شناسهٔ خبر: 70603779 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

مدیرکل امور عشایر استان اردبیل؛

موزه عشایر استان اردبیل راه‌اندازی می‌شود

مدیرکل امور عشایر استان اردبیل گفت: با هدف حفظ و صیانت از فرهنگ اصیل عشایر ائل سون، موزه عشایر این استان راه‌اندازی می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، علی پیرجاهد روز پنجشنبه اظهار کرد: این موزه با هدف حراست و صیانت از فرهنگ اصیل عشایر در اردبیل راه‌اندازی می‌شود، اما باید با سنجیدن جوانب امر ورود بخش خصوصی و حمایت دستگاه‌های مربوطه در این امر مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوان در کنار انتقال فرهنگ و سنت‌های عشایر به جامعه به‌ویژه نسل جوان، آثار و توانمندی‌های این جامعه را نیز در این موزه به عرصه نمایش گذاشت.

وی با اشاره به توافق اولیه با هیات ورزش‌های روستایی و عشایری برای برگزاری مسابقات ورزشی و برگزاری جشنواره‌های فرهنگی و بومی در استان ادامه داد: در دهه فجر امسال این مسابقات در بین جامعه عشایر و با هدف معرفی بازی‌های بومی، محلی عشایری با محوریت شهرستان‌ها برگزار خواهد شد.

مدیرکل امور عشایر استان اردبیل با بیان اینکه جشنواره فرهنگی، ورزشی عشایر برای اولین بار در استان برگزار می‌شود، افزود: در قالب جشنواره اقوام باید اهتمام ویژه‌ای نسبت به برگزاری این جشنواره داشته باشیم تا توانمندی‌های عشایر در تولید محصولات دامی و صنایع دستی و همچنین سنت‌های اصیل این قشر زحمتکش جامعه را معرفی و صیانت کنیم.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی صحیح در برگزاری جشنواره‌هایی نظیر جشنواره کوچ عشایر مغان و یا جشنواره لبنیات گفت: تمام این اقدامات با همدلی و هم‌افزایی سران جامعه عشایری امکان‌پذیر است.

پیرجاهد به تکمیل لیست شهدای عشایر استان اردبیل اشاره کرد و افزود: سران عشایر آمار دقیقی از شهدای جامعه عشایر را برای ارائه خدمات به خانواده‌های آنها، به اداره امور عشایر استان تحویل دهند.

مدیرکل امور عشایر استان اردبیل با اشاره به تعیین تکلیف شرکت‌های تعاونی عشایری در شهرستان‌ها بیان کرد: در بیشتر شرکت‌های تعاونی عشایر نهاده‌های دامی توزیع می‌شود و با طی فرآیند قانونی در صدد سنددار کردن شرکت‌های تعاونی و تملک آن‌ها هستیم.

پیرجاهد با تاکید بر اینکه با نگاه مثبت به مسائل می‌توان با همدلی و هم‌افزایی مشکلات جامعه عشایری را برطرف کرد، گفت: با تشکیل کمیته‌های تخصصی از جمله کمیته فرهنگی، کمیته ورزشی و کمیته اقتصادی می‌توان مسائل و مشکلات عشایر را به درستی احصا کرده و در راستای رفع آن‌ها گام برداشت.

مدیرکل امور عشایری استان اردبیل همچنین از بهسازی و بازگشایی جاده‌های عشایری استان خبر داد و افزود: برای بهسازی و بازگشایی جاده‌های عشایری استان دنبال تامین تجهیزات و ماشین‌آلات هستیم.

عشایر استان اردبیل با بیش از ۱۳ هزار خانوار و با ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور بوده و از ۲ ایل شاهسون و قره داغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.

عشایر این استان ساکن در ۱۱ شهرستان، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه، هزار و ۵۲۷ "اوبه" (اقامتگاه موقت) زندگی می‌کنند.

عشایر استان اردبیل سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، هزار و ۵۰۰ تن پشم، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر، هشت هزار و ۱۰۰ تن محصولات باغی، ۹۲ هزار تن محصولات زارعی و ۲۳ هزار متر مربع صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم تولید می‌کنند.

هم‌اکنون عشایر استان در بین ۱۲۰ ایل شناسنامه دار کشور در جایگاه سوم، از لحاظ مرتع در رتبه چهارم، تعداد دام در رتبه پنجم و از لحاظ جمعیت در جایگاه هشتم قرار دارد و یکی از ایل‌های بزرگ کشور محسوب می‌شود.

عشایر استان اردبیل نیمی از سال را در قشلاقات شمال استان و نیمی دیگر را در ییلاقات سبلان و ارتفاعات کوه‌های باغرو و بزغوش سپری می‌کنند و شغل اصلی آن‌ها دامپروری بوده و به نگهداری ۱.۵ میلیون واحد دامی مشغول هستند.