شناسهٔ خبر: 70588143 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

آلودگی به شپش سر، شایع‌ترین آلودگی انگل‌های خارجی بدن

­رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سالانه بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار مورد آلودگی به شپش سر از مراکز بهداشت در کشور گزارش می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از وبدا، دکتر محمد زینلی، با اعلام این خبر گفت: آمار‌ها نشان می‌دهد امسال نسبت به سال‌های گذشته افزایش خاصی در موارد آلودگی به شپش سر ثبت نشده است.
دکتر زینلی افزود: پدیکلوزیس یا آلودگی شپش‌ها شایعترین آلودگی‌های انگل‌های خارجی بدن انسان هستند. شپش‌ها به عنوان حشرات کوچک و خونخوار، انگل‌های خارجی بدن محسوب می‌شوند که در سه نوع اصلی شپش سر، شپش تن و شپش عانه طبقه‌بندی می‌شوند.
به گفته وی، آنچه در حال حاضر بیشتر در مناطق مختلف کشور گزارش می‌شود، آلودگی به شپش سر است و شپش سر فقط از انسان به انسان منتقل می‌شود و مخزن آن منحصر به انسان است و موجود دیگری نمی‌تواند به عنوان مخزن عمل کند.
دکتر زینلی خاطرنشان کرد: طی سال‌های اخیر شیوع این آلودگی در مناطق مختلف کشور به صورت متغیر و متوالی بوده است. با شروع فصل مدارس، به علت تجمعات در مدارس، به‌ویژه در میان کودکان، شاهد افزایش موارد آلودگی هستیم.
وی افزود: شپش سر از دو طریق مستقیم و غیرمستقیم منتقل می‌شود که روش نخست روش مستقیم است و از تماس فرد با فرد آلوده، به ویژه در محیط‌های تجمعی مانند مدارس است و آلودگی در دختران نسبت به پسران و در کودکان نسبت به بالغان شیوع بیشتری دارد.
وی در توضیح انتقال شپش سر از روش غیر مستقیم گفت: استفاده از وسایل شخصی فرد آلوده مانند حوله، شانه، کلاه، روسری، بالش و لباس خواب سبب انتقال شپش سر شده و این انتقال می‌تواند از طریق شپش بالغ، تخم شپش یا نوزاد آن رخ دهد.

­رئیس گروه مدیریت بیماری‌های منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اهمیت رعایت بهداشت در جلوگیری از انتقال شپش سر تاکید و تصریح کرد: آلودگی به شپش سر به طبقه یا جامعه خاصی محدود نمی‌شود و ممکن است در تمام سطوح اجتماعی از شمال تا جنوب شهر‌ها و در افراد فقیر و غنی دیده شود. رعایت بهداشت جمعی و فردی نقش کلیدی در کاهش شیوع این آلودگی دارد.
دکتر زینلی شناسایی منبع و مخزن آلودگی را گامی اساسی در کنترل شپش سر دانست و گفت: معلمان، مربیان بهداشت مدارس و خانواده‌ها می‌توانند از طریق غربالگری و توجه به علائمی مانند خارش مکرر سر، افراد آلوده را شناسایی کنند. با رعایت اصول بهداشتی، از جمله عدم استفاده مشترک از وسایل شخصی و شستن مرتب سر با شامپوی پرمترین ۱ درصد و لوسیون دایمتیکون۴ درصد و همچنین شستن و استفاده از اسپری ضد حشرات برای البسه و وسایل خواب، می‌توان از انتقال شپش جلوگیری کرد.
وی افزود: این موضوع یادآور اهمیت آگاهی‌رسانی و نظارت مداوم بر شرایط بهداشتی در محیط‌های پرجمعیت، به‌ویژه مدارس، است. وزارت بهداشت همچنان بر اقدامات پیشگیرانه تأکید دارد و آماده ارائه آموزش و خدمات لازم برای کنترل این آلودگی در سطح کشور است.