوخت مصرف می‌کنند با خودروهای برقی، یکی از روش‌ های کنترل آلودگی هوا است.

کنترل گرد و غبار با مدیریت کشاورزی

یکی دیگر از روش های جلوگیری از آلودگی هوا مدیریت فعالیت‌های مربوط به کشاوری است. فعالیت‌های کشاورزی، به‌ویژه در مناطق خشک و نیمه‌خشک، یکی از منابع اصلی تولید گرد و غبار است که به آلودگی هوا دامن می‌زند. در چنین شرایطی، روش‌هایی مانند کاشت پوشش گیاهی مقاوم، مالچ‌پاشی زمین‌های کشاورزی و آبیاری منظم می‌توانند به کاهش گرد و غبار کمک کنند. همچنین، استفاده از فناوری‌های نوین مانند سیستم‌های کشاورزی بدون شخم یا شخم حداقلی، مانع فرسایش خاک و پراکنده شدن ذرات گرد و غبار در هوا می‌شود. این اقدامات نه‌تنها کیفیت هوا را بهبود می‌بخشند بلکه بهره‌وری زمین‌های کشاورزی را نیز افزایش می‌دهند.

زندگی سازگار با محیط زیست (Going Green)

سبز شدن یا Going Green یک سبک زندگی سازگار با محیط زیست است که در آن فرد قصد دارد منابع طبیعی و محیط زیست را حفظ کند و همچنین یکی از راه های کاهش آلودگی هوا محسوب می‌شود. سازگاری زندگی انسان‌ها با محیط زیست باعث می‌شود آلاینده‌های واردشده به خاک، آبراه‌ها و هوا به حداقل برسند و در نتیجه آلودگی هوا و آلاینده‌های محیطی کم‌تر شوند. به طور کلی زندگی سازگار با محیط زیست یکی از برترین راه های کاهش آلودگی هوا است.

آموزش به افراد

شما می‌توانید اطرافیان خود را با راه های کاهش آلودگی هوا آشنا کنید. در این صورت همه افراد می‌توانند سهمی در کاهش این آلودگی‌ها داشته باشند. سلامت ما با سلامت محیط اطرافمان در ارتباط است. به همین دلیل آموزش به مردم و کودکان درباره آلودگی هوا، اثرات آن بر محیط زیست و راه‌های کاهش آن اهمیت زیادی دارد.
کاهش آلودگی هوا فقط بر عهده یک فرد نیست و همه ما به نوعی در برابر آن مسئول هستیم. این روزها با افزایش زباله‌های الکترونیکی در محل دفن زباله‌ها، مواد شیمیایی خطرناک در تمام وسیله‌ها و افزایش تعداد زیاد وسایل نقلیه بنزین‌سوز، کاهش آلودگی هوا خیلی کار آسانی نیست، بنابراین به همراهی همه مردم نیاز داریم.

کاهش تولید زباله‌های صنعتی و مدیریت صحیح پسماندها

زباله‌های صنعتی و پسماندهای شهری، اگر به درستی مدیریت نشوند، می‌توانند منبع مهمی برای تولید گازهای سمی و آلاینده‌های هوا باشند. سوزاندن زباله‌ها بدون استفاده از تجهیزات پیشرفته فیلتر، مواد شیمیایی خطرناکی مانند دی‌اکسین و فرمالدهید را وارد جو می‌کند. برای کاهش این اثرات، کارخانه‌ها باید به سمت تولید پاک‌تر حرکت کنند و میزان پسماند تولیدی خود را کاهش دهند.

همچنین، راه‌اندازی سیستم‌های بازیافت کارآمد و تشویق شهروندان به تفکیک زباله‌ها می‌تواند نقش بزرگی در مدیریت صحیح پسماندها ایفا کند. استفاده از روش‌هایی مانند کمپوست‌سازی برای زباله‌های آلی و بازیافت مواد مانند فلزات و پلاستیک‌ها می‌تواند نه‌تنها آلودگی هوا را کاهش دهد، بلکه منابع طبیعی را نیز حفظ کند.

راه های کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت زندگی انسان

عوامل مختلفی روی آلوده شدن هوا تاثیر می‌گذارند که مهم‌ترین آن‌ها، سبک زندگی و رفتار انسان‌ها با محیط زیست است. آلودگی هوا علاوه بر گرم شدن زمین، منقرض شدن بسیاری از گونه‌های جانداران و ایجاد مشکلات متعدد برای محیط زیست، باعث آسیب‌های جسمانی در انسان می‌شود و تهدیدی برای حیات بشر است. به همین دلیل در این مطلب توضیح دادیم که چه راهکارهایی، آلودگی هوا را کاهش می‌دهند.