شناسهٔ خبر: 70579564 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

نتیجه تداوم ناترازی انرژی؛ تعطیلی صنعت و بیکاری کارگران/ تاثیر تحریم‌ها اظهرمن‌الشمس است

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد: عضو هیات علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی گفت: با شرایط کنونی ناترازی انرژی اکنون بخش قابل توجهی از صنعت کشور تعطیل بوده که نتیجه آن بیکاری کارگران و افزایش هزینه کارفرما است، با تداوم این وضعیت کاری می‌کنیم کسانی که در کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند نیز فعالیت خود را متوقف کرده و از ایران خارج شوند.

صاحب‌خبر -

مرتضی بهروزی‌فر در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره آینده ناترازی انرژی در کشور اظهار داشت: ناترازی انرژی در کشور مشکلی است که در چند سال گذشته در کشور اتفاق افتاده و دفعتا حل نخواهد شد اینکه تصور کنیم قیمت را افزایش دهیم، بخش‌نامه صادر و یا با اقدام تک‌بعدی بخواهیم این چالش را رفع کنیم؛ امکان ندارد این موضوع حل شود.

وی افزود: ما در حوزه ناترازی چه گاز، بنزین و گازوئیل و  چه برق دو طرف عرضه و تقاضا داریم مثلا در مورد گاز در سمت عرضه باید امکان سرمایه‌گذاری، جذب سرمایه، تامین تجهیزات، دانش فنی، تکنولوژی و حضور شرکت‌های معتبر دنیا را داشته باشیم و از آنها استفاده کنیم تا افزایش تولید داشته باشیم و از سوی دیگر در سمت تقاضا باید بتوانیم با حفظ و یا حتی افزایش رفاه مردم کاهش مصرف داشته باشیم. به عنوان مثال در بخش خانگی و تجاری استفاده از تجهیزات بهینه انرژی‌بر و یا بخاری، پکیج و موتورخانه‌های با راندمان بالا در دستور کار قرار گیرد و تا این اقدامات انجام نشود ناترازی روز به روز بدتر می‌شود و زمستان آینده وضعیت گاز و در تابستان اوضاع برق بدتر و فاجعه‌بار خواهد بود.

عضو هیات علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی گفت: ما اکنون ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب در روز در حوزه گاز کسری داریم، در اوج زمستان کمبود عرضه و نسبت به تقاضا داریم و این وضعیت سال آینده بدتر خواهد شد مگر اینکه اتفاق خاصی رخ دهد.

وی تاکید کرد: این تصور که با تغییر قیمت می‌توانیم مشکل ناترازی انرژی را در کشور حل کنیم واهی و یک اشتباه مهلک است زیرا این اقدام می‌تواند مشکلات بزرگتری را ایجاد کند، ما باید افزایش قیمت داشته باشیم اما در مورد بنزین تا از قبل برنامه‌ریزی نکنیم افزایش قیمت تاثیری روی مصرف نخواهد داشت، باید ابتدا خودروهای مستهلک را از رده خارج و صنعت خودروسازی را بهینه‌سازی کنیم که مجبور شوند خودروهایی تولید کنند که در حد استاندارد بین‌المللی باشد، امکان واردات خودرهای برقی و هیبریدی و حتی بنزینی با مصرف بهینه و راندمان بالا را تسهیل کنیم، حمل و نقل عمومی را گسترش دهیم، جاده‌ها و اتوبان‌ها را بازسازی کنیم. اگر این اقدمات را انجام دهیم در نهایت می‌شود افزایش نرخ بنزین را اعمال کرد ولی اکنون تصور کنیم صرفا با افزایش قیمت؛ مشکل بنزین حل خواهد شد اشتباه فاحشی است.

بهروزی‌فر بیان کرد: در دوره احمدی‌نژاد در دو مرحله قیمت بنزین ۷ برابر شد ابتدا به ۴۰۰ تومان و بعد به ۷۰۰ تومان رسید با نگاهی به نمودارها در می‌یابیم که تاثیری روی روند مصرف نداشته و تنها تاثیر این بود که تورم لجام گسیخته‌ای ایجاد کرده، عملا به گونه‌ای هزینه‌ها را پوشش داده که قیمت بنزین ۷۰۰ تومانی با ۱۰۰ تومانی که قبلا بوده برای مصرف‌کننده تفاوتی نداشته است.

وی با اشاره به تاثیر تحریم‌ها بر تداوم ناترازی انرژی در کشور گفت: تاثیر تحریم‌ها بر ناترازی اظهرمن‌الشمس است، ما اکنون امکان صادرات نفت به صورت آزادانه و به مقاصدی که مدنظر خودمان است؛ نداریم، سالها قبل اروپا یکی از مشتریان قابل توجه نفت ایران بود که سال‌هاست که به شدن کاهش یافته است، ما اکنون هم مشکل صادرات و هر برگشت پول داریم و باتوجه به اینکه تحریم‌ها پیچیده‌تر شده مجبوریم نفت را با تخفیف زیاد، هزینه بالا و طولانی شدن مسیر بفروشیم و اینها تمام حامل‌های انرژی را تحت‌تاثیر قرار داده است.

عضو هیات علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی خاطرنشان کرد: ما طی این مدت تنها توانسته‌ایم به شرکت‌های کوچک چینی نفت‌مان را بفروشیم و از سوی دیگر امکان بازگرداندن پول را به اقتصاد کشور نداشته‌ایم و عملا در قالب تهاتر برخی کالاهای چینی وارد کشور کرده‌ایم و با پولی که در این کشور بلوکه شده به ما اعتبار تعلق گرفته که این اعتبار هم برای ما هزینه داشته است.

وی ادامه داد: تا تحریم تداوم داشته باشد امکان حضور شرکت‌های بین‌المللی وجود ندارد، در چند سال گذشته حتی شرکت‌های چینی هم نتوانستند در ایران کار کنند، سرمایه‌گذاری روسیه که در دولت رئیسی بسیار شواف شد حتی یک سنت هم وارد صنعت نفت کشور ما نکرد و اگر تحریم ادامه داشته باشد حتی کشوری مثل چین هم امکان سرمایه‌گذاری نخواهد داشت و این مشکل نه تنها در صنعت نفت در بقیه اقصاد کشور هم وجود دارد.

بهروزی‌فر تاکید کرد: با شرایط کنونی ناترازی انرژی اکنون بخش قابل توجهی از صنعت کشور تعطیل است که نتیجه آن بیکاری کارگران و افزایش هزینه کارفرما است، با تداوم این وضعیت کاری می‌کنیم کسانی که در کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند نیز فعالیت خود را متوقف کرده و از ایران خارج شوند.

انتهای پیام/