بنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغهای پر نعمت الهی بر کرسیهای خود مینشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب میشوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه میداند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمهای است که مقربان خدا از آن مینوشند.
به نظر علامه طباطبایی بنابر توصیف قرآن کریم چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است، زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر میشود و از طرف دیگر، چون مقربان از تسنیم مینوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست میشوند والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب، نمیتواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد، مگر آنکه این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود، یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار به دست آید.
تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند جهان اسلام است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. این تفسیر در شمار «تفاسیر قرآن به قرآن» جای دارد. روش مؤلف، ذکر آیه یا آیات مورد نظر و بررسی آنها طی چهار مرحله است: «گزیده تفسیر»، «تفسیر آیه»، «لطایف و اشارات» و «بحث روایی». عنوان «تسنیم» مأخوذ از آیه ۲۷ سوره مبارکه مطففین در قرآن و نام چشمهای در بهشت است.
پيامبران (عليهمالسلام) كه حلقههای زرين و به هم پيوسته يك واقعيت مستمرند، برای ريشهكن كردن علفهای هرز از مزرع سبز بشريت، هريك به گونهای ويژه جلوه كردند. اين رادمردان ضمن برخورداری از سيره مشترك، سيره ويژهای نيز داشتند و بهترين شرح دهنده سيره پيامبران (عليهمالسلام) قرآن كريم است. بر اين اساس جلدهای ششم و هفتم از مجموعه وزين «تفسير موضوعی قرآن كريم» به تبيين و تشريح سيره پيامبران (عليهمالسلام) در قرآن میپردازد.
جلد ششم از اين مجموعه در ده بخش موضوعات ذيل را به عهده گرفته است: سيره مشترك پيامبران (عليهمالسلام)، سيره حضرت آدم (عليهالسلام)، سيره حضرت ادريس (عليهالسلام)، سيره حضرت نوح (عليهالسلام)، سيره حضرت هود (عليهالسلام)، سيره حضرت صالح (عليهالسلام)، سيره حضرت ابراهيم (عليهالسلام)، سيره حضرت لوط (عليهالسلام)، سيره حضرت اسحاق (عليهالسلام) و سيره حضرت يعقوب (عليهالسلام).
تفسير «تسنيم» در تفسير هر آيه چهار مرحله را در نظر دارد: گزيده تفسير، تفسير آيه (مفردات)، اشارات و لطايف و بحث روايی كه شاخصه ممتاز اين تفسير است.
سرانجام و پس از انجام نگارش ۸۰ جلد از تفسیر «تسنیم» اسفندماه سال جاری در همایش بینالمللی «تفسیر تسنیم» این گنجینه نورانی به روی اهل معرفت و قرآن گشوده خواهد شد.
ایکنا به انگیزه آشنایی بیشتر اهالی قرآن و حدیث با این تفسیر وزین، هر روز یک چشمه نورانی از این تفسیر را در «نسیم تسنیم» به روی مخاطبان گرامی خود میگشاید.