شناسهٔ خبر: 70578018 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

چرخ توسعه این استان نیاز به روان‌سازی دارد / مزیت‌های راهبردی آذربایجان غربی برای توسعه

آذربایجان غربی اگرچه دارای ظرفیت‌های فراوان به ویژه مزیت مرزی بودن است و به گفته مسئولان جزو استان‌های امن کشور بوده اما تاکنون زیرساخت‌های لازم برای توسعه اقتصادی این استان فراهم نشده است.

صاحب‌خبر -

حتی چرخه تولید در این استان نیز همچنان معیوب بوده و زنجیره‌های آن در حوزه‌های مختلف ناقص است. همچنین زیرساخت‌هایی نظیر حمل و نقل نیز در این استان نیاز به نوسازی و تقویت تجهیزات دارند. استاندار آذربایجان‌ غربی معتقد است باید برای توسعه و رشد سرمایه‌گذاری در این استان از فرصت دولت چهاردهم نهایت استفاده صورت بگیرد و اقدام‌های برنامه‌ریزی شده‌ای به نفع استان انجام شود. 

توسعه زیرساخت‌های مرزی


رضا رحمانی یکی از موارد ضروری برای روان‌سازی توسعه این استان را ایجاد شهرک‌های تخصصی با همه امکانات و رشد بازارچه‌های مرزی دانسته و ادامه می‌دهد: مزیت راهبردی مرزی بودن این استان می‌تواند زمینه‌ساز راه‌اندازی مناطق ویژه اقتصادی مشترک با کشورهای همسایه شود بنابراین نیازمند کار جهادی و فوق‌العاده در زمینه توسعه زیرساخت‌های مرزی در آذربایجان غربی هستیم و کشورهای همسایه نظیر ترکیه موافق گسترش و بهره‌برداری از ظرفیت‌های مرزی به خصوص محور خوی، قطور و رازی هستند.
وی بر اجرای پروژه‌های بزرگ در تک‌تک شهرستان‌های استان تأکید کرده و می‌افزاید: همدلی فعالان اقتصادی برای بهبود وضعیت استان نقش بسیار مهم و بی‌بدیلی دارد و فضای فرهنگی، اجتماعی و رسانه‌ای باید در راستای رشد و توسعه استان بسیج شوند.
رحمانی از اعلام آمادگی هلدینگ‌های مختلف برای حضور در استان در هفته‌های اخیر خبر داده و تأکید می‌کند: باید مقدمات لازم برای این گونه موارد با استفاده از وفاق و همدلی فراهم شود. 

ضرورت توجه به موضوع گردشگری 


نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه نیز توسعه ظرفیت‌های اقتصادی این استان را موضوعی بسیار مهم عنوان کرده و با اشاره به اینکه منطقه آزاد ماکو ظرفیت بزرگی برای استان است که باید به ارتقای ظرفیت‌های آن توجه شود، می‌افزاید: یکی از مواردی که باید در استان به آن توجه ویژه‌ای صورت بگیرد توسعه و رشد گردشگری است که می‌تواند با ارزآوری زمینه رشد اقتصادی آذربایجان غربی را فراهم کند.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمهدی قریشی با بیان اینکه زمینه‌های سرمایه‌گذاری در مناطق بافت قدیمی و فرسوده شهری باید تسهیل شود، معتقد است: در برخی از کشورها مشاهده می‌شود دولتمردان در مناطق مسکونی فرسوده زمینه را برای ترمیم و بازسازی بناهای مسکونی تسهیل می‌کنند ولی متأسفانه شرکت‌های ساخت و ساز و پیمانکاران از موانع عدیده موجود و روند صدور مجوزهای لازم در استان گلایه دارند.
وی با تأکید بر توسعه راه‌های مواصلاتی زمینی، پروازهای هوایی و همچنین خط راه‌آهن، تصریح می‌کند: متأسفانه راه‌های مواصلاتی زمینی در برخی محورها غیر قابل قبول است و بسیاری از شهروندان در این محورها جان خود را از دست می‌دهند. همچنین خط راه‌آهن تا ارومیه کشیده شد ولی اثر محسوس آن دیده نمی‌شود؛ به دلیل برخی کمبودها مردم از شرکت‌های هواپیمایی و فرودگاه‌ها ناراضی هستند و سفرهای هوایی خود را از تبریز انجام می‌دهند.

کمبود زمین


سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی از کمبود زمین به عنوان یک مشکل اساسی برای توسعه شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان یاد کرده و می‌افزاید: مشکل کمبود زمین صنعتی در استان جدی است.احسان جوی با بیان اینکه در این راستا لکه‌های صنعتی مستعد در شهرستان‌های مختلف استان از نظر استقرار شهرک‌ها و نواحی صنعتی شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته‌اند، اظهار می‌کند: می‌توان با تأمین زیرساخت‌های کافی در قالب شهرک‌ها و نواحی صنعتی، این زمین‌ها در اختیار سرمایه‌گذاران قرار داده شوند تا زمینه برای سرمایه‌گذاری صنعتی فراهم شود.
وی معتقد است: استان می‌تواند به سمت تولید انبوه و نفوذ در بازارهای جهانی حرکت کند و این مسیر با حضور سرمایه‌گذاران برجسته در استان می‌تواند میسر شود. به طوری که در حال حاضر برای اجرای طرح‌های صنعتی تولیدی در استان ۲ هزار و ۹۷۳ فقره جواز تأسیس با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری بیش از یک میلیون و ۳۳۱ هزار میلیارد ریال صادر شده است که با به بهره‌برداری رسیدن این طرح‌های صنعتی پیش‌بینی می‌شود برای بیش از ۸۳ هزار نفر زمینه اشتغال مستقیم ایجاد شود.


عدم بهره‌برداری از ظرفیت‌های راهبردی 


رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز همسایه بودن آذربایجان غربی با سه کشور را زمینه‌ساز فرصت‌ها و ظرفیت‌های بسیار خوبی برای صادرات و ارتباط دوجانبه این استان می‌داند.
صمد حسن‌زاده با بیان اینکه ظرفیت آذربایجان غربی در حوزه معدن جزو استثنائات کشور است، می‌افزاید: با احترام به همه مسئولانی که در دوره‌های مختلف زحمت‌ کشیده‌اند، اما متأسفانه برخی کم‌توجهی‌ها نسبت به این منطقه صورت گرفته و ظرفیت‌های استثنایی آذربایجان غربی به شایستگی مورد بهره‌برداری قرار نگرفته است.
رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ارومیه نیز موقعیت و وضعیت اقتصادی، مرزی، بازرگانی، معدنی و کشاورزی استان را منحصر به فرد دانسته و معتقد است: متأسفانه با همه مزیت‌های موجود، آذربایجان غربی از امکانات موجود بهره‌مند نیست.
قاسم کریمی مشکلات بیمه‌ای، مالیاتی و بانکی را دامنگیر واحدهای تولیدی دانسته و تصریح می‌کند: همه باید تلاش کنیم مشکلات حوزه صنعت، تولید و تجارت به حداقل برسد.