شناسهٔ خبر: 70611853 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اکونیوز | لینک خبر

وحشت و توهم به بهانه قبولی امتحان! - اکونیوز

اقتصاد ایران: یفشار برای موفقیت تحصیلی و باورهای غلط درباره مواد توهم‌زا، نوجوانان را به سوی مصرف موادی مانند مسکالین سوق داده است که این ماده که با وعده تمرکز بیشتر عرضه می‌شود.

صاحب‌خبر -

گروه سلامت خبرگزاری مهر - محدثه رمضانعلی: می دانم کار درستی نمی‌کنم ولی زندگی من بدون این مواد زندگی نمی‌شود! وقتی از این ماده مصرف می‌کنم حال بهتری دارم و از هیاهوی دنیا رها می‌شوم، مگر چقدر عمر می‌کنم که بخواهم به دنبال زندگی سالم باشم؛ اینها حرف‌های نوجوانی است که با مصرف این مواد مخدر را به دنبال حال خوب می‌گردد.

زهرا یکی از دخترانی است که در دام استفاده از «مسکالین» افتاده تا با خیال خودش با تمرکز بهتری درس بخواند ولی دست بر قضا با مصرف ماده مسکالین به جای تمرکز دچار توهم کاذب شده است و با همان حال که از مدرسه برمی‌گشت و از پل هوایی عبور می‌کرد، در خیالش تصور کرد گربه‌ای از پل هوایی آویزان است و تا کمر خم شده بود تا گربه را نجات دهد غافل از اینکه گربه‌ای وجود ندارد و جانش را به بازی گرفته است.

پوریا درباره تجربه‌اش از مصرف این ماده مخدر می‌گوید که مثل بچه‌های کوچک در حال ذوق کردن بودیم. انگار هر چیزی برای مان جدید بود. انگار ما بچه شده بودیم و ما را وسط دیزنی لند به حال خودمان رها کرده بودند. من برخورد باد خنکی را به صورتم حس می‌کردم.

این حس را دوستانم نداشتند اما من هنوز حس آن را به خاطر می‌آورم. در آن لحظات همه را کوچک‌تر از خودم حس می‌کردم. می‌دانستم که کار مهمی در این دنیا دارم که باید آن را آنجام بدهم. در مواقع این طور بودم که ناتوانی هایم را نمی‌دیدم. حس می‌کرد هرکاری، هر کاری را که بخواهم در لحظه از پس آن بر می‌آیم و هیچ مانعی برای من وجود ندارد.

اما این احساسات خوشایند چیزی حدود ۲ ساعت طول کشیده و بعد وارد فاز بسیار ناخوشایندی شده است. یکی از دوستانم خانه‌شان را در محاصره مارها دیده است. حس پرواز و سبک سری خیلی طولی نکشید. دوباره همه چیز با همان احساسات بد برگشت. ضربان قلبم را طوری حس می‌کردم که انگار قلبم را در آورده و به دستم داده‌اند. سرگیجه لحظه‌ای متوقف نمی‌شد. نمی‌دانستم کجا هستم یا کجا باید بروم. تعادلم از دست رفته بود…

با نزدیک شدن به فصل امتحانات و افزایش استرس، برخی به دنبال یافتن راهی برای تمرکز بیشتر برای مطالعه هستند و دست به مصرف مواد مخدری می‌زنند که عوارض جبران ناپذیری دارد و در برخی مواقع باعث زوال عقل و از دست دادن حافظه می‌شود.

دوپینگ با مواد مخدر برای شب امتحان

استعمال مواد مخدر به‌ویژه در جمع‌های دانشجویی در شب‌های امتحان سیر قابل‌توجهی دارد و طبق آمارهای رسمی، در سال‌های اخیر، هر ساله نیز به میزان مصرف مواد مخدر این برهه از زمان در این قشر افزوده می‌شود و این اتفاقی است که در جامعه در حال رشد است و هیچ نظارتی بر روی این موضوع نیست.

خانواده باید محیط امن را فراهم کنند

خانواده آغوشی است که باید همیشه خود را اختیار فرزندان خود قرار دهد تا هر چالشی را با او مطرح کند، دعواهای خانوادگی، فشار مالی و… از مسائلی است که بر جوانان تأثیر مضاعفی را می‌گذارد، بسیاری از خانواده‌ها در فصل‌های امتحانات با فشارهای خود مبنی بر اینکه باید درس بخوانی و نمره خوب بگیری فرزندان خود را تحت فشار می‌گذراند و دست به مصرف مواد مخدر برای افزایش تمرکز می‌زنند. اما عوارض جبران ناپذیر اینگونه مواد علاوه بر وابستگی شدید، ایجاد اضطراب، تپش قلب، بی خوابی و خستگی، افسردگی، فراموشی علائم دیگر است.

نقش خانواده‌ها و جوامع در زمینه مصرف اینگونه داروها و مواد اعتیادآور باید بسیار پررنگ باشد و آموزش‌های مختلفی در این زمینه به افراد داده شود، زیرا با تحت تأثیر این باورهای غلط و به اصرار دوستان خود اقدام به مصرف این دسته از داروها و مواد می‌زنند که حتی با یک بار امتحان نیز به دام اعتیاد می‌افتند.

ماموریت پلیس در فصل امتحانات | پایگاه خبری جماران

توهم در دید بصری از شایع‌ترین عوارض این دارو است

سعید صفاتیان کارشناس اعتیاد درگفت و گو با خبرنگار مهر گفت: مسکالین جز مواد توهم زا است که طبق تقسیم بندی سازمان ملل متحد از سال ۱۹۷۱ این ماده جز مواد غیر قابل مصرف قرار گرفته است.

وی افزود: بیشترین تأثیر ماده مسکالین بر مبنای توهم زا بودن آن است که به صورت بصری در دید افراد ایجاد می‌شود و افراد نور را مانند تار عنکبوت، شطرنج، اشکال کروی و حالت‌های دیگر می‌بینند.

توهم بصری از عوارض این ماده مخرب است

صفاتیان ادامه داد: فرد بعد از مصرف این دارو دچار خود از گذشتگی و توهم بصری می‌شود که لحاظ ذهنی تمرکز ندارد. افرادی که این دارو را مصرف می‌کنند در تخمین مسافت دچار اشتباه شده و همین امر باعث افزایش تصادفات رانندگی می‌شود.

به گفته وی؛ افرادی که از این ماده استفاده می‌کنند نیز زمان را هم نمی‌توانند تشخیص دهند و حالت گنگی در زمان را تجربه می‌کنند. افسردگی و آشفتگی ذهنی از دیگر عوارض مصرف مسکالین است.

این متخصص اعتیاد گفت: به جز این چند مورد روانپزشکی که بر روی فرد اثر می‌گذارد، مصرف این ماده باعث مشکلات جسمی اعم از؛ افزایش ضربان قلب و افزایش فشار خون نیز می‌شود که با افزایش ضربان قلب باعث ایجاد تشنج در افراد می‌شود.

از گیاه کاکتوس تا رسیدن به ماده‌ای هولناک

وی ادامه داد: وقتی یکی ماده روان گردان وارد بدن می‌شود با عوارض کبدی و کلیوی همراه می‌شود. جذب این دارو از طرق روده است و بعد از دو ساعت به حداکثر اثر می‌رسد. این ماده از طریق یک نوع کاکتوس در قسمت فوقانی گیاه به دست می‌آید.

وی افزود: این ماده بیشتر در مراسم‌های مذهبی و بومی آمریکای جنوبی استفاده می‌شود و در کشورهای دیگر به صورت قرص و پودر به صورت غیرقانونی به فروش می‌رسد.

به گفته صفاتیان؛ برای ترک این ماده در مراکز از ماده جایگزین استفاده می‌کنند تا فرد بتواند کنترل کند و به صورت کم کم از دارو کم می‌کنند و مسیر درمان اعتیاد به مسکالین بین ۳ تا ۶ ماه است.

وی افزود: متأسفانه خیلی از افراد بخاطر وابستگی روانی شدیدی که پیدا می‌کنند حتی تا یک سال هم باید تحت پوشش درمان باشند.

قاتل خاموش جنین‌های بی پناه

صفاتیان در پایان خاطر نشان کرد: در خانم‌های باردار نیز باعث افزایش فشار خون می‌شود که حالت‌های تشنج حاملگی به فرد دست می‌دهد و باعث سقط جنین و در گاهی از مواقع باعث نارسایی در جنین می‌شود.

به گفته وی؛ این ماده روان گردان بسیار خطرناک است و به هیچ عنوان قابل مقایسه با روان گردان‌های معمولی مثل گل و شیشه نیست. مصرف این دارو باعث وابستگی و اعتیاد روانی می‌شود که راه درمان را سخت و طولانی می‌کند.

اعتیاد به ماده مخدر مسکالین، توهم زای استخراج شده از کاکتوس پیوت - مرکز ترک  اعتیاد تهران-دکتر شاه محمدی

حدیث آقایی کارشناس پیشگیری از سو مصرف مواد مخدر که تحقیقات زیادی درباره روان‌گردان ها کرده است در این باره گفت: مسکالین ماده‌ای است که از قسمت‌های قرصی شکل نوعی کاکتوس به اسم «سن پدرو» خارج می‌شود. به دلیل طعم و بوی تلخ، آن را در کپسول می‌ریزند و در دزهای مختلف مصرف می‌کنند. حس نشاط و سرخوشی این ماده ۳ برابر بیشتر از روان گردانی مانند ال اس دی گزارش شده است.

خود آگاهی کاذبی که به دام جوانان می‌افتد

در این لحظات مصرف کننده خود آگاهی کاذبی دارد. حس می‌کند مانند ابر قهرمان‌ها مأموریتی به او محول شده است. حس می‌کند مانند افراد نظر کرده است و دیگران باید از او تبعیت کنند. برخی از افراد به جز توهمات بینایی که گاهی بروز می‌کنند این نوع توهم شناختی را هم با خود به واقعیت می‌آورند و حرف‌های شأن در روزهای بعد از مصرف مورد تمسخر اطرافیان قرار می‌گیرد. به همین دلیل این افراد حس فهمیده نشدن پیدا می‌کنند و آرام آرام از جامعه خود را جدا می‌کنند.

مواد توهم‌زا چیست و چطور باعث توهم می‌شوند؟ | کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر

آقایی گفت: با مصرف بیشتر روان گردان‌ها این احساسات بروز می‌کنند اما تفاوت مسکالین در این است که این خود آگاهی را تثبیت می‌کند. یعنی فرد از نظر روحی نیاز پیدا می‌کند که به یک حس برگردد و این نیاز روحی همه ارکان اصلی زندگی او را زیر و رو می‌کند.

این کارشناس پیشگیری از اعتیاد ادامه داد: تنها با کمک دارویی و همچنین جلسات مداوم روانشناسی بالینی است که می‌توان عوارض مصرف این روان گردان‌ها را کاهش داد:.ما بر این باور هستیم که میل به مصرف روان‌گردان در افرادی که زمینه بیماری‌های اضطرابی دارند بیشتر است. پس کمک گرفتن از یک مشاور حاذق می‌تواند تا حدودی زیادی ریشه‌های این نوع بیماری را شناسایی و سپس درمان کند. در بسیاری از موارد خود مصرف کنندگان میلی به مراجعه ندارند و این اطرافیان هستند که با دیدن این علائم باید بیمار را تشویق به حضور در مطب این روانشناسان کنند. توجه به نوجوانان، شناسایی نیازهای آنان، ایجاد حس اعتماد به نفس در آنها و همچنین نظارت بر رفتارها و رفت و آمدهای شأن تا حدود زیادی می‌تواند در پیشگیری از اعتیاد مؤثر باشد.

برچسب‌ها: