«فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ؛ پس انسان بايد به خوراک خود بنگرد»(آیه ۲۴ سوره عبس). در این آیه از قرآن کریم خداوند به صراحت و تأکید بیان میکند که انسان «باید» به خوراک خود بنگرد. اگر همین یک آیه در خصوص تغذیه اجرا میشد آیا با پدیده خطرناک چاقی و عواقب و بیماریهای متعدد آن مواجه بودیم؟ آیا صنعت غذایی ما اینگونه بود که اکنون هست؟ آیا لزومی داشت هر روز مردم کشورمان به دنبال رژیمهای غذایی تجویزی از سایر کشورها که تأثیرگذاری مثبت و منفی آنها از نظر علمی تأیید یا رد نشده است و یا مدام به دنبال حذف برخی مواد از غذای خود باشند؟
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت چهاردهم این مجموعه مبحث «بهترین روغن» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
روغن زیتون روغن بسیار خوبی برای سلامت است اما این روغن به تنهایی نیاز بدن ما را به تمام اسیدهای چرب تأمین نمیکند. پس افرادی که فقط از روغن زیتون در رژیم غذایی خود استفاده میکنند به یاد داشته باشند که روغن زیتون اسیدهای چرب امگا3 و اسیدهای چرب امگا 6 را به اندازه کافی در داخل خود ندارد و این دو اسیدهای چرب ضروری برای بدن هستند.
علت اینکه متخصصان تغذیه به مردم توصیه میکنند از روغن استفاده و روغن را از رژیم غذایی خود حذف نکنند این است که بدن به اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای چرب امگا 6 نیاز دارد و در مقادیر مناسب باید از روغن استفاده شود تا این چربیها وارد بدن آنها شود.
پس روغن زیتون در عین حال که روغن خوبی است و توصیه میکنیم که حدود 40 درصد چربی دریافتی بدن شما از روغن زیتون باشد، اما اگر در منزل فقط از روغن زیتون استفاده میکنید، حتماً باید در کنار این روغن یکی از انواع روغنهای مایع دیگر مثل روغن آفتابگردان، ذرت، سویا و یا کنجد را استفاده کنید.
اگر روغن انتخابی ما فقط روغن کلزاست، به هیچ روغن دیگری نیاز نداریم و روغن کلزا یا کانولا، همه نیاز ما به روغن را برطرف میکند اما اگر به غیر از کلزا روغن دیگری را برای استفاده در آشپزخانه انتخاب کردهایم مثلاً روغن آفتابگردان، ذرت یا سویا، حتماً به روغن زیتون نیاز داریم و یا اگر روغن زیتون انتخاب ما برای استفاده در غذاهاست، حتماً به روغن دیگری مثل آفتابگردان نیاز داریم اما روغن کلزا به تنهایی همه نیاز بدن ما را برطرف میکند.
پس روغن انتخابی ما برای مصرف در خانه باید روغن مایع باشد و ترجیحاً از روغن کلزا یا کانولا استفاده کنیم ولی اگر روغن انتخابی ما روغن کلزا نیست به دو نوع روغن نیاز داریم که یکی روغن زیتون است و دومی یکی از روغنهای دیگر مثل کنجد، آفتابگردان، ذرت، سویا است که تلفیق این دو روغن تمام نیازهای بدن و سلامت ما را تأمین میکند.
یک نوع روغن دیگر موجود در بازار، روغن مخلوط است که آن هم روغنی خوب و شبیه به روغن کلزا است؛ یعنی آن ترکیبی که خداوند در روغن کلزا قرار داده، صنعت غذا با مخلوط کردن روغنها، روغنی با خاصیت روغن کلزا تهیه کرده تا مواد مورد نیاز بدن را تأمین کند.