به گزارش جام جم آنلاین، در حالی که مردم جهان در حال برپایی جشن ورود به سال ۲۰۲۵ هستند، بیش از ۲ میلیون فلسطینی در مساحت کوچکی در نقطهای از این دنیا به نام نوار غزه، بدون هیچ گونه امکانات و نشانههای زندگی حبس شدهاند و علاوه بر تحمل رنج و مصیبتهای فراوان در نتیجه محاصره وحشتناک، هر روز دهها نفر از آنها محکوم به مرگ زیر بمبارانهای دشمن صهیونیستی و یا بر اثر گرسنگی و سرما هستند.
محاصره وحشتناک در میان جنگ نسل کشی
هزینه زندگی در نوار غزه طی چند ماه گذشته و در بحبوحه تداوم جنگ نسل کشی رژیم صهیونیستی برای پانزدهمین ماه متوالی، و محاصره سنگینی که این رژیم علیه غزه تحمیل کرده و اجازه ورود کالاهای اساسی و مواد غذایی را به این منطقه نمیدهد، به شدت افزایش یافته است.
رژیم اشغالگر، حرکت کامیونها را از طریق گذرگاههای مرزی نوار غزه به ویژه گذرگاه رفح به شدت کنترل میکند و تعداد کامیونهایی که در روز وارد این منطقه میشود، بیشتر از ۵۰ کامیون نمیشود؛ در حالی که مردم غزه قبل از جنگ روزانه به ۵۰۰ کامیون کمکهای انسانی برای زندگی نیاز داشتند.
تعطیلی نانواییها
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در گزارشی که اخیراً منتشر کرد، هشدار داد که نانواییها به عنوان تنها راه نجات صدها هزار فلسطینی گرسنه در نوار غزه، به دلیل کمبود آرد و سوخت، در آستانه تعطیلی هستند. همچنین محاصره سنگین تحمیل شده علیه غزه و جلوگیری از ورود مواد غذایی به این باریکه به دلیل افزایش شدید تقاضا در برابر عرضه، تأثیر منفی بسیار زیادی بر هزینههای زندگی فلسطینیها گذاشته و آنها در نوار غزه مجبورند کالاها را به چند برابر قیمت بخرند و هیچگونه سازمانی نیست که به شکل مؤثر قیمتها را کنترل کند.
افزایش سرسامآور هزینهها
از سوی دیگر، با وجود تلاش سازمانهای دولتی برای کنترل قیمتها و بازارها، گرانی در غزه همچنان بیداد میکند و این امر بر ناامنی غذایی حدود ۲ میلیون آواره که همگی در مساحتی ۳۵ کیلومتری محبوس شدهاند، تأثیر زیادی دارد. ساکنان غزه که پیش از این در کل مساحت ۳۶۵ کیلومتری این باریکه ساکن بودند، اکنون آواره و مجبور شدهاند در مساحت بسیار کوچکی کنار هم جمع شوند.
بر اساس دادههای اداره مرکزی آمار فلسطین، بعد از گذشت بیش از یک سال از تجاوزات مستمر اشغالگران علیه نوار غزه، شاخص هزینههای زندگی در این باریکه ۴۹۰ درصد افزایش یافته است.
این وضعیت، بیانگر واقعیت غم انگیزی است که ساکنان نوار غزه تجربه میکنند و علاوه بر عواقب وحشتناکِ جنگ نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه این منطقه برای دومین سال متوالی، معیشت آنها تقریباً نابود شده است. نرخ فقر هم در نوار غزه به ۹۰ درصد رسیده و نرخ ناامنی غذایی هم به همین میزان افزایش یافته است.
این در حالی است که بیشتر ساکنان نوار غزه در نتیجه جنگ بیکار شدهاند. بر اساس گزارش بانک جهانی، همه ساکنان نوار غزه، در سطوح مختلف از فقر رنج میبرند و رشد اقتصاد غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا سپتامبر گذشته ۸۶ درصد کاهش یافته است.
در همین زمینه «امجد الشوا» رئیس شبکه سازمانهای غیردولتی، در گفتگو با العربی الجدید اعلام کرد که افزایش نرخ تورم در نوار غزه نشان دهنده وضعیت قحطی مردم اینجاست؛ به ویژه در شمال غزه. مناطق مرکزی و جنوبی غزه شاهد تعطیلی نانواییها و مراکزی هستند که به دلیل کمبود شدید کالاهای ضروری و افزایش وحشتناک قیمتها دیگر نمیتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
نابودی معیشت ساکنان باریکه
وی افزود: همه کمکهایی که وارد نوار غزه میشود، نمیتواند حتی بخش کوچکی از نیازهای مردم را در این منطقه برآورده کند و به طور متوسط به هر فرد در روز تنها یک تکه نان کوچک داده میشود. از زمان آغاز تجاوزات صهیونیستها به نوار غزه، آنها از ورود مواد غذایی، دارو، آب و هرگونه کالای ضروری به این منطقه جلوگیری کردهاند و به طور سیستماتیک زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی غزه را نابود میکنند.
طبق ارزیابی غذایی که سازمان ملل، اکتبر گذشته منتشر کرد، بیش از ۱.۸ میلیون فلسطینی در غزه در سطوح بسیار بحرانی گرسنگی به سر میبرند و ۷۰ درصد زمینهای کشاورزی و معیشت آنها در جریان تجاوزات رژیم اشغالگر نابود شده است. کالاهایی هم که وارد غزه میشوند، محدودیتهای بسیار زیادی دارند و به مقدار کم وارد میگردند و قیمت آنها بسیار بالاست.
«احمد ابو قمر» روزنامه نگار و پژوهشگر اقتصادی فلسطینی هم اعلام کرد که افزایش تورم با توجه به افزایش شدید قیمتها و رسیدن آن به نرخ ۴۹۰ درصد، امری غیر قابل اجتناب بود. تعداد کامیونهای وارد شده به نوار غزه در دوره کنونی بین ۱۰ تا ۱۳ درصد کل کامیونهایی است که قبل از جنگ وارد غزه میشدند.
وی افزود: راهکار اساسی برای رفع مشکل تورم شدید در غزه، واردات گسترده کالا و جلوگیری از انحصار آن توسط بازرگانان و تلاش برای ایمن سازی کامیونهای حامل کمکهاست. نوار غزه در دوره کنونی، روزانه به ورود حداقل ۴۰۰ کامیون حامل کمکهای انسانی نیاز دارد تا از افزایش نرخ تورم جلوگیری شود.
∎