شناسهٔ خبر: 70605928 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

حجت‌الاسلام محمدی عراقی:

اتهام تحجر بزرگ‌ترین جفا در حق آیت‌الله مصباح یزدی بود

زئیس دفتر مقام معظم رهبری در قم گفت: یکی از بزرگترین جفاها در حق علامه مصباح یزدی که به دلیل جناح‌بندی‌های سیاسی صورت گرفت اتهام تحجر و تعصب به این استاد بزرگ بود؛ علامه مصباح کجا و تحجر کجا و اگر روشنفکری واژه‌ای بدنام نشده بود معتقدم ایشان یکی از روشنفکرترین عالمان ما بودند.

صاحب‌خبر -

محمدی عراقیبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام و المسلمین محمد محمدی عراقی؛ رئیس دفتر مقام معظم رهبری در قم، امروز، پنجشنبه ۱۳ دی ماه، در کنگره بزرگداشت روز علوم انسانی اسلامی و روز بزرگداشت علامه مصباح یزدی در قم با بیان اینکه شخصیت علامه مصباح شخصیتی ذوابعاد بودند به خصوص از جهت کمالات و مقامات معنوی، گفت: عامل اصلی تاثیرگذاری و جاودانگی اندیشه ایشان همین بعد است؛ بنده با اینکه سال‌ها در محضر ایشان شاگردی کرده‌ام ولی لیاقت سخن درباره ایشان را ندارم و ظاهری از حالات معنوی و عبادات و زیارات ایشان را می‌دیدیم.

وی افزود: ایشان در زمینه مسائل معنوی بسیار کتوم بودند و بنده با فهم ناقص خودم می‌توانم بگویم او با اولیاء الله ارتباط ولایی داشت و به درجه‌ای از ولایت رسیده بود؛ ما ارتباطمان با ائمه(ع) عمدتا برای توسل و درخواست جاجات معنوی و مادی است ولی مسئله تولی مسئله فراتری است؛ رابطه ولایی بر بنیاد محبت است نه قضا و حاجت شخصی.
 
محمدی عراقی افزود: کسانی که به این مرتبه می‌رسند نسبت به بندگان و حتی عصیانگران شفقت دارند و دستگیر آنان هستند و از این فداکاری لذت می‌برند و بر این خدمت شاکر خدا هستند؛ بارها رخ داد که ما مزاحمت زیادی برای ایشان داشتیم ولی وقتی می‌خواستیم عذرخواهی کنیم ایشان از ما تشکر می‌کرد که این مزاحمت را برای ایشان ایجاد کرده‌ایم.
 
رئیس دفتر مقام معظم رهبری در قم با بیان اینکه آثار علمی ایشان در رشته‌های مختلف علوم اسلامی در اوج است، تصریح کرد: در فلسفه و نقد فلسفه‌های الحادی و مادی، در منطق و ... که شرح شفای بوعلی و شرح اسفار و نهایه و کتاب بسیار وزین آموزش فلسفه از جمله این آثار است؛ کتاب آموزش فلسفه نقطه عطف در آموزش فلسفه محسوب می‌شود.  
 
وی با بیان اینکه روشن‌بینی و نوآوری همراه با وفاداری کامل و اهتمام به اصول از دیگر ویژگی‌های ایشان بود، گفت: نهادسازی از دیگر ویژگی‌های بارز ایشان بود؛ خیلی افراد دانشمند هستند ولی وارد نهادسازی و تاسیس مؤسسات نمی‌شوند ولی ایشان در دوران جوانی و بدون اینکه امکاناتی داشته باشند به فکر آینده اسلام و نهادسازی و کادرسازی در این عرصه بودند. 
 
محمدی عراقی اظهار کرد: ایشان حتی برای مدل حکومت اسلامی ده‌ها هزار فیش‌برداری به صورت مشترک داشتند که در یورش‌های ساواک از بین رفت؛ در کارهای قرآنی روشمند عمل کرد و سبک جدیدی را در پژوهش‌های قرآنی بنیانگذاری کرد. در هر موضوعی قرآن را از ابتدا تا انتها مطالعه و یادداشت‌برداری می‌کردند همچنین اهتمام زیادی به تربیت نیروی انسانی داشت و این کار را آنقدر مهم می‌دانست که آن را بر قبول هر مسئولیتی در جمهوری اسلامی ترجیح داد و به تعبیر خودشان نقش مادری را در حوزه ایفا کردند. 

استاد در اخلاق نظری و عملی

محمدی عراقی با بیان اینکه ایشان در اخلاق نظری استاد بودند، گفت: ایشان به نقد مکاتب اخلاقی و فلسفه اخلاق پرداختند که آثارشان در قله است ولی مهمتر اخلاق و عرفان عملی بود؛ در این بعد از خودشان شروع کرده بودند به همین دلیل سازنده بودند؛ این وجود مبارک محصول چند دهه مجاهده است؛ اگر بخواهیم زندگی ایشان را خلاصه کنیم مبالغه نیست اگر بگوییم 70 _ 80 سال جهاد علمی و عملی در راه خدا داشتند و این اخلاص چنین ثمراتی هم به دنبال دارد. 
 
رئیس دفتر مقام معظم رهبری در قم با اشاره به فعالیت‌های انقلابی ایشان، اضافه کرد: ایشان در دهه 40 و 50 براساس اسناد ساواک به فعالیت انقلابی ادامه داد و بعد از انقلاب هم به حمایت از جبهه مقاومت پرداخت که سخنان سیدحسن نصرالله درباره ایشان سخنان عجیبی است و مرحوم سیدحسن ایشان را پشتوانه فکری و معنوی مقاومت نامگذاری کردند. 
 
محمدی عراقی با اشاره به تلاش‌های علامه مصباح در عرصه وحدت حوزه و دانشگاه و علوم انسانی اسلامی، افزود: در دهه 50 و اوایل انقلاب که کسی اصلا به فکر این نوع مسائل نبود درک عمیق و بهنگام ایشان در عرصه علوم انسانی سبب شد تا وارد این عرصه شوند؛ ایشان اهمیت موضوع را قبل از انقلاب درک کردند و ثمره 40 سال تفکر و مطالعه ایشان در این عرصه به کار گرفته شد؛ ایشان مخاطرات و نیازهای آینده انقلاب را به خوبی درک می‌کردند.  
 
وی افزود: بهترین استادان دانشگاه شش روز در هفته به قم می‌آمدند و در سالن اجتماعات مؤسسه در راه حق جلساتی از سوی ایشان آنان برپا می‌شد؛ در این جلسات، مباحث علوم مختلف سیاسی و روان‌شناسی و مدیریت و ... از سوی استادان دانشگاه طرح می‌شد سپس ایشان به نقد مبانی علوم مختلف از منظر دین می‌پرداخت و بسیار برای استادان مفید بود و خودشان آن را خیلی مفید می‌دانستند.
 
وی افزود: گاهی خودشان به دانشگاه می‌رفتند و با رئیس دانشکده مدیریت و استادان جلسه می‌گذاشتند و مباحث علوم انسانی طرح و بحث می‌شد.

جفای بزرگ

محمدی عراقی بیان کرد: یکی از بزرگترین جفاها در حق ایشان که به دلیل جناح‌بندی‌های سیاسی صورت گرفت اتهام تحجر و تعصب به این استاد بزرگ بود؛ علامه مصباح کجا و تحجر کجا و اگر روشنفکری واژه‌ای بدنام نشده بود معتقدم ایشان یکی از روشنفکرترین عالمان ما بودند و ایشان جزء معدود افرادی مانند شهید مفتح و شهید مطهری بود که می‌توانست با نسل جدید سخن بگوید و زبان علمی دانشگاه را به خوبی می‌فهمید. 
 
محمدی عراقی بیان کرد: ایشان با منطق و عقلانیت اندیشه‌های اسلام را تبیین کرد؛ احسان طبری به عنوان ایدئولوگ مارکسیسم شناخته شده بود ولی چنان منطق علامه در او اثر گذاشت که کتاب کج راهه را نوشت و گذشته خود را نقد کرد. 
 
وی ادامه داد: اگر در پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا هم قصد داشتیم کسی را برای همایش‌های حساس بفرستیم ایشان در اولویت بودند و به جرئت می‌گویم ایشان حق حیات معنوی و ایمانی بر گردن بنده دارند و وجود این استادان بزرگ از بزرگترین نعمت‌های الهی محسوب می‌شود.
انتهای پیام