جوان آنلاین: حسین سیمایی وزیر علوم در سیامین جلسه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) که با حضور معاون اول رییس جمهور برگزار شد، با اشاره به یازده ماموریت ملی که در بند (الف) ماده ۲ قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت عتف آمده است، گفت: قانون تشکیل وزرارت علوم، تحقیقات و فناوری، قانون مترقی است که قانونگذار به درستی به اهمیت این ماموریتها و حدود اختیارات واقف بوده و لذا در این قانون شورای عالی دیده شده که حوزه اختیارات آن فراوزارتخانهای و در سطح ملی است و مسائلی که در آن مطرح میشود در سطح کلان است. به جد هم انجام هریک از این ماموریتها نیازمند همکاری همه بازیگران علم و فناوری کشور است.
به گزارش ایسنا، وی افزود: لازم به تأکید است که شورای عالی عتف، شورای وزارت علوم نیست بلکه شورایی به منظور راهبری توسعه علمی و فناورانه کشور و با رسالت سیاستگذاری و نظارت فرابخشی و هماهنگی بینبخشی در حوزههای علمی، فناوری و تحقیقاتی کشور است.
وزیر علوم ضمن معرفی دستورهای جلسه گفت: نتیجه مطالعاتی که در دنیا انجام شده و در وزارت علوم نیز مشابه آن انجام شده است نشان میدهد که حوزههای علم و فناوری راهبردی مهم هستند چرا که مزیت آفرین و آیندهساز هستند. توجه به این حوزهها برای تحقق مرجعیت علمی و فناوری کشور ضروری است، اگر امروز خدای ناکرده غفلت صورت بگیرد، در چند سال آینده کشور با مشکلاتی ممکن است روبرو شود و مزیت رقابتی خود را از دست بدهد. لذا لازم است ضمن اینکه فهرست حوزههای علم و فناوری راهبردی استخراج و اعلام شود بایستی به این حوزهها توجه ویژه شود.
سیمایی عنوان کرد: توجه به حوزههای علم و فناوری راهبردی از تکالیف مهم ما در برنامه هفتم توسعه نیز هست لذا این اهمیت و ضرورت وظیفه و ماموریت ما را دوچندان میکند که حتماً برایش سیاست و برنامه داشته باشیم.
وزیر علوم افزود: توجه و حمایت مدنظر ما از حوزههای علم و فناوری راهبردی ابعاد مختلفی دارد؛ اقدامات و برنامههای مختلفی از تصویب و راهاندازی رشتههای تحصیلی جدید در حوزههای علم و فناوری راهبردی تا راهاندازی و تجهیز آزمایشگاههای مرتبط، پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان و نخبگان در این رشتهها، تخصیص ظرفیت جذب اعضاء هیئت علمی مازاد بر سهمیههای معمول، حمایت ویژه از نشریات این حوزه، پرداخت پژوهانه ماهیانه، بورسیه تحصیلی خارج از کشور و فرصت مطالعاتی دانشجویان و اعضاء هیئت علمی در رشتههای راهبردی و موارد دیگر قابل برشماری است.
نایب رئیس شورای عالی عتف گفت: موفقیت در حوزههای راهبردی نیازمند حمایت تمامی بازیگران علم و فناوری کشور است و کاری نیست که به تنهایی از عهده یک وزارتخانه بربیاید و لذا همه باید برای آن برنامه داشته باشند و تلاش کنیم، بنابراین شورای عالی عتف که رؤسا و نمایندهگان همه بازیگران علم و فناوری در آن حضور دارند بهترین محل برای طرح مسأله و ایجاد وفاق در هماهنگی آن و البته سیاستگذاری، پایش و ارزیابی موضوع است.
به گزارش روابط عمومی وزارت علوم؛ در دستور اول گزارشی از عملکرد شورای عالی عتف توسط صالحی دبیر کل شورا ارائه شد که شامل موارد زیر است:
• برگزاری جلسات شورای عالی، کمیسیون دائمی و کمیسیونهای تخصصی شورا
• راهاندازی دورههای پسادکتری
• ساماندهی پژوهشگران مستقل
• تأسیس صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری
• تدوین و تصویب اولویتهای پژوهش و فناوری کشور در بازه زمانی ۱۴۰۷-۱۴۰۳
• تصویب طرحهای اجرایی بلندمدت سرمایهگذاری کلان ملی
• برگزاری نمایشگاه تقاضای ساخت و تولید ایرانی (تستا)
• تأسیس شبکه ملی آزمایشگاهی
• نظارت برعملکرد ۶۰ درصد هزینه امور پژوهشی شرکتها، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت از طریق سامانه ساتع (موضوع بند \"د\" تبصره (۹) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کشور)
• نظارت بر عملکرد یک درصد اعتبارات هزینه دستگاههای اجرای از طریق سامانه سمات ملی (موضوع ماده ۵۶ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ۲)
• گزارش سالانه پایش و ارزیابی علم، فناوری و نوآوری کشور
در ادامه اعضای شورا تشکیلات سازمانی دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و آییننامه طرحهای اجرایی بلند مدت سرمایهگذاری کلان در بخشهای آموزشی، پژوهشی و فناوری را تصویب کردند.
همچنین مقرر شد به منظور استفاده از ظرفیت صندوق شورای عالی عتف برای جهتدهی به تحقیقات دانشگاهی به سمت حل مسائل و چالشهای کشور سازمان برنامه و بودجه ردیف اعتباری مستقلی برای صندوق در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور لحاظ نماید.
در راستای تحقق مرجعیت علمی و فناوری و توجه به پیشرفت در حوزههای علم و فناوری آینده ساز، مزیتآفرین و راهبردی و همچنین در راستای اجراییسازی بند (ت) ماده ۹۹، بند (ب) ماده ۹۶ و بند (پ) ماده ۹۷ برنامه هفتم پیشرفت مقرر شد دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (وزارتین) هر دو سال یکبار فهرست حوزههای علم و فناوری راهبردی را اعلام و به روزرسانی کند.
همچنین براساس مصوبه شورای عالی عتف مقرر شد، شوراهای برنامهریزی آموزشی و گسترش آموزش عالی وزارتین نسبت به تسهیل تدوین و اجرای رشتههای تحصیلی جدید در حوزههای علم و فناوری راهبردی موضوع بند (الف) در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی برتر کشور اقدام کنند.
به منظور حمایت از رشتههای راهبردی، وزارتین و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری موظف به راهاندازی و تجهیز آزمایشگاههای مرتبط با رشتههای راهبردی، تخصیص ظرفیت جذب اعضاء هیئت علمی مازاد بر سهمیههای معمول، حمایت ویژه از نشریات این حوزه و بینالمللیسازی آن و پرداخت پژوهانه ماهیانه شدند.
طبق مصوبه شورای عالی عتف مقرر شد دبیرخانه با همکاری وزارتین، دانشگاه آزاد اسلامی و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان شیوهنامه شرایط احراز دریافت پژوهانه، مبلغ پژوهانه و تعداد مشمولین را تدوین و به تصویب کمیسیون دائمی شورای عالی عتف برساند.
در این جلسه همچنین مصوب شد شوراهای هدایت استعدادهای درخشان وزارتین نسبت به تسهیل پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان و نخبگان در رشتههای راهبردی مذکور به شیوه بدون آزمون در قالب آییننامهای مستقل اقدام کنند.
بر اساس مصوبه شورای عالی عتف سازمان برنامه و بودجه موظف شد ردیف اعتباری برای تأمین منابع مالی مورد نیاز برای اجرای مصوبات فوق الذکر تحت عنوان "دبیرخانه شورای عالی عتف-صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری" در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور ایجاد کند. همچنین سازمان اداری و استخدامی کشور موظف به ارائه مجوزهای مورد نیاز جهت تأمین هیأت علمی در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در رشتههای راهبردی و مازاد بر سهمیههای معمول وزارتین شد.