به گزارش سایت دیدهبان ایران؛ کشورهای بلغارستان و رومانی حدود دو دهه پس از پیوستن به اتحادیه اروپا هم زمان با آغاز سال جدید میلادی رسما به عضویت کامل منطقه شنگن درآمدند.
کشورهای بلغارستان و رومانی تقریباً حدود دو دهه پس از پیوستن به اتحادیه اروپا، به عضویت کامل منطقه شنگن در آمدند و اکنون عضو این منطقه بدون کنترلهای مرزی هستند.
به این ترتیب هم زمان با آغاز سال نوی میلادی کنترلها در مرزهای زمینی این کشورها پس از لغو آنها برای مرزهای دریایی و فرودگاهها در ۳۱ مارس ۲۰۲۴، متوقف شد. این کشورها در اول ژانویه ۲۰۰۷ به عضویت اتحادیه اروپا درآمدند.
از این پس مسافران با ماشین و قطار برای تردد بین مرزهای بین رومانی و مجارستان دیگر نیازی به نشان دادن هیچ مدرکی در ۱۷ گذرگاه رسمی قبلی ندارند. همچنین هیچ کنترلی در شش گذرگاه مرزی قبلی در مرز بلغارستان و یونان وجود نخواهد داشت. در مجموع ۱۴ گذرگاه رسمی مرزی بین بلغارستان و رومانی وجود داشت.
بر اساس گزارش کمیته اقتصادی و اجتماعی اروپا EESC که یک نهاد مشورتی در این اتحادیه است، عدم عضویت کامل در منطقه شنگن سالانه بیش از ۸۳۴ میلیون یورو برای بلغارستان هزینه داشته است. همچنین رومانی سالانه ۲.۳۲ میلیارد یورو از درآمد خود را به این دلیل از دست میداده است. برای شرکتهای حمل و نقل رومانی، ضرر و زیان ناشی از تاخیر در مرزهای این کشور بالغ بر ۹۰ میلیون یورو در سال بوده است. رومانی دو برابر بلغارستان وسعت دارد و سه برابر بیشتر جمعیت دارد.
البته اخیراً بسیاری از کشورهای عضو این منطقه از جمله دولت آلمان کنترلهای مرزی را به بهانه مبارزه با مهاجرتهای غیرقانونی مجدداً برقرار کرده اند.
اعضای جدید منطقه شنگن فقط میتوانند به اتفاق آرا در این منطقه پذیرفته شوند. رومانی و بلغارستان از سال ۲۰۱۱ منتظر این تصمیم بودند. اخیرا، تنها اتریش لغو کنترل در مرزهای زمینی هر دو کشور را مسدود کرده بود، اما در دسامبر ۲۰۲۴ از مقاومت خود دست کشیده و راه برای عضویت این کشورها را باز کرد. دولت اتریش وتوی خود را اینگونه توجیه میکرد که تعداد زیادی از مهاجران میتوانند از طریق این دو کشور وارد اتحادیه اروپا شوند.
روند پیوستن رومانی و بلغارستان به محدوده سفری شنگن روز ۱۲ دسامبر سال گذشته با تأیید وزیران کشور عضو اتحادیه اروپا به پایان رسید.
بر اساس مقررات منطقه شنگن، شهروندان عضو این منطقه که اکنون با عضویت رومانی و بلغارستان به ۲۹ کشور رسیده است میتوانند بدون ارائه روادید یا اجازه کار از مرزهای یکدیگر برای سفر یا شغل یا سکونت دائم عبور کنند.
در ماه مارس، کنترل در فرودگاهها و بنادر برای مسافرانی که به بلغارستان و رومانی میروند برداشته شد و این کشورها به منطقه به اصطلاح ایرشنگن وارد شدند. با این حال، مدارک شناسایی مسافران در مرزهای زمینی این کشورها همچنان بررسی میشد. این امر برای مثال برای مسافران اتومبیل و رانندگان کامیون که از طریق مجارستان یا یونان به این دو کشور سفر میکردند تاخیرهای زیادی را به همراه داشت.
منطقه شنگن، با ورود این دو کشور اروپایی از ۲۹ کشور تشکیل میشود که این کشورها شامل ۲۵ کشور از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و همچنین سوئیس، نروژ، ایسلند و لیختن اشتاین است