به گزارش ایکنا به نقل از مادهیامام آنلاین، سال 2024، هند شاهد افزایش نگرانکننده خشونت علیه جوامع اقلیت بهویژه مسلمانان، مسیحیان و دالیتها بود. جنایات ناشی از نفرت، قتل عام، حمله و تبعیض سیستماتیک نگرانیهای جدی را در مورد وضعیت اجتماعی اقلیتها در این کشور، به ویژه با نزدیک شدن به انتخابات مجلس عوام ایجاد کرده است.
بارزترین جنبه این افزایش خشونت هدفمند علیه مسلمانان هند بود که در چندین ایالت افزایش یافت.
تداوم اسلامستیزی در گوشه و کنار هند
ماههای ژانویه و فوریه شاهد حوادثی بود که نشان از تشدید تنشهای جمعی داشت. در اوتار پرادش، درگیریها بر سر پخش اذان در نزدیکی یک مسجد تاریخی منجر به دستگیری چندین نفر شد، در حالی که در کارناتاکه و گجرات، مسلمانان مورد حمله فیزیکی و تحت تحریم اقتصادی قرار گرفتند. در تلانگانه، گروههای راستگرا تلاش کردند تا معبدی در زمینهای وقفی مسلمانان بسازند و تظاهرات تحریکآمیز در نزدیکی مساجد برگزار کردند که منجر به درگیری شد. گزارشهای دیگری از تخریب اماکن مسلمانان با بولدوزر در مناطق مختلف، آسیب پذیری جامعه مسلمانان را بیشتر نشان داد.
این الگوی خشونت علیه مسلمانان تا ماه فوریه ادامه یافت و حوادثی در بمبئی، ایندور و راجستان رخ داد. در بمبئی، یک خانواده مسلمان مورد حمله گروهی قرار گرفت و مجبور به سر دادن شعارهای مذهبی هندویی شد. در ایندور، یک جوان مسلمان به اتهام خواستگاری از یک زن هندو مورد حمله قرار گرفت، در حالی که در راجستان، 12 خانه متعلق به مسلمانان به اتهام کشتن یک گاو تخریب شد. خشونت به مناطق دیگر نیز کشیده شد و ماهاراشترا شاهد افزایش درگیری بود. خودکشی غمانگیز یک دانشآموز مسلمان 15 ساله در آکولا، که گفته میشود به دلیل سوءاستفاده از سوی مسئولان مدرسه انجام شد، بر احساس ناامنی فزاینده در میان جامعه مسلمانان افزود.
با گذشت زمان، حوادث خشونت جمعی در سراسر کشور ادامه یافت. در ماه مارس، جشنهای هولی در چندین منطقه با شعارها و نمادهایی به قصد هدف قرار دادن مسلمانان به خشونت تبدیل شد. در منطقه بید در ماهاراشترا، بر روی دیوار یک مسجد، شعارهای مذهبی هندو نوشته شد، در حالی که در بیجنور اوتار پرادش، یک خانواده مسلمان با آزار و اذیت مواجه شدند.
نقش سیاستمداران حاکم در تشدید خشونت
این تنشها با لفاظیهای تحریکآمیز رهبران سیاسی تشدید شد، به طوری که رهبران حزب BJP از جمله نارندرا مودی، نخستوزیر هند و آمیت شاه، وزیر کشور اظهارات جنجالی را با هدف قرار دادن مسلمانان در طول مبارزات انتخاباتی بیان کردند.
ماه آوریل شاهد سخنرانی رهبران سیاسی بود که شکافهای جمعی را بیشتر کرد. چند تن از رهبران BJP در اظهاراتی مسلمانان را بیگانه معرفی کردند، در حالی که بعضی دیگر قول دادند که امکانات جامعه مسلمان را لغو کنند. این اظهارات به تنش و اعتراضات و ناآرامی عمومی منجر شد. خشونت در ماه می ادامه یافت، زمانی که یک تاجر گاو مسلمان در کارناتاکا مورد حمله قرار گرفت و روزنامهنگاری که به اشتباه مسلمان دانسته شده بود در یک گردهمایی انتخاباتی مورد ضرب و شتم قرار گرفت. هتک حرمت یک زیارتگاه اسلامی در احمدآباد و گسترش مداوم نفرتپراکنی در شبکههای اجتماعی، بهویژه در زمان مبارزات انتخاباتی، به آتش خشونت دامن زد.
ژوئن ماه بسیار خشونتآمیزی بود. دو مرد مسلمان در چاتیسگر به اتهام حمل و نقل گاو کشته شدند، در حالی که در علیگره، یک جوان مسلمان به دلیل ابراز علاقه به یک زن هندو مورد ضرب و شتم قرار گرفت. این حوادث شکاف عمیق بین جوامع را آشکار کرد که مقامات محلی اغلب با انفعال یا همدستی در تداوم خشونت با آن برخورد کردند.
خشونت علیه مسلمانان از ژوئن تا سپتامبر تشدید شد و حوادث متعدد توجهات را در سطح ملی به خود جلب کرد. در ماه ژوئیه، یک مرد جوان مسلمان در راجستان توسط گروهی که او را به کشتار گاو متهم میکردند کشته شد. این حمله اعتراضات گستردهای را برانگیخت. بسیاری از منتقدان معتقدند خشونتها با کوتاهی دولت در کنترل افراط گرایی در حال افزایش تشویق شده است. در ماه اگوست در ماهاراشترا چند مسلمان در جریان یک راهپیمایی مذهبی مورد حمله قرار گرفتند.
حوادث مشابه در ماه سپتامبر ادامه یافت و مسلمانان در مادیاپرادش و هاریانا مورد حمله قرار گرفتند. در هر دو ایالت، مقامات متهم به کوتاهی در محافظت از قربانیان و در برخی موارد، جانبداری از مجرمان شدند. نقش رسانههای اجتماعی در دامن زدن به این حملات نیز از طریق انتشار سخنان نفرتانگیز و محتوای تحریکآمیز که خشونت و اسلامستیزی را تشدید میکند، برجسته شد.
نیاز به اقدامات فوری برای کاهش خشونتها
مسیحیان و دالیتها نیز در این دوره هدف خشونت قرار گرفتند اگرچه خشونت علیه آنها چندان توجه رسانهها را به خود جلب نکرد. در مجموع 161 حادثه خشونت علیه مسیحیان از جمله حمله به کلیساها و مجالس دعا ثبت شد.
با ورود هند به سال 2025، وضعیت همزیستی جوامع این کشور همچنان موضوعی عمیقاً بحث برانگیز است. در شرایطی که اقلیتها همچنان با خشونت، تبعیض و به حاشیه رانده شدن مواجه هستند، این سؤال که چگونه میتوان شکاف جمعی گسترده را پر کرد چالشی حیاتی برای مردم این کشور باقی مانده است.
تشدید خشونت و ناامنی فزایندهای که جوامع اقلیت احساس میکنند، هشداری است بر اینکه بازگرداندن صلح و حمایت از حقوق اساسی به اقدامات فوری نیاز دارد.