سلام خدمت شما جناب آقای مهندس اسکندری خواهش میکنم مقدمتا بحث رو شروع فرمایید تا در ادامه، سوالات خودم رو بیان کنم:
بنده هم متعاقبا خدمت شما سلام و خسته نباشید عرض می کنم. خودکفایی در بخش کشاورزی مطالبه اصلی امام راحل و مقام معظم رهبری از ابتدای انقلاب تا کنون بوده است و به جهت همین موضوع نامگذاری بسیاری از سال ها توسط مقام معظم رهبری به دلیل لزوم توجه به تولید و ظرفیت های داخلی اقتصادی بوده.
مواجهه کشور ما با شرایط اقلیمی خشک بهانه ای شده است برای کسانی که نمیخواهند در این بخش مهم، کار اساسی و درست انجام بگیرد، بهانه ای شده برای کسانی که نمیخواهند کشور قدرتمند باشد، این در حالی است که مقام معظم رهبری بارها در سخنرانی های خود تاکید بر قدرتمند شدن کشور در همه بخش ها دارند. قوی شدن در بخش کشاورزی به معنی رفع کامل نیاز های کشور در بخش کشاورزی با استفاده از تولید و توان داخلی، قطع صادرات و صادرات محصولات مازاد است.
خیلی ها در داخل این قوی شدن را دوست ندارند. این افراد با استفاده از عواملی که در داخل سازمان های متولی دارند سعی می کنند ما نمیتوانیم را دربخش کشاورزی به یک گفتمان غالب تبدیل کرده و حتی پیوست ها علمی خصوصا در مورد آب را نیز به این موضوع پیوند می زنند. مطرح کردن طرح نکاشت و یا اشتغال زایی برای روستاییان در بخش های غیر کشاورزی جهت خالی نشدن روستاها، بخش کوچکی از برنامه های این گروه جهت ضربه زدن به تولید و خودکفایی کشور در بخش کشاورزی است. باید توجه داشت ما بیشتر مشکل مدیریت آب داریم تا کمبود آب و باید تغییرات اساسی در نحوه مصرف آب کشاورزی بدهیم.
رسالت اصلی بسیج کمک به قوی شدن بخش کشاورزی است. شعار ما در بسیج "با مردم، برای مردم" است. بسیج یعنی مردم و ما باید در خصوص مشکلات مردم از دستگاه های متولی مطالبه گر باشیم و کمک کنیم تا ظرفیت هایی که در این بخش است توسط خود مردم مدیریت شود.
ما در بسیج برنامه ریزی های جامعی در خصوص فعال کردن و ظرفیت های کشور جهت خودکفایی در محصولات اساسی مانند گندم، جو، ذرت، برنج و دانه های روغنی کرده این برنامه ها 5 ساله ای تدوین شده تا به نقطه قطع واردات برسیم . همچنین در خصوص خودکفایی در گوشت قرمز نیز طرحی تدوین و در قرارگاه اقتصاد مقاومتی سازمان بسیج تصویب و در مرحله اجرایی شدن قرار دارد. البته باید این نکته را مد نظر قرار داد که بسیج اجرا کننده طرح ها نیست بلکه نقش بسیج کنندگی و تسهیل گری را دارد.
ممنون از صحبت های جامع جنابعالی، سوال اول بنده این است که نقش بسیج در اجرای طرح جهش تولید در دیم زارها به چه صورت است؟
طرح جهش تولید در دیمزارها کار مشترک بین ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و وزارت جهاد کشاورزی است. دیم زارها ظرفیت بسیار خوبی برای کشور هستند که اگر از آنها به درستی استفاده شده و یافته های علمی به این عرصه ها وارد شود قطعا عملکرد بسیار بالاتری از شرایط فعلی خواهند داشت. هدف از این طرح که تامین اعتبار از طرف ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و پشتیبانی ها فنی و علمی از طرف وزرات جهاد کشاورزی انجام شده است افزایش بهره وری در سطح دیم زار های کشور می باشد. طبق ارقام اعلام شده در سطح دیم زارها با اجرای این طرح 25 درصد افزایش تولید داشته ایم که باید این اطلاعات و ارقام با برش های محصولی و استانی شفاف سازی شود.
ما به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) پیشنهاد دادیم که جهت نظارت علمی و دقیق از این طرح و تدقیق آمار و اطلاعات، از بدنه کارشناسی بسیج که در حال حاظر نزدیک به 13 هزار مهندس بسیجی آموزش دیده در 26 هزار روستای کشور هستند استفاده نماید.
برخی آمار ها می گویند ما نزدیک به 30 هزار روستای خالی از سکنه داریم شما برای این موضوع چه راهکاری دارید؟
بخش عمده ای از فعالیت هایی که در بسیج صورت می گیرد (اقشار مختلف بسیج) مانند مساجد و محلات، سازندگی، عمران، صنعت و ... با هدف کمک به اقتصاد و معیشت مردم خصوصا در بخش روستایی است. در واقع کلید خالی نشدن روستاها رونق تولید در آنها است. البته باید توجه داشت در سالیان اخیر برخی روستاهای کوچک در هم ادغام و شهر هایی را تشکیل دادند و محل اسکان روستاییان به شهرها منتقل شده ولی تولید در روستا باقی مانده است یعنی جابجایی سکونتگاه روستاییان باعث از بین رفتن ظرفیت های تولید نشده و تولید به قوت خود در جریان است. با تقویت زیرساخت ها مورد نیاز می توان مشکل سکونت در روستا ها را نیز مرتفع نمود که در این حوزه هم قرارگاه محرومیت زدایی بسیج طرح های خوبی در دست اجرا دارد که باعث باقی ماندن مردم در مراکز تولید می شود.
چه دستگاه هایی در جهت طرح ها و برنامه های شما همکاری بیشتری دارند؟
با توجه به اینکه متولی اصلی این بخش وزارت جهاد کشاورزی می باشد، قاعدتا بیشترین همکاری و تعامل این سازمان با وزارت جهاد کشاورزی است. که وظیفه این ارتباط در سازمان مرکز بسیج وزارت جهاد کشاورزی است که وظیفه دارد نیروها و بخش های مختلف وزارت خانه را در جهت اهداف مد نظر [ خودکفایی و امنیت غذایی ] هماهنگ نماید. البته همکاری ما با وزارت جهاد کشاورزی با وضع مطلوب فاصله دارد و ما به جهت بهبود این همکاری اعلام آمادگی کرده و منتظر پاسخگویی از طرف دولت می باشیم.
فعالیت هایی مانند نوغانداری، گیاهان دارویی و .. بخش هایی هستند که کمتر به آنها توجه شده برنامه شما در این بخش های چیست؟
سازمان بسیج جامعه کشاورزی در همه زمینه های تولیدی بخش، محتوی آموزشی و ترویجی مورد نیاز را تدوین کرده است و بناداریم به سرعت هر کدام از این محتوی های تولید شده را تبدیل به پروزه و طرح های عملیاتی کرده و پس از تصویب اجرایی نماییم منجمله نوغانداری و گیاهان دارویی.
هسته های تخصصی در خصوص این محصولات و سایر محصولات مزیت دار کشور تشکیل شده و با استفاده از تمامی بازیگران زنجیره ارزش این محصولات طرع عارضه یابی آنها در دست اقدام است تا با شناخت دقیق مسائل و مشکلات آنها، طرح های مناسب در خصوص توسعه این محصولات تدوین گردد.