به گزارش شهدای ایران به نقل از مهر، محققان گزارش دادند که به نظر نمیرسد آنتی بیوتیک ها خطر زوال شناختی یا زوال عقل را در افراد مسن افزایش دهند.
دکتر «اندرو چان»، محقق ارشد از دانشکده پزشکی هاروارد، گفت: «با توجه به اینکه برای افراد مسن آنتیبیوتیکها بیشتر تجویز میشوند و همچنین در معرض خطر ابتلاء به زوال شناختی هستند، این یافتهها اطمینان خاطر را در مورد استفاده از این داروها ارائه میکند.»
محققان در یادداشتهای پسزمینه گفتند، مطالعات قبلی سلامت روده را با سلامت مغز مرتبط دانستهاند. روده انسان حاوی تریلیون ها میکروارگانیسم است و برخی از آنها قدرت مغز را تقویت میکنند و برخی دیگر قدرت مغز را کاهش میدهند.
چان گفت: «در تحقیقات قبلی آنتیبیوتیکها برای اختلال در میکروبیوم روده، که جامعه ارگانیسمهای کوچکی است که در رودههای ما زندگی میکنند و به هضم کمک میکنند، مختل میکنند.»
وی ادامه داد: «از آنجایی که مشخص شده است که میکروبیوم روده برای حفظ سلامت کلی و احتمالاً عملکرد شناختی مهم است، این نگرانی وجود داشت که آنتی بیوتیک ها ممکن است اثرات مضر طولانی مدت بر مغز داشته باشند.»
برای این مطالعه، محققان دادههای بیش از ۱۳۵۰۰ سالمند استرالیایی سالم بالای ۷۰ سال را که در یک کارآزمایی بالینی شرکت کردند که فواید سلامتی آسپرین با دوز پایین روزانه را آزمایش میکردند، ردیابی کردند.
به گفته محققان، استفاده شرکت کنندگان از آنتی بیوتیک ها با بررسی سوابق نسخه تعیین شد. حدود ۶۳ درصد حداقل یک بار در طول یک دوره دو ساله از آنتی بیوتیک استفاده کرده بودند.
سپس سلامت مغز سالمندان به طور متوسط برای پنج سال دیگر پیگیری شد. آنها تستهای عملکرد مغز را در فواصل زمانی منظم انجام دادند که مهارتهایی مانند حافظه، توجه، عملکرد اجرایی، زبان و استدلال را اندازه گیری میکرد.
در طی آن زمان، بیش از ۴۶۰ نفر دچار زوال عقل و نزدیک به ۲۶۰۰ نفر دچار اختلال شناختی شدند.
نتایج نشان میدهد که محققان هیچ تفاوت شناختی بین افرادی که آنتیبیوتیک مصرف کرده بودند و افرادی که آنتیبیوتیک مصرف نکردهبودند، پیدا نکردند.
علاوه بر این، به گفته محققان، استفاده از آنتی بیوتیک پس از تعدیل سایر عوامل خطر زوال مغز، با اختلال شناختی یا زوال عقل همراه نبود.
محققان خاطرنشان کردند تحقیقات بیشتری برای اطمینان از عدم ارتباط بین آنتی بیوتیک ها و زوال شناختی مورد نیاز است.
∎