«فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ؛ پس انسان بايد به خوراک خود بنگرد»(آیه ۲۴ سوره عبس). در این آیه از قرآن کریم خداوند به صراحت و تأکید بیان میکند که انسان «باید» به خوراک خود بنگرد. اگر همین یک آیه در خصوص تغذیه اجرا میشد آیا با پدیده خطرناک چاقی و عواقب و بیماریهای متعدد آن مواجه بودیم؟ آیا صنعت غذایی ما اینگونه بود که اکنون هست؟ آیا لزومی داشت هر روز مردم کشورمان به دنبال رژیمهای غذایی تجویزی از سایر کشورها که تأثیرگذاری مثبت و منفی آنها از نظر علمی تأیید یا رد نشده است و یا مدام به دنبال حذف برخی مواد از غذای خود باشند؟
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت پانزدهم این مجموعه مبحث «روغن کارخانهای یا دستی» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
سؤالی که مرتب از متخصصان تغذیه پرسیده میشود این است که آیا روغنهایی که در کارخانهها تولید میشود را خریداری کنیم یا روغنهایی که در مغازهها و جلوی چشم خودمان تهیه میشود را بخریم؟ اکنون بسیار مرسوم شده که روغنگیری در برخی مغازهها و در مقابل چشم مشتری انجام میشود. مثلاً کنجد را با دستگاهی در مقابل چشم مشتری روغنگیری میکنند و مردم چون هنگام گرفتن این روغنها حضور دارند احساس میکنند که این روغنها سالمتر هستند و بهتر است از این روغن بخرند.
روغن کنجد هیچ ارجحیتی به روغن زیتون، آفتابگردان و سویا ندارد. کاری به قیمت روغن کنجد نداشه باشید؛ این روغن درست مثل روغن آفتابگردان و ذرت است. وقتی که در مورد اثرات سلامتی بخش این روغنها میخواهیم صحبت کنیم، به ترکیب چربیهای روغن نگاه میکنیم. ترکیب چربیهای روغن کنجد شبیه ترکیب چربیهای روغن ذرت و آفتابگردان و ... است.
اگر هم به هر دلیلی میخواهیم در خانه از روغن کنجد استفاده کنیم، حتماً باید روغن زیتون هم استفاده کنیم چون چربیهای مورد نیاز بدن که در روغن زیتون است، در روغن کنجد وجود ندارد و اگر روغن کنجد میخواهید استفاده کنید حتماً روغنهای تولید شده در کارخانهها را استفاده کنید نه روغنهایی که در مقابل چشمتان و توسط دستگاهها در مغازهها تهیه میشود.
به یاد داشته باشید کنجد یک دانه روغنی است و احتمال آلودگیهای کپکی در دانههای روغنی بسیار زیاد است و از آنجایی که بر شرایط نگهداری کنجدهایی که در نانواییها و مغازههای روغنگیری استفاده میشود، نظارت چندانی صورت نمیگیرد و نمیدانیم آیا شرایط بهداشتی نگهداری آنها فراهم بوده است یا خیر، به همین دلیل بهتر است احتیاط کنیم و از روغنهای تهیه شده در کارخانهها استفاده کنیم، چه بسا این روغنهایی که جلوی چشم مشتری گرفته میشود از کنجدهایی باشد که آلودگی کپکی دارند و شما این کپک را با چشم نمیبینید ولی وارد روغنی میشود که خریداری کردهاید؛ استفاده از این روغن در طولانی مدت میتواند سلامتی شما را به خطر بیندازد و خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.
پس اگر روغن کنجد یا سایر روغنها را میخواهید بخرید حتماً از روغنهای تولید شده توسط کارخانهها استفاده کنید.