شناسهٔ خبر: 70589188 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: دیدبان ایران | لینک خبر

رئیس انجمن قهوه ایران:

قیمت جهانی قهوه یک رکورد جهانی زده است/ از سال ۱۹۷۷، چنین افزایشی نداشتیم

حسام ربیعی، رئیس انجمن قهوه ایران درباره افزایش قیمت قهوه در اثر افزایش قیمت ارز گفت: چند اتفاق در رابطه با قهوه افتاده است. قیمت جهانی قهوه افزایش قابل توجهی داشته و دلیل عمده‌ی آن به خاطر مسائل اقلیمی در دو کشور ویتنام و برزیل است. این دو کشور به دلیل خشکسالی و افزایش گرمای هوا، محصول کمتری را برداشت کرده‌اند. از آنجایی که این دو کشور صادرکننده عمده قهوه سبز هستند، در کنار افزایش تقاضا جهانی، عرضه کاهش پیدا کرده است. قیمت جهانی قهوه یک رکورد جهانی زد و از سال ۱۹۷۷، چنین گرانی نداشتیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش سایت دیده‌بان ایران، قهوه به یک کالا بسیار پرمصرف تبدیل شده و نوسانات قیمتی آن روی روزمرهجوانان اثر می‌گذارد. این روزها شاهد افزایش ۳۰ الی ۵۰ درصدی قیمتقهوه به دلیل افزایش قیمت ارز و نوسانات جهانی قهوه هستیم. اما به واقعایران در حوزه‌ی قهوه چه شرایطی دارد و حجم اقتصادی آن چقدر است؟ 

حسام ربیعی، رئیس انجمن قهوه ایران درباره افزایش قیمت قهوه در اثر افزایش قیمت ارز به «انتخاب» گفت: چند اتفاق در رابطه با قهوه افتاده است. قیمت جهانی قهوه افزایش قابل توجهی داشته و دلیل عمده‌ی آن به خاطر مسائل اقلیمی در دو کشور ویتنام و برزیل است. این دو کشور به دلیل خشکسالی و افزایش گرمای هوا، محصول کمتری را برداشت کرده‌اند. از آنجایی که این دو کشور صادرکننده عمده قهوه سبز هستند، در کنار افزایش تقاضا جهانی، عرضه کاهش پیدا کرده است. قیمت جهانی قهوه یک رکورد جهانی زد و از سال ۱۹۷۷، چنین گرانی نداشتیم. در ایران نیز سابقا واردات با ارز نیمایی بود اما با توجه به تصمیمات جدید در حوزه‌ی حذف ارز نیمایی، نرخ واردات قهوه افزایش پیداکرده و با دلار ۶۵ تومان معامله می‌شود. البته این عدد نیز متغیر است. 

او افزود: در آینده نزدیک، احتمالاً بهمن ماه، نرخ گمرکی واردات که ۲۸ هزارتومان بود افزایش خواهد یافت و بر مبنای تالار مبادله ارزی خواهد شد. این اتفاق نیز روی قیمت قهوه اثر خواهد گذاشت. به طور میانگین ۳۰ درصد قیمت واردات قهوه به خاطر حذف ارز نیمایی بالا رفته است. در این مدت تا ۵۰ درصد نیز افزایش قیمت قهوه داشته‌ایم. 

رئیس انجمن قهوه ایران درباره افزایش قیمت قهوه در کافه‌ها بیان کرد: همیشهی ک فاصله بین افزایش قیمت دانه سبز با افزایش قیمت قهوه رست شده وجوددارد. تولیدکننده در این شرایط نمی‌تواند به همان نسبت قیمت را افزایش دهد چون مصرف‌کننده ممکن است با قیمت جدید راحت نباشد. در این شرایط تولیدکننده باید از حاشیه سود خود کم کند. با توجه به ناترازی انرژی، هزینه‌های تولید هم افزایش پیدا کرده است. به همین خاطر، شنیده شده که قیمت قهوه در کافه‌ها نیز ۳۰ درصد افزایش پیدا خواهد کرد. 

وی درباره نسبت قیمت قهوه در ایران و کشورهای دیگر اظهار داشت: قهوه درایران در مقایسه با جهان اصلاً گران نیست. اگر قیمت قهوه در ایران را به دلارتبدیل کنیم، یک قهوه در کافه معمولا بین ۰/۵ تا حدود ۱.۲ دلار است، استارباکس و یا کافه‌های دبی و ترکیه، قیمتشان معمولا بالاتر از این است. قهوه‌ی صد هزارتومانی هم در مناطق شمالی تهران ارائه می‌شود اما درخیابان جمهوری قهوه‌ی پنجاه هزار تومانی هم داریم. در شهرستان‌ها هم معروف‌ترین کافه‌ها قهوه‌ی ۱۰۰ هزار تومانی می‌دهند. 

او افزود: به جرئت می‌توان گفت که از لحاظ زیرساختی و سرمایه‌گذاری‌هایی که شده، خیلی به روز هستیم. ما هیچ چیزی از استانداردهای جهانی کم نداریم. سرمایه‌گذاری سنگینی که در بخش قهوه شده، باعث واردات بهترین دستگاه‌های اروپایی در کارخانه‌های رست شده است. علم قهوه در ایران نیز قابل توجه است. 

وی درباره میزان سرانه قهوه در ایران بیان کرد: واردات قهوه به ایران حدود ۵۰ هزار تن در سال است، یک سری از برندها نیز در حد اندک، صادرات قهوه ازایران دارند. می‌توان فرض کرد که بیشترین واردات دانه سبز قهوه در داخل مصرف می‌شود و حدود ۴۲ هزار تن مصرف قهوه در سال گذشته داشته‌ایم. سرانه مصرف ما حدود نیم کیلو است. سرانه مصرف ترکیه که فرهنگ چای وقهوه‌خوری دارد هم حدوداً ۱.۵ کیلو در سال است در حالیکه ۱۰ سال قبل این عدد ۳۵۰ گرم بوده است. سرانه مصرف قهوه دبی در سال گذشته حدودا ۱/۳کیلوگرم بوده است و در ایتالیا سرانه نزدیک ۴ کیلو گرم است. امروز در تمام نقاط ایران، قهوه فروشی می‌بینید. 

ربیعی درباره حجم واردات دانه سبز قهوه گفت: سال گذشته حجم مالی واردات قهوه حدود ۱۵۰ میلیون دلار بوده اما اگر می‌خواستیم همین حجم را به صورت رست شده وارد کنیم، بیش از ۸۰۰ میلیون دلار هزینه داشت. ارزش افزوده قهوه زمانی اتفاق می‌افتد که قهوه خام تبدیل به قهوه رست شده می‌شود. این قهوه در کافه‌ها و قهوه‌فروشی‌ها و خیلی از فروشگاه‌ها و دکه‌ها عرضه می‌شود که در هر نقطه یک کسب و کار ایجاد می‌کند. اتفاقات اقتصادی عظیمی پیرامون قهوه شکل می‌گیرد. اگرچه محدودیت واردات ضربه جدی به این صنعت جوان می‌زند. 

منبع: انتخاب

کپی لینک
کانال رسمی دیدبان ایران در تلگرام