به گزارش ایرنا، «علی مولوی» یکی از خبرنگاران پیشکسوت خبرگزاری جمهوری اسلامی است که سابقه انجام کار خبری و مدیریت در ۲ مرکز کرمانشاه، کردستان و دفتر مهاباد را در کانامه خود دارد وی در سال ۱۳۷۰ به عنوان خبرنگار در ایرنا مرکز کرمانشاه جذب شد، پس از ۳۰ سال قلم فرسایی در خصوص انعکاس رویدادهای خبری، دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی در این منطقه و بازتاب کمبودها و مشکلات مردم در راستای حل آنها، سرانجام در اسفند سال ۱۳۹۹ به درجه بازنشستگی نایل شد.
بسیاری از دبیر و خبرنگاران ایرنا در غرب کشور افتخار همکاری و همراهی با این خبرنگار و مسوول پیشکسوت ایرنا را دارند و ذکر نام «علی مولوی» برای بسیاری از آنان توام با خاطرات شیرین، یادآوری اخلاق مداری در کنار کار خبرنگاری حرفهای است.
«مولوی» پس از جذب در ایرنا کرمانشاه، در سال ۱۳۷۳ به عنوان مسوول دفتر مهاباد منصوب شد و وی علاوه بر اینکه نخستین مسوولیت دوران خدمتی خود را تجربه کرد، یکی از نخستین مدیران ایرنا در دفتر تازه تاسیس شده ایرنا مهاباد نیز بود.
وی در طول ۳۰ سال خدمت خود در خبرگزاری ایرنا علاوه بر اینکه چندین سال دبیر منطقه ششم خبری بود، ۲۲ سال نیز به عنوان مدیر ایرنا خدمت کرد که ۲ سال مسوول ایرنا دفتر مهاباد، پنج سال مدیر ایرنا مرکز سنندج و ۱۵ سال مدیر ایرنا کرمانشاه بود.
هر چند بنده افتخار شاگردی وی را در دورانی که در دهههای ۷۰ و ۸۰ که در دفتر مهاباد و مرکز سنندج، مسوولیت داشت، ندارم و شناخت بنده از ایشان بیشتر از طریق نقل قول هایی بود که سایر همکاران در مورد وی بیان می کردند اما یکی از آرزوهایم هم صحبت شدن با وی بود.
حال این خبرنگار پیشکسوت و خوش اخلاق کرمانشاهی پس از ۳۰ سال از آن دوران در سفری کوتاه دوباره به مهاباد برگشت و به بازگو کردن بخشی خاطرات آن دوران و گفت و گپ با همکاران قدیمی و کنونی ایرنا در این دفتر پرداخت و شیوه نگارش و ارسال خبر در آن دوران را که در مقایسه با دوره کنونی بسیار سخت و پیچیده بود، بیان کرد.
ایرنا دفتر مهاباد به رسم میزبانی با این خبرنگار و مدیر پیشکسوت ایرنا گفت و گویی اختصاصی به شرح زیر انجام داده است.
ایرنا: بفرمایید در چه سالی و چگونه به عنوان خبرنگار وارد مجموعه خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) شدید و کار خبرنگاری در آن دوران چه سختی هایی داشت؟
مولوی: در سال ۱۳۷۰ پس از اینکه مدرک کارشناسی رشته تاریخ از دانشگاه تهران را گرفتم به عنوان خبرنگار ایرنا در مرکز کرمانشاه جذب شدم و در آن دوران مرکز کرمانشاه دارای چند خبرنگار پیشکسوت و قدیمی بود که به عنوان مثال مرحوم احمدی دارای ۴۲ سال و مرحوم رحمتیان ۲۷ سال سابقه کار داشتند و بنده نیز به عنوان جوان ترین نیروی مرکز کار خود را شروع کردم.
در آن زمان کار خبر بسیار سخت بود و ما پس از تهیه خبر آن را با دستگاه تلکس، به تهران مخابره می کردیم کار با دستگاه تلکس به علت قطعی خط تلفن و پارگی نوار تلکس سخت بود و خبرنگار باید حتما یک دوره آموزشی با آن را فرا می گرفت.
هر چند با توجه به اینکه خبرنگارانی با سابقهای در ایرنا کرمانشاه حضور داشتند و هر گاه با مشکلی روبرو می شدم از آنان کمک می گرفتم و در مدت چند ماه با علاقه و پشتکار زیاد توانستم فعالیت خودم را به عنوان یک خبرنگار شروع کنم.
همچنان که می دانید کار خبرنگاری متفاوت تر از سایر مشاغل است و چون همیشه با رویدادهای تازه سرو کار دارد، گذر زمان را کمتر درک می کند و همین امر کار خبر را خوشایند می کند و از طرفی دیگر این شغل در کنار زیبایی های خاص آن، دارای حساسیت و استرس زیادی هم هست.
ایرنا: از چه زمانی به عنوان مسوول ایرنا دفتر مهاباد منصوب شدید و سختی ها شروع فعالیت در این دفتر چگونه بود؟
مولوی: در حالی که تنها سه سال از شروع خدمتم در کرمانشاه سپری شده بود، در یکی از سفرهای مسوولان ایرنا از تهران به مرکز کرمانشاه، پیشنهاد مسوولیت به دفتر مهاباد را به من دادند و با توجه به اینکه شناخت زیادی از محیط اینجا نداشتم در ابتدا نپذیرفتم اما با توجه به اینکه نخستین تجربه مسوولیت هم بود تا حدودی برایم جذاب هم بود.
در یکی از روزهای پاییز سال ۱۳۷۳ برای نخستین بار به مهاباد آمدم و آن وقت ساختمان دفتر ایرنا استیجاری بود و بخشی از اداره هم به عنوان مسکونی مورد استفاده قرار می گرفت و بنده نیز که آن دوران مجرد بودم در آن بخش ساکن شدم.
آقای مولوی مدیر ایرنا مهاباد در سینما تربیت این شهر به همراه جمعی از مسوولانبا توجه به اینکه در کرمانشاه با مادرم زندگی می کردم، چند ماه بعد به همراه وی به مهاباد اسباب کشی کردم، اتفاقا در آن روز برف سنگینی هم منطقه را فرا گرفته بود و خودرو اسباب و اثاث ما در برف جاده برهان مسیر مهاباد - بوکان گرفتار شده بود.
یاد دارم در آن زمان که در جاده برهان در برف و کولاک گرفتار شده بودیم، برادرم که ما را همراهی می کرد چند بار درخواست کرد که انصرف بدهم و به همراه مادرم به کرمانشاه باز گردیم اما قبول نکردم و پس از چندین ساعت راه برای تردد باز شد و به مهاباد رسدیم.
پس از شروع کار در مهاباد هم با گویش سورانی مردم این منطقه آشنایی نداشتم اما به تدریج با مردم ارتباط برقرار کردم و در مدت ۲ سالی که در مهاباد بودم بهترین خاطرات دوران خدمتم بود و در همان دوران با دختر عمویم که وی در کرمانشاه معلم بود، ازدواج کردم.
ایرنا : کار خبری در آن دوران در دفتر مهاباد چگونه بود و با چه مشکلاتی روبرو بودید؟
مولوی: مهاباد از جمله شهرهای مهم غرب کشور به لحاظ خبری به شمار می رفت و صدا و سیما مرکز مهاباد و ایرنا تنها رسانه های فعال در آن دوره بودند، هر چند در آن زمان دفتر مهاباد تازه تاسیس شده بود و مسوولان هم شناخت زیادی از ایرنا و فعالیت های آن نداشتند اما به عنوان خبرنگاری جوان و پر انرژی تمام توان خود برای برقراری ارتباط با مدیران و مردم محلی و بازتاب رویدادهای این منطقه به کار می گرفتم.
در آن دوران در دفتر مهاباد تنها یک نیرو رابط خبری و یک کارمند اداری «رسول اسماعیل پور » در حال خدمت بودند و علاوه بر مهاباد در چند شهر جنوب آذربایجان غربی از جمله پیرانشهر، میاندوآب و بوکان هم رابط خبری داشتیم و خبرهای مهم را برای دفتر ارسال می کردند.
خودرو رنو دفتر مهاباد در میدان ملاجامیبرای پوشش رویدادها و رفتن به ماموریت ها از یک دستگاه خودرو «رنو» اداره استفاده می کردیم و تردد در جاده های کوهستانی و سخت این منطقه همراه با مشکلات زیادی بود و ساختمان استیجاری دفتر مهاباد بنای قدیمی بود و رفع مشکلات ساختمان هم بخشی از فعالیت های غیر خبری بود.
در آن دوران علاوه بر تهیه و ارسال خبرها و رویدادهای روزانه، خبرهای ویژه هم از اهمیت زیادی برخوردار بود و بولتن های هفتگی را تنظیم می کردم.
ایرنا: چند سال در مهاباد ماندگار شدید و بعد از مهاباد در چه مراکزی خدمت کردی؟
مولوی: حدود ۲ سال در مهاباد بودم اما با توجه به اینکه همسرم تازه استخدام شده بود و با انتقال او به مهاباد موافقت نمی کردند، به ناچار درخواست کردم که به مرکز کرمانشاه منقل شوم در همان پست قبلی و یک سال عنوان خبرنگار این مرکز به کار خودم ادامه دادم، در سال ۱۳۷۶ به عنوان دبیر منطقه ششم به سنندج رفتم و از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۵ مدیر ایرنا مرکز سنندج و پس از سنندج تا پایان خدمت یعنی اسفند ۱۳۹۹ مسوول مرکز کرمانشاه بودم.
۲ سال مدیر دفتر مهاباد که نخستین تجربه مسوولیت بنده بود علاوه بر سختی کار، شرایط و ویژگی این منطقه و آشنایی بیشتر با فرهنگ و آداب و سنن مردم این دیار موجب شد در سال های بعدی خدمت در مراکز سنندج و کرمانشاه بتوانم موفق عمل کنم و این سه سال کار در مهاباد تجربه گرانبهایی به دست آوردم.
ایرنا: با توجه به اینکه شما هر ۲ دوران تلکس و تهیه خبر با رایانه را تجربه کردید، این تغییر و تحولات را چگونه می بینید؟
مولوی: بدون شک در این مدت نه تنها دنیای خبر بلکه زندگی انسان ها هم دچار تغییر و تحولات زیادی شده است و کسی نمی تواند منکر آن شود اما تغییرات در دنیای خبر و اطلاع رسانی، ابزارهای ارسال و دریافت خبر، تنوع خبرگزاریها و دنیای شیشهای عصر دیجیتال شگفت انگیز است.
در این عصر ارتباطات، خبرگزاری های موفق هستند که علاوه بر دقت و صحت، سرعت عمل هم در ارسال و انتشار خبر داشته باشند و گروه ها و کانال های فضای مجازی که به شیوهای قارچ گونه رشد کردند، تمام ابعاد زندگی امروزی را تحت تاثیر خود قرار داده اند.
علاوه بر این با توجه به این تغییر و تحولات، اکنون ذایقه مخاطبان خبر هم تغییر کرده است و رسانه ای می تواند ادعا کند که موفق است که سیاست های خبری خود را بر اساس ذایقه مخاطبان خود تعریف کرده باشد.
ایرنا: کلام آخر؛
مولوی: اکنون خوشحالم که پس از حدود ۳۰ سال دوباره به مهاباد شهری که در این مدت پیشرفت های زیادی در زمینههای عمرانی، اجتماعی، اقتصادی و علمی داشته، سفر کردم و علاوه بر آن دفتر نوپا و تازه تاسیس ایرنا در این شهرستان اکنون به عنوان یکی از دفاتر موفق این خبرگزاری تبدیل شده و همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد.
دیدار با همکاران سابق ایرنا، بازدید از ساختمان و تجهیزاتی که ۳۰ سال قبل مورد استفاده قرار می گرفت در کنار تجهیزات کنونی، تداعی خاطرات آن دوران است و امیدوارم تمام همکاران کنونی ایرنا، بتوانند با صحت و سلامتی دوران خدمتی خود را طی کنند و علاوه بر آن بتوانند با افتخار و احترام به دفاتر قدیمی سر بزنند.
متاسفانه در گذشته همکاران بازنشسته ایرنا بویژه در استان ها، تعامل و ارتباط چندانی با همکاران این خبرگزاری نداشتند، لازم است تجربیات و سالها خدمت آنان برای نسل های جوان ایرنا بازگو شود تا آنان هم بدانند که میراث دار چه نسلی هستند.
به نظر می رسد که در دور جدید ایرنا، تعامل با همکاران قدیمی و بازنشسته تا حدودی احیا شده و این ارتباط باید تداوم داشته شد و حتی تقویت هم شود تا نسل کنونی ایرنا با گنجینه های سالهای تجربه این خبرگزاری بیشتر آشنا شوند.
دفتر نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی در مهاباد اواخر دهه ۶۰ به عنوان نخستین دفتر شهرستانی این خبرگزاری تاسیس شد و شهرستان های مهاباد، میاندوآب،باروق و چهاربرج، شاهیندژ، نقده، بوکان، سردشت، پیرانشهر،اشنویه و تکاب را زیر پوشش خبری خود دارد.
یزدان حقی، حیدرایی، علی مولوی، محمد رستگار، عارف شیرزاد، محمد کرامت، حسین فتح اللهی، امیر برج خانزاده، منوچهر صمدی، پیمان پاکزاد روسای سابق دفتر مهاباد بودند.
مهاباد با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجانغربی واقع شده است.